fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,010.00-2.26%
  • ethereumEthereum$3,122.14-0.86%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.04-2.32%

Serum ($SRM) – Order book trading în DeFi

serum

 

Serum este un exchange descentralizat construit pe Solana. E chiar unul dintre primele proiecte construite pe Solana, și spre deosebire de alte DEX-uri care funcționează pe un model de tip AMM, Serum folosește order book trading, similar cu un CEX.

Dacă vrei să știi mai multe despre blockchain-ul Solana și ce poate face, recomandăm să arunci o privire peste un articol precedent, în care am vorbit mai pe larg despre proiect.

 

 

Echipă și aplicații

Serum a fost creat de aceeași echipă care e în spatele FTX, Serum Foundation. Serum Foundation e format din mai multe entități printre care FTX și Alameda Research, avându-l în față pe Sam Bankman-Fried.

Amintim că Alameda Research e unul dintre cei mai mari market makeri din spațiul crypto care tranzacționează între 600 de milioane și 1 miliard de dolari pe zi.

Pe lângă DEX-ul construit de echipă, Serum vine cu o fundație de infrastructură, deci un întreg ecosistem în care se pot conecta alte aplicații pentru a-i folosi lichiditatea și rețeaua .

Avem foarte multe aplicații construite pe Serum, de la platforme de gaming și oracles, la aplicații de tip AMM, lending and barrowing și asset management.

Prin faptul că Serum e construit pe Solana, un blockchain cu peste 50,000 de tranzacții pe secundă și potențial de scalabilitate până la sute de mii, cu costuri foarte mici, echipa a putut pune în aplicare planul de a aduce pe piață primul DEX bazat pe order book trading.

 

Arhitectură

serum arhi

Acesta funcționează cross-chain, fiind integrat și cu Ethereum, pe lângă, evident, Solana. Folosind Serum, poți tranzacționa pe cel puțin 50 de perechi diferite, marea majoritate incluzând USDC sau USDT.

Pe lângă asta, poți tranzacționa derivative, variante tokenizate ale unor asset-uri, wrapped tokens și așa mai departe. Mai mult de atât, oricine îți poate crea propriul market din cadrul platformei.

Proiectul este într-o etapă interesantă pentru useri, pentru că potrivit roadmap-ului, urmează a fi adăugate mai multe funcționalități, și anume:

Putem spune că 3 elemente principale stau la baza arhitecturii Serum:

  • Order book trading – cu un UI similar cu exchange-urile clasice cum ar fi Binance, această funcție este posibilă doar având o bază foarte bună în ceea ce înseamnă viteză de execuție a tranzacțiilor.
  • Poziții leveraged – utilizatorii pot deschide poziții leveraged. Acest tip de contracte pot fi chiar tokenizate și tranzacționate pe blockchain,
  • Wrapped tokens – pe lângă interoperabilitatea excelentă de care beneficiază Serum între Solana, Ethereum și Bitcoin, protocolul permite și creare de tokeni wrapped.

Important de menționat e și partea de parteneriate, care include nume ca AscendEX, TomoChain, FTX, CoinGecko, Multicoin Capital și 3Commas.

 

Tokenomics

Platforma are la bază moneda SRM, cu un supply maxim de 10 miliarde, cu doar 50 de milioane în circulație, la momentul actual. Aici putem vedea una dintre problemele pe care le are proiectul.

Perioadele de vesting pentru echipă, colaboratori, investitori inițiali și așa mai departe, vor începe în august anul acesta. Asta înseamnă că supply-ul în circulație va crește doar anul acesta, până la sfârșit, de la 50 de milioane la aproape 700 de milioane, deci de 14 ori.

Sigur că echipa a creat și un mecanism deflaționist prin care SRM din taxele de trading sunt burned, dar această soluție nu pare suficientă pentru inflația care urmează.

De la 50 la 700 de milioane la finalul lui 2021, și la aproape 2.3 miliarde până la finalul lui 2022, nu pare a fi cea mai bună strategie economică.

La nivel de utilitate, SRM e folosit ca taxe în cadrul platformei, aici intră și procesul de buy burn. Cei care dețin SRM au 50% reducere la toate comisioanele de tranzacționare și 1 milion de SRM pot fi convertiți într-un mega Serum, sau MSRM.

Deținerea de MSRM îți oferă 60% reducere la comisioane. Proiectul a introdus și un sistem de guvernare bazat pe SRM, unde doar anumiți parametrii din cadrul ecosistemului pot fi modificați în urma unui vot.

Supply-ul maxim pentru MSRM este de 1000, iar userii vor avea nevoie de cel puțin 1 MSRM pentru a rula un nod.

 

Proiecte de pe Serum

raydium

După cum am menționat deja, există un număr de proiecte interesante dezvoltate deja pe Serum, câteva dintre acestea sunt:

  • Mango Markets – o platformă user-friendly al cărui punct forte este utilizarea de contracte leveraged 5x cross-margined, între doi utilizatori oarecare.
  • Bonfida – o platformă integrată cu un GUI extrem de folositor care cuprinde o mulțime de funcții de trading pentru investitorii de orice fel. Proiectul include și boți de trading pentru trading automat.
  • Oxygen – un broker descentralizat integrat cu Serum și Maps.me care oferă diverse opțiuni de lending/borrowing, shorting, leverage și așa mai departe pentru utilizatorii săi.
  • Raydium – un AMM hibrid care folosește orderbook trading-ul de pe Serum ca sursă de lichiditate pentru liquidity pools ale sale.

 

Concluzie

Dacă ar fi să împărțim în mai multe compartimente, la nivel tehnologic, proiectul are o structură foarte bună. Are în spate o echipă solidă și un blockchain bine-cunoscut și solid.

Ca inovație și use case, din nou, e un proiect fantastic. Reușita de a aduce order book trading în DeFi nu e un lucru simplu, mai ales printr-un produs funcțional care aproape a atins 5 miliarde de dolari ca volum de trading de la lansare.

La partea de UI, UX, deci interfață și user experience, platforma s-a îmbunătățit vizibil, dar mai au de lucrat la toate aspectele. Ținem totuși cont că versiunea de mainnet e beta.

Pe de altă parte, zona de marketing a proiectului nu e deloc convingătoare. La capitolul descentralizare și open-source stau foarte bine după cum se vede din multitudinea de aplicații construite pe Serum.

Cel mai mare minus care poate avea un impact major este partea economică, în special partea de distribuție. Momentul actual nu pare a fi ideal pentru investiții, din moment ce în următorii ani, moneda se va devaloriza constant.

Cu alte cuvinte, există o mulțime de use cases pentru acest proiect, însă depinde de echipă dacă va reuși să rezolve probleme pe care le-am precizat mai sus.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *