Cardano este un blockchain descentralizat pe modelul Proof-of-Stake, care are multe în comun cu alte blockchain-uri cum ar fi Ethereum, însă se distinge prin câteva aspecte importante pe care le vom detalia în cele ce urmează.
Să începem cu începutul.
Fondatorul Cardano
Fondatorul Cardano este Charles Hoskinson. Acesta e un matematician care a făcut parte din echipa care a fondat Ethereum în 2013. El a părăsit echipa în 2014, în urma unor neînțelegeri, și ulterior a pus bazele Cardano prin intermediul companiei sale – IOHK.
Acesta are o viziune nobilă, și anume aducerea infrastructurii Cardano în toate părțile lumii, în special cele subdezvoltate, unde există o nevoie uriașă pentru un model economic care să nu fie coruptibil.
Arhitectura ecosistemului
Blockchain-ul Cardano este compatibil cu smart contracts, având viziunea de a rezolva problemele scalabilității, interoperabilității și a sustenabilității.
Tehnologia Cardano este creată de echipa IOHK. Fundația Cardano este responsabilă pentru supervizarea și promovarea proiectului, iar EMURGO, o companie japoneză de software, se ocupă de comercializare și menținerea blockchain-ului.
Cardano funcționează în 2 layere.
Layer 1 – Cardano Settlement Layer (CSL)
Este responsabil pentru înregistrarea tranzacțiilor cu ADA, deci este construit ca fundație a economiei digitale ADA. Altfel spus, facilitează tranzacțiile peer-to-peer dintre utilizatori.
Folosind mecanismul de consensus Proof-of-Stake, Ouroboros, pentru a genera noi blocks și a confirma tranzacții, Cardano urmărește să îmbunătățească protocolul Proof-of-Work al Bitcoin.
Layer 2 – Cardano Computational Layer (CCL)
Interacționează cu primul layer și este responsabil pentru smart contracts. Acesta este alt mod în care Cardano se deosebește de alte blockchain-uri.
Pe Ethereum, de exemplu, ambele layere sunt integrate într-unul singur, ceea ce poate duce la aglomerarea rețelei, viteze de tranzacții scăzute și ”gas prices” (taxe de rețea) mari.
Existența unui layer separat face ca ecosistemul să fie foarte flexibil.
Echipa din spatele Cardano a considerat că limbajul de programare folosit pentru Bitcoin este prea rigid, iar cel de la Ethereum prea complex, așa că au folosit Haskell, un limbaj de programare funcțional, pentru fiabilitatea și garanția corectitudinii codului. Puteți citi mai multe despre acesta aici.
O altă piesă fundamentală și cheia către descentralizare și scalabilitate este algoritmul unic de consensus folosit, pe care l-am precizat deja, Ouroboros.
Acest mecanism vine cu o abordare destul de sofisticată la problema securității rețelei. Fiecare block creat are un producător atribuit înainte de a fi creat, care se numește slot leader și este abordat cu presupunerea că ar fi compromis.
Această abordare împinge nodurile care participă, să-l evalueze cât se poate de riguros. Mai simplu, mecanismul de consensus folosit, alături de cantitatea de ADA stake în momentul de față, mai exact 73% din supply, îi oferă o scalabilitate uriașă și titlul de cel mai descentralizat blockchain.
Etapele proiectului
Proiectul va evolua în 5 etape (ere):
Byron
Era Byron a început în 2015 și a inclus implementarea portofelului virtual (e-wallet) Daedalus, wallet-ul oficial al ADA, precum și Yoroi, un e-wallet mai compact, creat de partenerul Emurgo, pentru tranzacții rapide și folosință de zi cu zi.
Tot în acest timp, cei de la Cardano s-au focusat pe crearea unei comunități globale, ADA fiind listată pe peste 30 exchange-uri și cu un market cap aflat în topul celor mai populare cryptomonede, alături de giganți ca Bitcoin și Ether.
Shelley
Această eră s-a bazat pe optimizarea caracterului descentralizat al blockchain-ului. Aici a fost introdus algoritmul Ouroboros. În această perioadă au fost implementate și conceptele de creare și operare a unor stake pools.
Goguen
Era Goguen este următorul pas în roadmap-ul Cardano. Aici vor fi integrate smart contracts și va fi posibilă crearea de dapps (decentralized applications).
Basho
Conform spuselor celor din spatele Cardano, era Basho este una de optimizare și îmbunătățire a scalabilității și interoperabilității rețelei. Un pas important în această era va fi introducerea unor sidechains: blockchain-uri noi, interoperabile cu chain-ul principal Cardano.
Sidechain-urile vor putea fi folosite ca mecanisme de sharding pentru a nu pune prea multă presiune pe rețeaua principală și a crește capacitatea acesteia.
Această tehnologie are un potențial imens de a extinde capabilitățile rețelei.
Basho va introduce de asemenea modele de contabilitate paralele. În timp ce blockchain-ul principal Cardano va folosi în continuare un model UTXO (unspent transaction output), abilitatea de a suporta și schimba între acesta și alte modele va fi posibilă pentru sidechain-uri.
Voltaire
Ultima eră a Cardano va permite rețelei să devină complet autonomă. Va introduce un sistem de votare și trezorerie.
Participanții la rețea vor putea vota și influența direcția în care va merge rețeaua. Acest lucru este esențial pentru a se îndeplini obiectivul Cardano: acela de a deveni o rețea complet descentralizată.
Pentru a strânge fonduri pentru viitoarele dezvoltări ale rețelei, va fi creată o trezorerie în care o fracțiune din comisioanele (fees) din tranzacții vor fi puse de-o parte și vor putea fi folosite în viitor pentru noi proiecte aprobate prin sistemul de votare.
În acest punct, Cardano va ieși de sub managementul IOHK, iar viitorul rețelei va fi complet în mâinile comunității.
Urmează lansarea fazei Goguen, adică tranziția către of platformă DeFi.
Token Economics
ADA are un supply maxim de 45 de miliarde, cu 32 în circulație la momentul actual.
Până ajunge la supply-ul maxim, ADA are o rată de inflație de aproximativ 7% pe an. Cryptomoneda este folosită ca recompensă pentru staking și pentru a plăti taxe în cadrul ecosistemului.
Având în vedere comunitatea uriașă din spatele proiectului, cantitatea foarte mare de ADA ținuți în staking, update-urile care urmează și viziunea și direcția proiectului, credem că ADA poate ajunge destul de ușor la 2.5 – 3 dolari în următoarele luni.
Un lucru extrem de important de precizat este parteneriatul dintre Cardano și guvernul din Etiopia pentru a îmbunătăți calitatea educației în țara africană prin infrastructura tehnologică Cardano.
Mai exact, milioane de studenți din Etiopia vor primi ID-uri înregistrate pe blockchain-ul Cardano prin intermediul cărora ministerul educației și profesorii vor putea monitoriza performanțele lor academice.
Acest lucru confirmă intențiile lui Charles Hoskinson de a folosi această tehnologie pentru a îmbunătăți calitatea vieții, în special în zonele subdezvoltate, dar și calitatea tehnologiei din spatele Cardano.
Un parteneriat cu guvernul unei țări e la cu totul alt nivel față de parteneriatul cu o entitate privată.
În concluzie, Cardano este un proiect incredibil din multe puncte de vedere, de la arhitectură tehnologică, echipă, marketing și capabilități. Merită cu siguranță urmărită evoluția acestuia.