fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,023.00-1.92%
  • ethereumEthereum$3,135.47-0.21%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.37-2.71%

Internet Computer ($ICP) – Poate inlocui internetul pe care il stim?

 

Internet Computer – ICP

Analizăm azi un proiect pe care știu foarte bine că îl așteptați mulți dintre voi. Pentru ca este unul complex, voi acorda destul de mult timp pentru o analiza pe măsura ambițiilor echipei Internet Computer

Spun ambiții mari pentru că, spre deosebire de proiectele mari de infrastructură pe care le știm cu toții, Ethereum, Cardano, Polkadot etc, Internet Computer construiește un ecosistem care funcționează ca o platformă computațională globală, în cadrul căreia developerii pot construi de la aplicații descentralizate complexe, la site-uri web și sisteme IT. 

 

 

Proiectul a fost fondat de un inginer software, Dominic Williams, în 2016, sub umbrela Dfinity. Fundația Dfinity are sediul în Elveția și este alcătuită din peste 200 de oameni care din 2016 lucrează la The Internet Computer protocol. Deci avem o echipă masivă, cu membri foarte experimentați, dar cu toții știm că, pentru a crea un ecosistem atât de complex ai nevoie de foarte mulți bani. 

Zis și făcut, din toate rundele de finanțare și din ICO-ul monedei ICP, proiectul a strâns peste 100 de milioane de dolari de la investitori așa că, până acum, știm că la capitolele echipă și finanțe proiectul stă bine. 

Până în momentul de față, Internet Computer a trecut prin mai multe etape. În 2019 echipa a lansat un SDK pentru smart contracts programate în Metoko, limbajul de programare folosit în cadrul rețelei. În 2020 a apărut prima aplicație construită de echipă, care este Linkedup, o clona a Linkedin. Scopul a fost unul cât se poate de simplu, să demonstreze că se pot construi pe Internet Computer aplicații descentralizate care să funcționeze la fel de bine ca cele centralizate. 

Tot în 2020, s-a deschis poarta către developeri din exterior, printr-o clonă a TikTok, care să poarte numele de cancan. Modelul economic despre care o să vorbim în detaliu în câteva minute a apărut la finalul anului 2020. Ca ultim milestone al proiectului, Mainnet-ul a fost lansat în mai 2021. 

Acum că știm care ar fi stadiul în care suntem, hai să vedem exact cum funcționează platforma și cât de atractivă e pentru developeri, căci într-un final acesta e cel mai important aspect la orice proiect de infrastructură.

 

Data centers

Ecosistemul are la bază mai multe data centers pe tot globul, fiecare fiind alcătuit din noduri. Mai multe noduri, din diferite data centers, sunt grupate la rândul lor ca să formeze ceea ce se numește un subnet

Fiecare subnet reprezintă un blockchain de tip Proof of Stake , cu propria rețea de noduri, ce folosește un mecanism de consensus numit threshold relay, inventat chiar de fondatorul Dfinity. 

Acest mecanism de consensus are patru layers diferite prin care, ca sa simplificăm procesul pe cât de mult posibil, se alege un număr de noduri din fiecare subnet pentru a crea blocks în rețea, în funcție de cantitatea de ICP ținută la staking. 

Pe aceste Blockchain-uri, sau subnets, se pot construi aplicații descentralizate, care la nivel fundamental sunt formate din seturi de smart contracts. Aceste smart contracts, în interiorul ecosistemului Internet Computer, poarta numele de canisters. 

Diferenta ar fi că aceste canisters pot fi create, in mod automat, ca versiuni identice pe alte subnets pentru a susține mai mulți useri în cazul în care o aplicație, de exemplu, crește brusc în popularitate și pot fi folosite inclusiv de alți developeri care construiesc dapps. 

Interesant de menționat este că, în cazul Internet Computer, este necesară crearea unei identități digitale pentru a putea interacționa cu aplicații din cadrul ecosistemului. Odată cu crearea identității digitale, un wallet address îți este generat automat. Deodată, parcă nu sună foarte bine, nu?

În aceeași ordine de idei, codul Internet Computer nu este în totalitate open source și ca să poți participa în rețea sub forma unui nod, trebuie să primești un stick USB de la fundația Dfinity. Dar o să dezbatem aceste red flags spre finalul articolului.

Ca să terminăm cu arhitectura, este nevoie, bineînțeles, de un sistem prin care toate procesele ce implică noduri, data centers, subnets și canisters să fie manageriate. 

Aici intervine NNS sau Network Nervous System care exact asta face. NNS-ul guvernează aceste procese, de la ce data centers sau noduri participă în rețeaua Internet Computer, la anumite aspecte economice și multe altele. 

 

Tokenomics

Avem și un model economic care are moneda ICP în centru, cu 136 de milioane în circulație și 469 de milioane supply inițial. Un supply maxim nu există, deci teoretic pot fi create monede la infinit.

La nivel de utilitate, monedele ICP pot fi folosite în cadrul rețelei pentru guvernare și pot fi convertite în cycles, care este un alt token folosit doar pentru a acoperi anumite costuri din rețea. Mai exact, cycles sunt unități de măsură pentru resursele computaționale ale ecosistemului.

La nivel de planuri pentru viitor sau roadmap, echipa a postat un articol pe Medium, în care aceștia descriu planurile pe următorii 20 de ani. De la o adopție din ce în ce mai mare în următorii 5 ani, la o alternativă serioasă la internetul public pe care îl cunoaștem cu toții acum.

Ajungem acum la ceea ce mi se pare cea mai interesantă parte când vorbim despre Internet Computer. Avem o companie privată, bineînteles, Dfinity, care vrea să construiască un ecosistem care, în viitor, să înlocuiască internetul pe care îl folosim. Ce red flags avem aici? – Aș zice că destul de multe.

În primul rând, Internet Computer nu este nici pe aproape atât de descentralizat pe cât se vrea a fi. Codul nu este în totalitate open source și  trebuie să îți creezi identitate digitală când vrei să interacționezi cu platforma. 

Nodurile au nevoie de hardware-ul companiei pentru a participa în rețea și oricum nu pot să o facă activ, decât dacă sunt alese de network-ul neuronal al rețelei sau NNS. 

Așa ajungem într-un punct și mai interesant, NNS-ul, pe lângă că este un single point of failure, există pe un subnet controlat de fundația Dfinity. În concluzie, procesele care țin de infrastructura ecosistemului sunt controlate de echipă. 

Ajungem și la modul în care, din punctul meu de vedere, echipa încearcă să demonstreze că totul este în regulă și că aceste red flags nu sunt relevante, anume caracteristica de guvernare a monedei. 

Dar dacă analizăm puțin procesul de guvernare, vedem că tot fundația are și va avea cea mai mare putere de votare, din moment ce deține cele mai multe cryptomonede și membrii sunt dispuși să le țină blocate pentru cele mai lungi perioade de timp, lucru care crește puterea de votare. 

Asa că, vedem o companie privată care vrea să “ne scape” de giganții tech care ne controlează datele și să ne ofere o alternativă care, la prima vedere, pare descentralizată, dar de fapt are un control aproape deplin asupra întregului ecosistem și a persoanelor care participă. 

 

Concluzii

Dacă proiectul ar fi 100% open source, am stai măcar că în cazul în care ajungem într-un punct în care realizăm că ecosistemul ia o turnură antidemocratică să spunem, am putea să replicăm toată rețeaua cu niște parametri deciși de comunitate printr-un adevărat DAO, și nu prin sistemul superficial pe care l-au gândit. 

Până nu schimbă aceste lucruri într-un mod ireversibil, acest proiect are pentru mine mult prea multe red flags, care contravin paradigmei crypto. Descentralizare, acces liber pentru toata lumea și transparenta sunt unele dintre bazele acesteia. La toate cele trei, Internet Computer a avut o abordare greșită, cel puțin din punctul meu de vedere. 

În concluzie, nu renunțați niciodată la principiile care stau la baza crypto. Fără ele ne întoarcem exact de unde am plecat. 

 

Ce părere ai despre Dfinity și Internet Computer? Lasă un comentariu și hai să vedem împreună ce viitor poate avea un proiect de genul ăsta. 

  

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *