fbpx
  • bitcoinBitcoin$60,036.00-1.04%
  • ethereumEthereum$2,375.940.27%
  • elrond-erd-2MultiversX$24.720.63%

Ce este un Bitcoin Hard Fork

Un hard fork este o schimbare radicala in reteaua unui protocol, care face ca tranzactii sau blocks anterior invalide sa devina valide sau invers. 

Pentru a avea loc cu succes, un hard fork necesita ca toate nodes din retea sa faca upgrade la cea mai noua versiune a software-ului de protocol.

 

 

Aceste Forks pot fi create atunci cand developerii sau membrii unei comunitati devin din ce in ce mai nemultumiti de modul in care functioneaza blockchain-ul actual.

Totodata, pot fi rezultatul crowdsource funding-ului pentru proiectele new technology sau pentru crypto offerings.

Dupa un hard fork, blockchain-ul are doua ramuri – cea care functioneaza cu noul protocol si cea care opereaza conform celui vechi.

 

Cum functioneaza un hard fork?

Un fork poate avea loc pe orice platforma, nu doar pe blockchainul Bitcoin. Esential este ca toti miners din retea sa convina asupra noilor reguli. 

Daca se doreste modificarea acestora, va trebui sa se genereze un fork, adica o „bifurcatie”, la fel ca in cazul unui drum, pentru care, daca vrei sa schimbi directia, trebuie sa te desparti de cea initiala, evident, printr-o bifurcatie.

Astfel, un fork indica faptul ca protocolul a suferit o modificare.

Procesul de Bitcoin forking (bifurcare) este motivul pentru care avem mai multe cryptomonede cu denumiri apropiate de Bitcoin, cum ar fi Bitcoin Cash sau Bitcoin Gold.

 

De ce apar noi Hard Forks?

Iata cateva motive:

  1. Corectarea unor riscuri ce tin de securitatea retelei, care poate sunt asociate versiunii mai vechi a software-ului.
  2. Adaugarea unor noi functii.
  3. Inversarea unor tranzactii – un exemplu adecvat ar fi atunci cand blockchain-ul Ethereum a creat un hard fork pentru a inversa the DaO Hack – eveniment produs in iunie 2016. in urma fork-ului, blockchainul Ethereum s-a separat in Ethereum si Ethereum Classic.

 

Hard Fork versus Soft Fork

Hard forks si soft forks sunt similare, in sensul ca, atunci cand codul existent al unei platforme este modificat, vechea versiune ramane pe retea, pe masura ce noua debuteaza.

Diferenta: un soft fork presupune ca un singur blockchain va continua sa fie valid.

Un hard fork permite ca atat blockchain-ul vechi, cat si cel nou sa continue sa ruleze in paralel, astfel incat software-ul trebuie actualizat, pentru a functiona cu noile reguli.

Ambele tipuri vor determina o divizare, dar un soft fork va avea ca rezultat un singur blockchain, in timp ce dupa un hard fork vor rezulta doua.

Principalul avantaj este reprezentat de faptul ca hard fork-ul asigura o securitate mai buna.

 

Concluzii

Hard forks sunt destul de uzuale si necesare ori de cate ori este nevoie de un update al blockchain-urilor.

Dupa debutul blockchain-ului, au existat mai multe Bitcoin Hard Forks, care au dus la crearea de cryptomonede Bitcoin-related, cum ar fi Bitcoin Cash.

Desi un soft fork poate parea o idee grozava, utilizatorii si developerii tind sa prefere optiunea unui hard fork, chiar daca necesita mai multa munca, pentru simplul fapt ca ofera mai multa siguranta pentru blockchain.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *