fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,048.00-2.01%
  • ethereumEthereum$3,122.61-0.65%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.15-1.88%

Kusama Network ($KSM) – Incubatorul de proiecte

kusama

 

Kusama e o rețea de blockchain-uri care funcționează aproximativ la fel ca Polkadot întrucât folosesc același Substrate și aceeași structură. Rețeaua a fost lansată în mai 2019 și a fost creată de aceeași echipă care a creat și Polkadot în frunte cu Gavin Wood.

Scopul acesteia e de a avea o rețea aproape identică cu Polkadot în cadrul căreia proiecte noi pot fi construite, testate, experimentate și pregătite complet pentru funcționarea pe un parachain din cadrul Polkadot.

Asta se traduce și prin posibilitatea proiectelor mai mici, fără sponsori instituționali, de a căpăta expunere și popularitate, folosindu-se de comunitatea formată deja în jurul Kusama.

Un mare plus este că fiind 2 ecosisteme diferite, un proiect poate rămâne doar pe Kusama fără a rămâne și pe Polkadot, sau poate activa pe amândouă folosind fundația aceluiași proiect având două monede complet diferite și cel mai important, 2 șanse de a avea succes.

Cei care își lansează proiectele pe Kusama își permit de asemenea să fie mai ambițioși și inovativi. Pot experimenta spre exemplu, cu idei ca DAOs – Descentralized Autonomous Organizations.

Din moment ce Kusama și Polkadot sunt aproape la fel ca funcționare, nu vom intra în detalii legate de arhitectură, în schimb puteți citi articolul precedent despre Polkadot, care abordează subiectul mai în detaliu. Ne vom aici pe diferențele dintre cele două.

 

Kusama vs Polkadot

Prima diferență constă în viteza în care se iau decizii prin intermediul sistemului de guvernare. În cadrul Kusama, votul asupra unei inițiative durează 7 zile și implementarea deciziilor 8 zile. În contrast, fiecare dintre cele două etape durează câte 30 de zile.

Tot în registrul vitezei, este considerabil mai ușor în cadrul Kusama să rulezi un nod validator, datorită cerințelor mai mici de monede pentru staking în comparație cu Polkadot.

Motivul este că Kusama e o rețea experimentală, deci se poate renunța la unele aspecte legate de securitate și stabilitate.

În același timp, taxele plătite rețelei sunt mai mici pe Kusama din exact același motiv, să încurajeze proiectele să experimenteze și să ajungă la versiunea finală înainte de tranziția către Polkadot.

Ne putem gândi practic că Polkadot este următorul pas, un upgrade, pentru proiectele de pe Kusama, însă nu pentru toate. Uses cases Kusama se pot dovedi folositoare pentru anumite aplicații.

Proiectele care beneficiază de viteză, dar nu au nevoie poate de o securitate strictă, cum ar fi cele legate de gaming, social netowrks și distribuție de content, nu vor fi neapărat nevoite să facă acel salt.

Într-un final, după ce licitațiile se vor termina, cele două rețele vor continua să opereze în mod independent, fiecare cu comunitatea, guvernanța și uses cases proprie. Este de asemenea foarte posibil să vedem un bridge, pe viitor, între Polkadot și Kusama.

Cei de la Web3 Foundation și Parity Technologies și-au exprimat deja dorința de a susține ambele rețele, lăsând modul de funcționare și obiectivele fiecăreia în mâinile utilizatorilor.

 

Cum funcționează licitațiile pentru parachains?

Motivul pentru care echipa din spatele Polkadot și Kusama a recurs la procesul de licitație pentru sloturile de parachains e că ambele rețele pot susține până la 100 de parachains fiecare, ceea ce înseamnă că trebuie să găsească cele mai bune și promițătoare proiecte care vor să ocupe sloturi.

Procesul licitației de pe Kusama, la fel ca cel de pe Polkadot, se rezumă la depunerea unor oferte de către proiectele interesate prin forma blocării de KSM, moneda nativă Kusama, într-un smart contract pe o perioadă de timp de până la 2 ani.

Câștigătorul licitației e stabilit după o ”poză” făcută într-un moment aleatoriu înainte de finalul licitației, unde proiectul care a blocat cantitatea cea mai mare de KSM la momentul pozei câștigă slotul respectiv.

Este foarte important de știut că un proiect poate licita pentru anumite perioade de timp, așa numitele ”lease periods.” Deci, proiectele doar împrumută slotul respectiv și nu îl dețin în totalitate.

Fiecare astfel de lease period e împărțită în 4 perioade mai mici de câte 6 luni fiecare, care formează totalul de 2 ani, așa că developerii interesați pot licita pentru orice combinație dintre aceste 4 perioade.

Interesant de menționat e că proiectul care licitează pentru un parachain își poate folosi monede proprii sau poate merge pe varianta crowdfunding din partea comunității, printr-un proces care se numește Parachain Loan Offering sau PLO.

Un PLO se traduce prin patul că un susținător al unui proiect anume oferă echipei o cantitate de KSM care să fie folosită pentru licitație, deci vor fi blocați, în schimbul unui număr de tokeni ai proiectului respectiv.

Un crowdfunding PLO este deci o investiție într-un proiect cu potențial și din moment ce cantitatea de KSM pe care îi blochezi sunt returnați la finalul perioadei, vei avea aceeași cantitate, plus ce primești de la proiect. Minusul evident este că nu poți vinde în această perioadă.

 

Timeline licitații Kusama

Echipa va anunța prima licitație cu o săptămână înainte să înceapă. După această primă licitație, perioada până la următoarea va fi 2 săptămâni și așa mai departe. Pentru început vor fi ținute 5 licitații, deci 10 săptămâni, și se va continua dacă lucrurile merg bine, adică rețeaua e stabilă.

La momentul actual, primul parachain a fost deja alocat proiectului Shell, upgradat recent la Statemine, care este echivalentul Statemint de pe Polkadot.

 

Tokenomics

KSM are un supply inițial de 10 milioane și aproape 9 deja în circulație. Din punct de vedere al utilității, KSM poate fi folosit pentru plăți în cadrul rețelei, staking și guvernare.

Dacă prețul KSM a crescut mai mult de 10 ori în bull market-ul recent, faptul că se apropie licitațiile pentru parachains va genera o cerere și mai mare pentru KSM pe piață, în toată această perioadă.

Mai mult, monedele folosite la licitații vor fi blocate în smart contracts, deci vor fi mai puține în circulație pe exchange-uri. Acestea sunt două motive foarte bune pentru a avea speranțe mari în legătură cu Kusama și prețul tokenului.

 

Concluzie

Pe lângă faptul că Kusama e un ecosistem excelent, în cadrul său putem găsi proiecte care vor exploda pe Polkadot. Partea cea mai bună e că le găsim la început de drum, așa că puteți căuta proiecte interesante cu echipe bune și care au utilitate uitându-vă pe site-ul PolkaProjects.

Chiar dacă Kusama este la momentul actual o rețea de test a Polkadot, în viitor, acest lucru s-ar putea schimba. Odată ce toate sloturile pentru parachains au fost complet distribuite, utilizatorii vor fi liberi să propună direcții în care rețeaua se va îndrepta.

Acel moment poate părea îndepărtat, dar până atunci, putem fi entuziasmați de licitațiile care urmează să fie lansate și impactul pe care îl vor avea supra prețului KSM.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *