fbpx
  • bitcoinBitcoin$65,754.00-3.80%
  • ethereumEthereum$3,419.32-5.45%
  • elrond-erd-2MultiversX$58.31-9.09%

Uniswap ($UNI) – Un Unicorn printre DEX-uri

uniswap proiect crypto explicat

 

Ideea ce stă la baza Uniswap a fost propusă de Vitalik Buterin, care este unul dintre co-fondatorii Ethereum, în 2016, mai exact aceea a unui exchange descentralizat on-chain, care să funcționeze ca un Automated Market Maker (AMM).

 

 

În 2016, Hayden Adams, care e și fondatorul Uniswap, a început să lucreze la protocol după ce a primit mai multe granturi. Proiectul a fost lansat în noiembrie 2018.

Scopul Uniswap și a altora asemănătoare este să creeze exchange-uri care să funcționeze într-un mod descentralizat și să nu depindă de market makeri pentru a oferi lichiditate. Problema lichidității este una de care se lovesc în special asset-urile care nu sunt foarte tranzacționate.

La Uniswap, ca și la SushiSwap sau PancakeSwap, oricine poate oferi lichiditate oricărei perechi. Motivul pentru care Uniswap nu funcționează ca exchange-urile centralizate, adică cele bazate pe order book trading este următorul.

Abia recent au apărut blockchain-uri cu destule tranzacții pe secundă ca să susțină un astfel de protocol. Așa a apărut Serum pe Solana, care e un DEX bazat pe order book trading.

 

Arhitectura Uniswap

Ethereum, care în varianta curentă suportă în jur de 15 tranzacții pe secundă, nu are nici o șansă să susțină un proiect ca Serum. Uniswap are la bază smart contracts, care guvernează într-un mod automatizat lichiditatea tuturor perechilor disponibile.

Aceste smart contracts sunt de fapt liquidity pools la care oricine poate participa cu lichiditate primind în schimb recompense. Spre deosebire de order book trading, traderii tranzacționează direct cu un anumit liquidity pool și nu într-un sistem peer-to-peer.

Aceștia plătesc o taxă care ajunge la cei ce oferă lichiditate.

Pentru a clarifica lucrurile, luăm exemplul următor. Să zicem că avem un pool cu perechea LINK-USDT, cu un număr X LINK și un număr Y de USDT. Aceste două valori multiplicate reprezintă lichiditatea totală a perechii.

E important de menționat că lichiditatea totală trebuie să rămână constantă. Acum, vrem să cumpărăm LINK prin Uniswap, deci să ne folosim de acest liquidity pool. În urma tranzacției, vor fi mai puțini LINK decât USDT, deci prețul LINK va crește.

La acest mecanism e foarte importantă lichiditatea totală a unei perechi, pentru că ajută tranzacțiile mai mari să fie procesate mai ușor fără prea mult slippage.

 

Ce este slippage?

Din cauza volatilității mari a prețului cryptomonedelor, din momentul în care un utilizator apasă pe butonul de ”Swap,” adică se hotărăște să execute o tranzacție, și tranzacție este efectiv executată, prețul asset-ului este posibil să se schimbe.

De exemplu, cineva ar vrea să cumpere 1 BTC pentru prețul de 35,000 de dolari să zicem. Din momentul în care a confirmat tranzacția și până când aceasta este executată, prețul Bitcoin poate crește până la 35,001 de dolari, iar tranzacția va fi executată la acel preț.

În cazul ăsta, utilizatorul nostru a suferit pierderi care nu au depins de el. Acest fenomen este deci slippage și e important de menționat că se întâmplă în toate marketurile, inclusiv în cel al bursei sau Forex.

Acesta este totuși mult mai des întâlnit în piețele crypto, și are efecte mult mai considerabile în cazul DEX-urilor ca Uniswap, din cauza volatilității asset-urilor.

 

Update-uri Uniswap

Uniswap a ajuns la v3 care a fost lansat pe Ethereum pe 5 mai 2021. În prima versiune a Uniswap, protocolul permitea doar tranzacționarea perechilor care includeau Ether. Dacă voiai deci USDT-LINK, trebuia mai întâi să faci faci o tranzacție USDT pentru Ether, și apoi Ether pentru LINK.

Versiunea a doua a introdus liquidity pools de tokeni ERC20, deci a rezolvat această problemă prin care orice swap trebuia conectat cu Ether și a mai introdus și Oracles pentru price feeds.

V2 a fost lansată în mai 2020 și a avut un succes uriaș care a dus la crearea mai multor fork-uri, cele mai cunoscute fiind SushiSwap și PancakeSwap. V3 a venit cu mai multe îmbunătățiri printre care range orders care permite să faci swap-uri într-un anumit pool de lichiditate când prețul atinge o anumită valoare prestabilită.

Dacă în v3 oferi lichiditate unui pool să zicem ETH-USDT, poți alege un anumit price range în care să fie folosită lichiditatea ta, și doar în acest price range vei primi comisioane din urma tradingului.

Pe lângă asta, v3 introduce un sistem flexibil de taxe în funcție de perechea de asset-uri. V3 a depășit deja ca volum zilnic v2.

 

Tokenomics

UNI, moneda nativă ecosistemului Uniswap, are un supply maxim de 1 miliard, din care 520 de milioane sunt în circulație. Tokenii au fost distribuiți astfel:

  • 60% pentru comunitate
  • 51% pentru echipă
  • 8% pentru investitori
  • 69% pentru consilieri/adivsers

Există o perioadă de vesting de 4 ani. Vesting se referă la perioada după ICO (Initial Coin Offering) în care echipa nu își poate folosi tokenii. Acestă practică este populară pentru că aduce un sentiment pozitiv din partea publicului spre proiect și îi motivează pe developeri să fie serioși și să nu se îngrijoreze de prețul tokenului.

UNI e o monedă de guvernare a protocolului, deci comunitatea poate vota pentru îmbunătățiri ale platformei. După perioada de vesting, inflația UNI va fi 2% anual, deci e un token care se depreciază în timp, dacă interesul nu crește constant.

Marea problemă a Uniswap e legată de taxele uriașe plătite de utilizatori, care o fac de multe ori o platformă pentru whales. Echipa nu poate face mare lucru pentru a rezolva asta, pentru că problema vine de la tranzacțiile pe secundă de pe Ethereum, și se va rezolva deci odată cu o schimbare arhitecturii Ethereum.

Această schimbare ar putea fi EIP 1559, un layer-2 ca Polygon sau poate trecerea la Proof-of-Stake dată de Ethereum 2.0. Dacă mai durează 1-2 ani până se rezolvă această problemă, Uniswap va pierde din ce în ce mai mulți useri, care după cum se vede deja, pleacă în principal spre PancakeSwap.

 

Concluzie

În concluzie, Uniswap are avantajul de a fi pentru DEX-uri exact ce este Ethereum pentru lumea DeFi: primul și cel mai cunoscut. Pe lângă asta, Uniswap e un proiect cu o comunitate mare și o echipă foarte experimentată.

Un aspect extrem de important este că viitorul proiectului este dependent de Ethereum. Din acest motiv, dar și pentru că PancakeSwap v2 vine cu mai multe features interesante, este probabil ca PancakeSwap să aibă performanțe mai bine pe termen scurt și mediu.

Însă, odată ce va scăpa de problemele legate de gas fees, Uniswap va exploda cu siguranță în volum de trading, deci și în market cap.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *