fbpx
  • bitcoinBitcoin$59,438.003.06%
  • ethereumEthereum$2,409.563.75%
  • elrond-erd-2MultiversX$26.952.37%

1inch ($1INCH) – Proiectul care te ajută să economisești bani

1inch proiect

 

1inch e un protocol construit pe Ethereum, deci un dApp, care caută cea mai bună rută posibilă pentru realizarea unui swap de tokeni, în cadrul exchange-urilor descentralizate.

Pentru a-i înțelege cu adevărat utilitatea în DeFi, mai exact în cadrul Ethereum, trebuie să înțelegem cum funcționează piața de token exchange din DeFi.

 

 

Piața de token swaps are la bază exchange-urile descentralizate care, de multe ori, întâmpină probleme din cauza lipsei de lichiditate care duc la slippage.

Amintim că slippage este rezultatul lipsei de lichidității care duce la o diferență între prețul la care se așteaptă un trader și prețul real al trade-ului la momentul execuției.

Agregatorii de tip DEX ca 1inch, verifică un număr mare de DEX-uri pentru a găsi cel mai bun preț pentru a facilita o tranzacție sau un swap. Acest lucru este foarte important în special pentru persoanele care tranzacționează sume mai mari, unde factorul de slippage are automat un impact mai mare.

Din moment ce platforma poate accesa lichiditatea mai multor protocoale DEX, pe lângă că încearcă să rezolve problema slippage-ului, poate reduce volatilitatea prețurilor în DeFi. Așadar proiectul are un use case solid.

 

Echipă și parteneri

echipa 1inch

Proiectul 1inch a fost fondat de Sergej Kunz și Anton Bukov în 2019. Kunz a lucrat anterior ca senior developer la Commerce Connector, Herzog și chiar în cadrul Porsche, în departamentele DevOps și securitate cibernetică.

Bukov, CTO-ul curent al 1inch, a lucrat de asemenea în software development încă din 2002, și a contribuit la formarea mai multor proiecte din sfera DeFi cum ar fi gDAI.io și NEAR.

Câteva dintre parteneriatele 1inch includ Polygon, Mercuryo, BSC, Enjin, Dapp Radar, Venly, Crypto.com, Huobi Wallet, JustSwap, UniSwap și multe altele. Lista completă poate fi vizualizată pe site-ul oficial.

Printre sponsori avem Galaxy Digital, Alameda Research, Binance Labs, Dragonfly Capital, Blockchain Capital, Fabric Ventures, Struck Capital și alții.

 

Arhitectură

1inch are la bază două protocoale:

Aggregation protocol

Care folosește un algoritm care caută printre zeci de protocoale de lichiditate ca Uniswap, Sushi, Bancor, Balancer și multe altele, pentru a găsi ruta cea mai eficientă de tranzacționare. Eficiență înseamnă în cazul ăsta, preț, slippage, lichiditate și taxe optime.

Protocolul are la bază smart contracts care sunt programate să găsească această rută, și mai mult de atât, pot împărțit tranzacțiile în tranzacții mai mici, pentru a-și atinge scopul.

API-ul folosit pentru acest proces este numit de către echipă ”Pathfinder,” și a fost integrat în platformă odată cu versiunea a doua, din noiembrie 2020. Acest update a mai adus îmbunătățiri la partea de interfață, response time, mai multe protocoale de lichiditate incluse și o probabilitate mai mică de tranzacții eșuate.

Liquidity protocol

Este de fapt un DEX de tip AMM. Acest AMM a fost lansat în august 2020, sub numele inițial de Mooniswap care funcționează într-un mod diferit față de Uniswap, Sushi și altele.

Acesta a fost conceput pentru a face competiție directă AMM-urilor clasice. Odată cu v2, numele acestui protocol a fost schimbat în 1inch liquidity protocol.

Există și un al treilea așa-zis ”protocol,” care însă ar fi mai bine clasificat ca funcționalitate, și anume Limit Order Protocol. Acesta permite userilor să execute tranzacții bazându-se pe alte prețuri decât cele disponibile la momentul respectiv, deci swap-ul va avea loc în viitor.

Această funcționalitate este foarte personalizabilă și menționăm că este realizată cu ajutorul smart contracts. Tokenii disponibili în acest tip de swap sunt aceiași ca cei utilizați în AMM-ul obișnuit, inclusiv ERC20 și BEP20.

Unele dintre setările acestei funcționalități sunt:

  • Stop-loss Order: Tranzacția are loc când un anumit punct setat de user este atins. Aici reamintim de noțiunile de open și closed position. Mai exact, o poziție ”open” reprezintă intervalul de preț în care userul e dispus să execute un anume trade, cea ”closed” făcând referire la momentul când pragul setat de acesta este atins.
  • Trailing Stop Order: În acest caz, utilizatorul ajustează poziția de ieșire (closed) ca o funcție care urmărește evoluția pieței. Adică, să zicem că dacă prețul ETH scade cu 10%, vrem să îl vindem pentru USDT pentru a minimiza pierderile. Această funcție va urmări și updata valoarea de 10%, în funcție de prețul curent al monedei.
  • Licitații: Destul de self-explanatory am spune, acest protocol permite și tipul ăsta de tranzacții.

Ce face mai exact 1inch?

Să zicem că ai vrea să faci un swap între Ether și wBTC (wrapped Bitcoin), o versiune de BTC pe Ethereum. Dacă te vei uita pe mai multe DEX-uri, vei observa că prețul acesteia variază (nu cu mult).

Algoritmul 1inch caută cea mai ieftină metodă de a cumpăra cantitatea dorită de wBTC. Asta poate însemna  că ETH-ul tău va fi mai întâi tranzacționat pentru alte monede, cum ar fi UNI, Tether, LINK, THETA și așa mai departe.

Noua monedă ar putea fi tranzacționată pentru alta, până se ajunge la cea mai bună versiune, în perspectiva algoritmului, de swap între Ether și wBTC.

 

Tokenomics

1inch token distribution

Moneda nativă a proiectului, care e bineînțeles o monedă de tip ERC20, din moment ce platforma e construită pe Ethereum. Pe lângă asta, echipa a integrat token-ul și cu Binance Smart Chain printr-un bridge, fără a fi nevoie de monede noi.

Are o rezervă circulantă de 172 de milioane de monede cu un maxim de 1.5 miliarde. Un număr uriaș de monede a ajuns la echipă, contribuitori, și advisori, dacă ne uităm la schema de distribuire.

Un total de 55.5% din 1.6 miliarde ajung la aceștia. Pe lângă asta, 30% sunt pentru incentivizarea comunității și 14.5% pentru un fond care să susțină creșterea rețelei. Toate monedele rămase vor fi deblocate gradual până în decembrie 2024.

Moneda e folosită în cadrul ecosistemului în sfera AMM, mai exact în liquidity pool-uri. Cel mai important use case este poate că poate fi folosită ca guvernare de toți deținătorii 1inch, fără a exista o barieră de intrare.

Acest model e cunoscut sub numele de ”instant governance.

 

Concluzie

1inch e cu siguranță un proiect cu un use case solid în DeFi. Protocolul care îți poate găsi cea mai bună rută pentru un token swap e ceva ce deja atrage, deci are potențial în viitor.

Interfața este intuitivă și user-friendly. Ceva negativ poate, o reprezintă economia monedei. O inflație destul de mare cu mai mult de 50% de monede distribuite către investitori și echipă nu e un lucru tocmai bun pentru marketing și poate afecta percepția userilor asupra proiectului.

Per total, proiectul a lansat deja o platformă perfect funcțională cu o comunitate numeroasă și merită urmărit ce se va întâmpla cu monedele ce vor ajunge la echipă.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *