fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,179.00-7.03%
  • ethereumEthereum$3,232.68-9.58%
  • elrond-erd-2MultiversX$55.32-11.81%

Ce este un Token Distribution

 

Ce sunt Tokens și ce rol au?

Înainte de a ne edifica în ce mod sunt distribuiți tokens, să vedem rapid ce sunt aceștia și ce roluri pot avea.

Crypto tokens sunt units of value dezvoltați de proiecte bazate pe blockchain și implicit construiți în cadrul unei rețele blockchain existente.

Sunt un tip de cryptomonedă care au un anumit mod de utilizare sau reprezintă niște assets.

Tokens servesc o varietate de funcții și pot fi utilizați pentru a face achiziții, a stoca valori și a accesa servicii specifice platformei. De asemenea, pot fi utilizați pentru investiții.

Înțelegerea modului și a felului în care va fi folosit un token are o mare importanță atunci când vine vorba despre interpretarea valorii acestuia.

 

Stadiile distribuirii unui Token

Proiectele DeFi au folosit diverse strategii pentru a distribui tokens.

Atunci când se decide asupra unui mod de distribuție, proiectul vizat va lua în considerare următoarele etape:

Genesis Distribution – definește condițiile de start ale unei rețele sau, pur și simplu, stabilește cine deține tokens și câți dintre aceștia deține la lansarea rețelei

Ongoing Distribution – este de obicei transparentă și bazată pe reguli, continuând pe toată durata funcționării rețelei. Aceasta subvenționează frecvent elementele de funcționare specifice rețelei.

De exemplu, în timpul distribuției inițiale de tokens, Ethereum a vândut Genesis Supply-ul de ETH, alocând o parte către Ethereum Foundation. 

Ongoing Distribution are la bază faptul că block rewards vor reveni întru totul ETH miners.

 

Metode de Token Distribution

Tokens au fost distribuiți în diferite moduri de-a lungul timpului, această zonă evoluând continuu.

Unele dintre cele mai importante MECANISME DE DISTRIBUȚIE includ următoarele:

Vânzări de tokens – Cele mai notabile tipuri de vânzări sunt Initial Coin Offering (ICO), Initial Exchange Offering (IEO), Initial DEX Offering (IDO) și Simple Agreement for Future Tokens (SAFT).

Internal allocation sau alocare internă – în acest caz, tokens sunt alocați celor care participă la proiect, pentru a-i stimula și a le oferi compensații. Membrii echipei, consilierii și partenerii se numără printre acești participanți.

Passive airdrops – prin care tokens sunt alocați automat participanților publici pasivi. De obicei sunt alocați la cost zero sau nominal.

Interactive airdrops – prin care tokens sunt alocați participanților publici, activi, fără costuri.

Progresele recente în acest domeniu au dus, de asemenea, la vânzări către comunitate și licitații de lansare.

 

Abordări pentru Token Distribution

Unele proiecte DeFi au ocolit vânzările de tokens, lansând și distribuind tokenul direct în wallet-urile celor care folosesc protocoalele respective.

De exemplu, Compound, Uniswap și 1inch au decis să abordeze diferit distribuția de tokens, făcând airdropping de tokens în valoare de de peste 1 miliard USD, către utilizatorii lor, în 2020. 

Acest lucru a stimulat utilizarea protocoalelor și a oferit participanților drepturi de guvernanță.

Unele proiecte pot chiar să nu aloce tokens unui genesis block, toate fiind câștigate prin contribuții ulterioare la rețea.

Multe mecanisme de distribuție nu includ nici măcar o componentă de fundraising. Astfel de metode se concentrează pe distribuirea către colaboratorii din rețea, cum ar fi furnizorii de lichiditate.

 

Concluzie

Pentru a rezuma, nu există un singur model de distribuție. Cu toate acestea, token offerings de succes trebuie să asigure o distribuție echitabilă și să găsească un echilibru între considerațiile pe termen scurt și lung.

De exemplu, insuficiența de tokens din trezoreria unei companii poate duce la incapacitatea acesteia de a plăti viitoare cheltuieli.

În schimb, dacă o mare parte din oferta de tokens este controlată de un grup restrâns, ceilalți investitori vor ști că prețul scade atunci când cei care dețin acei tokens decid să vândă.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *