Ce este un Exchange Descentralizat (DEX)?
În context crypto, un DEX este un tip de exchange pentru crypto assets, care permite utilizatorilor să cumpere și să vândă aceste active prin tranzacții directe, peer-to-peer.
Operează într-un mod descentralizat, deci fără a se baza pe o autoritate centrală.
Un DEX împărtășește unele asemănări cu un Exchange Centralizat (CEX), deoarece permite utilizatorilor să schimbe crypto assets cu alte active, fie că este vorba despre fiat sau de o altă cryptomonedă.
O diferență majoră între cele două tipuri de exchange-uri este că, în cazul unui DEX, transferul activelor și securitatea acestuia sunt operațiuni supravegheate pe baza unui ledger distribuit sau blockchain.
Mai mult, investitorii nu renunță la custodia fondurilor, având control asupra lor în orice moment.
Cum funcționează un DEX?
Un DEX operează fără intermediar pentru finalizarea tranzacțiilor, iar comenzile sunt executate on-chain. Pentru a facilita tranzacționarea, totul se bazează pe Smart Contracts.
Exchange-ul folosește diferite protocoale și mecanisme DeFi, cum ar fi registre de comenzi, liquidity pools, AMMs și aggregation tools.
Pe baza acestui fapt, se pot clasifica diferite tipuri și generații de DEX-uri, inclusiv:
DEX-uri bazate pe order book, cum ar fi dYdX și Binance DEX;
DEX-uri Swap, cum ar fi Uniswap, Curve, SushiSwap, Balancer, Bancor și Kyber.
Unele dintre componentele acestora prezintă grade diferite de descentralizare, ceea ce a condus chiar la apariția exchange-urilor semi-descentralizate.
Avantaje
DEX-urile au mai multe avantaje, după cum urmează:
- Nu dețin fondurile utilizatorilor, deci nu apare riscul de contrapartidă
- Conformități de tipul Anti-Money Laundering sau Know Your Customer nu constituie norme. Prin urmare, nu este necesara confirmarea identitatii utilizatorilor, iar singurul element necesar este un crypto wallet.
- Deoarece operațiunile esențiale au loc în blockchain, tehnologia utilizată elimină single points of failure.
- Deoarece utilizatorii nu trebuie să-și transfere activele unui exchange, riscul de furt sau de pierdere al fondurilor, cauzat de hacks, este unul redus.
- Investitorii au acces la o varietate mai mare de tokens.
Dezavantaje
În ciuda numeroaselor avantaje, DEX-urile nu sunt scutite de dezavantaje. Unele dintre minusurile lor includ:
- Trading Volume redus si nivel scăzut de lichiditate
- Nici o posibilitate de recuperare în caz de pierdere a private keys – Deoarece utilizatorii dețin aceste private keys și nu există un proces Kow Your Customer sau vreo modalitate de a reveni asupra unei tranzacții, în cazul în care se pierd sau sunt furate, DEX-ul nu le poate recupera.
- Taxe de tranzacționare mai mari
- Congestia rețelei atunci când există un volum mare de tranzacționare;
- Nu sunt atat de user-friendly, prin comparație cu exchange-urile centralizate și au funcționalitate de tranzacționare limitată
- În cazul DEX-urilor, este des intalnit fenomenul de Price Slippage
Concluzie
Pentru a rezuma, chiar dacă în ultimii ani au apărut multe exchange-uri descentralizate, există încă loc de mai bine, iar exchange-urile centralizate rămân în prezent alegerea preferată pentru mulți investitori crypto.