fbpx
  • bitcoinBitcoin$57,831.00-0.01%
  • ethereumEthereum$2,351.55-0.15%
  • elrond-erd-2MultiversX$26.32-1.61%

Ce sunt Smart Contracts

Astăzi vă voi explica pe scurt ce sunt Smart Contracts și care este importanța acestora în Blockchain și în spațiul DeFi sau chiar în afara acestui sector.

De asemenea, vă veți aminti pe scurt despre cum funcționează un Blockchain și vă voi spune cum au apărut Smart Contracts, ce presupun mecanismele de operare pentru acestea și în ce domenii își găsesc aplicabilitatea.

 

 

 Cum au apărut Smart Contracts?

Conceptul de Smart Contract a apărut în 1994, fiind inițiativa lui Nick Szabo – informatician și cunoscut criptograf. Acesta a dorit sa creeze protocoale computerizate pentru tranzacții, care să execute corect termenii unui contract sau ai unei înțelegeri.

Obiectivul unui astfel de protocol este acela de a elimina necesitatea prezenței unui intermediar care sa negocieze, gestioneze și să susțină contractul între două părți.

Ca exemplu practic, automatele de vânzare (vending machines) ar constitui cea mai veche tehnologie care operează similar cu ceea ce își propune un Smart Contract, cu marea diferență ca automatele respective sunt pasibile mult mai multor erori.

 

Ce sunt Smart Contracts?

Un Smart Contract este de fapt un program rulat pe Blockchain. Include deopotriva cod și date și nu este controlat niciodată de un utilizator, ci operează mereu conform programării sale.

De aceea, un astfel de protocol poate gestiona tranzacții de sine stătător, în mod infailibil, și nu necesita prezenta unei terțe părți în relația dintre cei doi contractanți.

În aceeași idee, un smart contract ar trebui sa elimine excepțiile, accidentele și pierderile rezultate în urma fraudelor, deoarece este un cod stocat într-o bază de date publică, disponibilă pe toate nodes-urile rețelei și, în același timp, nu poate fi schimbat în vreun mod.

 Cum operează un Smart Contract?

Orice Smart Contract are programată în cod o secvența de condiții ce trebuie îndeplinite, astfel încât operațiunile și tranzacțiile în blockchain sa fie validate.

Odată ce condițiile specifice au fost confirmate, aceste date fiind disponibile pe blockchain, Smart Contract-ul execută un protocol bazat pe declarații condiționale, de tipul if/then, astfel încât ambele părți implicate să primească ceea ce a fost stabilit pentru finalizarea contractului.

 

Care sunt beneficiile Smart Contracts?

Iată care sunt, pe scurt, cele mai notabile beneficii aduse:

Acuratețea

Înregistrează cat mai explicit toate condițiile ce necesită a fi îndeplinite, evitând astfel strecurarea erorilor în tranzacții.

Transparența

Din moment ce toate părțile participante la tranzacție au acces la toți termenii contractului, nu exista cale de dispută, transparența fiind totală.

Viteză

Avand cod la baza, viteza de tranzacționare este una ridicată, economisindu-se astfel echivalentul a ore întregi de procesare tradițională, în cazul unui contract clasic.

Siguranța

În prezent, Smart contracts folosesc cel mai înalt nivel de criptare a datelor disponibil, ceea ce înseamnă că și nivelul de protecție oferit face parte dintre cele mai sigure actuale.

Eficiență

Prin combinarea vitezei în execuție cu acuratețea, rezultă că tranzacțiile au întotdeauna loc fără blocaje sau întreruperi, ceea ce face întreg procesul cât se poate de eficient.

Autonomie & Trust Level

Prin faptul că nu pot fi influențate de factori externi, Smart contracts generează încredere absolută la nivel de execuție. Odată programat, protocolul nu oferă posibilități de manipulare, partinire sau eroare.

Costuri accesibile

Deoarece elimină intermediarii, costurile de implementare sunt reduse, mai ales că un smart contract nu implica nevoia de avocați, martori sau alte terțe părți care ar fi specifice, pe de altă parte, unui contract clasic.

Care sunt cele mai importante Blockchain-uri ce folosesc Smart Contracts?

Ethereum

Prin intermediul Ethereum Virtual Machine (EVM), platforma execută scripturi, folosind o rețea internațională de noduri publice validatoare. Comunitatea din jurul proiectului este considerată drept cea mai mare și mai activă comunitate blockchain de pe glob, aducând la un loc developeri de apps sau de core protocol, întreprinderi axate pe crypto mining și chiar investitori privați.

 

Cardano

Acest blockchain își stabilește propriile standarde și, cine vrea să descopere Cardano, va afla că proiectul își propune să aducă o „schimbare globală pozitivă”. Este o platformă proof-of-stake ce a fost lansată în 2017, deși faza de development a început în 2015. Charles Hoskinson, fondatorul, este și cofondator Ethereum, dar a părăsit proiectul, urmărind să creeze o entitate for-profit. Cardano este compatibil cu Smart Contracts, propunându-și să rezolve problemele ce țin de scalabilitate, interoperabilitate și sustenabilitate.

 

Polkadot

Acesta reprezintă un ecosistem de blockchain-uri, iar obiectivul său principal ar fi acela de a aduce interoperabilitatea și scalabilitatea la un alt nivel, pe baza procesării informațiilor în paralel. Dacă afirmăm că Polkadot reprezintă un titan în linia ecosistemelor de infrastructură, clar nu este vorba despre nicio exagerare.

 

Elrond

Elrond, cu propriul său Blockchain, își propune să devină liderul universului DeFi. Poate găzdui cele mai bune aplicații dApp și poate procesa până la 15 000 de tranzacții pe secundă. Mai mult, costul acestor tranzacții este nesemnificativ, iar arhitectura sa îi oferă posibilitatea de a avea operabilitate și scalabilitate extraordinare.

 

NEO

Constituie unul dintre proiectele Blockchain cele mai cunoscute ca provenind din China și reprezentativ astfel pentru Asia. Este o platforma foarte similară cu Ethereum, fiind în principal utilă pentru tranzacții, însă folosind un sistem de validare proof of stake.

 

Cand mai sunt utile Smart Contracts?

În afara utilității majore, în cadrul blockchain-ului, pentru tranzacționare, iată în ce alte cazuri mai poate avea aplicabilitate un smart contract: 

  • Activitati de trading
  • Piata imobiliarelor
  • Stocarea datelor și arhivare
  • Lanțuri de aprovizionare
  • Pentru ipotecă sau credite
  • In domeniul asigurărilor
  • Pentru exercitarea dreptului la vot
  • Protectia Copyright-ului
  • Monitorizare în cadrul serviciilor de sanatate

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *