fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,863.00-4.31%
  • ethereumEthereum$3,053.88-4.62%
  • elrond-erd-2MultiversX$38.73-2.23%

Ce este Margin Trading

 

Margin Trading presupune utilizarea capitalului imprumutat de la un broker, pentru a face o investitie, cum ar fi inclusiv investitiile in crypto.

Spre deosebire de tranzactionarea clasica, acest tip de trading este mai popular ca niciodata, pentru ca permite accesul la o suma mare de bani si leverage asociat pozitiei alese.

Practic, Margin Trading-ul va ofera sansa de a obtine profituri mai mari din tranzactii de succes – in acelasi timp, potentialul de pierdere ramane de asemenea unul ridicat.

 

Cum functioneaza Margin Trading-ul

Pentru a incepe, un investitor trebuie sa ofere un depozit initial, pentru a deschide o pozitie – aceasta este cunoscuta ca initial margin.

Investitorul trebuie sa aiba un cont, care stocheaza o anumita cantitate de capital, pentru a-si pastra aceasta pozitie. Cand lucrati cu exchange-uri crypto, capitalul depus este utilizat ca garantie de catre respectiva platforma de schimb.

Cand vine vorba de margin trading, suma pe care un investitor o poate utiliza ca leverage este determinata de platforma utilizata pentru tranzactionare si de depozitul initial oferit.

Leveraging ofera investitorului mai multa putere de cumparare, deoarece ii permite sa exploreze pozitii mai mari, comparativ cu simpla utilizare exclusiva a fondurilor pe care contul sau le include, adica acel depozit initial. În mod normal, leverage-ul va fi descris ca raport, cum ar fi 1:10 sau 1:30.

Sa spunem ca cineva investeste o suma de 25 de dolari si alege leverage 4: 1, pentru a imprumuta inca 75 de dolari si a cumpara astfel Bitcoin in valoare de 100$ in total. Va exista o singura stipulare – indiferent de urmari, acest investitor va trebui sa plateasca inapoi cei 75 de dolari, plus taxe.

Pentru a se asigura ca va primi imprumutul inapoi, exchange-ul va opri tranzactionarea si va solicita inapoi suma imprumutata – “call in”, imediat ce assetul atinge un pret la care investitorul ar putea incepe sa piarda banii pe care i-a imprumutat de la exchange. Practic platforma iti imprumuta banii ca leverage pentru tranzactionare, dar nu doreste sa iasa in pierdere.

 

Ce inseamna pozitii Long si Short

Am mentionat deschiderea unei pozitii de trading, dar ce inseamna asta cu adevarat?

De obicei, in margin trading pe crypto, puteti beneficia de doua optiuni de pozitionare: going Long sau going Short.

In cazul pozitiilor Long, investitorul anticipeaza cresterea pretului unui activ crypto, ceea ce inseamna ca va inregistra profit in functie de cat de mult va creste.

Pozitia Short reprezinta opusul, caz in care investitorul anticipeaza scaderea pretului unui asset crypto. In general, pozitiile Short sunt preferate de catre cei care doresc sa inregistreze profituri in contextul esecului unor cryptomonede.

Ca strategie de tranzactionare, Margin Trading-ul prezinta un risc ridicat, ca urmare a efectului de leverage. Pe masura ce creste suma din leverage, investitorii au posibilitatea de a tranzactiona mult mai mult decat ceea ce detin efectiv ca fonduri, astfel incat sa poata face si mai mult profit. Totusi, in caz de esec, vor suporta si pierderi pe masura.

 

Ce este Margin Funding?

Daca credeti ca margin trading-ul este prea riscant, exista o a doua optiune care implica obtinerea unui profit din metodele de tranzactionare cu leverage, anume Margin Funding.

În acest caz, poti folosi fondurile de care dispui, pentru a finanta margin trading-ul celorlalti investitori, adica sa le imprumuti banii.

În cazul in care un investitor accepta termenii stabiliti si este de acord cu oferta ta, ca furnizor de fonduri, poti beneficia de rambursarea imprumutului si a dobanzii asupra careia ati convenit.

Mecanismul din spate poate varia de la un exchange, la altul, insa cam asta ar fi ideea principala.  Deocamdata este una pe care destui o gasesc atragatoare, deoarece este considerata mai putin riscanta decat Margin Trading-ul.

 

Concluzii

Margin Trading-ul va poate ajuta sa explorati mai mult din lumea Crypto, deoarece va permite sa deschideti pozitii substantiale, cu ajutorul optiunii de leverage.

In acelasi timp, daca nu aveti experienta necesara, procesul poate deveni destul de riscant, ca urmare a mai multor factori, inclusiv a binecunoscutei volatilitati crypto.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *