fbpx
  • bitcoinBitcoin$65,495.00-4.38%
  • ethereumEthereum$3,394.93-6.41%
  • elrond-erd-2MultiversX$57.91-10.12%

Ce sunt Inter-Blockchain Bridges

 

Ce sunt Blockchain Bridges?

Un bridge, sau o punte, între blockchain-uri permite transferul de tokens sau alte date din ecosistemul unui blockchain anume, pe un altul. Interesant este că, fiecare chain poate avea protocoale, reguli de guvernare și funcționalități diferite.

Pe lângă faptul că aceste bridge-uri permit transferul de tokens, ele pot facilita și comunicarea de smart contracts între blockchain-uri. Mai mult decât atât, această tehnologie permite și preluarea de informații off-chain, cum ar fi prețul unui asset de pe mai multe exchange-uri. 

Acest concept stă la baza protocoalelor de tip oracles.

 

Care sunt tipurile de bridge-uri?

Inter-blockchain bridges pot fi de două tipuri:

În prima categorie avem bridge-urile centralizate, care se bazează pe existența unei autorități sau sistem central pentru a opera. Asta înseamnă că utilizatorii trebuie să aibă încredere într-un ”factor de mijloc”, pentru a folosi serviciul sau aplicația respectivă.

De cealaltă parte avem așa-numitele bridge-uri trustless. Adică acelea care nu se bazează pe o autoritate centrală, ci pe un set de algoritmi matematici procesați de mai multe computere, sau noduri, pentru a ajunge la un consens în legătură cu luarea unei decizii, cum ar fi preluarea de date off-chain.

Acestea din urmă au o natură descentralizată și transparentă, deci sunt foarte populare în spațiul DeFi. 

 

Cum funcționează un bridge?

Pentru a face totul cât mai simplu, haideți să luăm un exemplu. Să zicem că vrem să trimitem o informație între blockchain-ul principal al Polkadot, adică Relay Chain, cum mai este numit, și blockchain-ul Bitcoin. 

În cazul ecosistemului Polka, există așa-numitele collator nodes. Acestea au rolul de a aduna informațiile într-un block, să zicem prețul Bitcoin, de pe blockchain-ul său, și a le trimite spre chain-ul principal. 

Foarte important este că, odată ce această acțiune a avut loc, un alt set diferit de noduri trebuie să valideze informațiile obținute de la nodurile collators, pentru ca acestea să poată începe colectarea următorului set de informații. 

Conceptul este pus în practică în mod similar și în cadrul altor proiecte.

Polkadot este un exemplu foarte bun în acest sens, deoarece ecosistemul folosește astfel de bridge-uri atât între blockchain-urile din rețeaua sa, numite parachains, cât și între chain-uri interne și externe, cum ar fi Ethereum.

 

 Concluzii

Ideea principală a acestor sisteme este că un bridge se bazează pe mai multe noduri validatoare diferite ca să se ajungă la un consens cu privire la corectitudinea informației distribuite. 

Aceste bridge-uri sunt extrem de folositoare pentru atingerea scopului principal al sectorului crypto, și anume descentralizarea completă.

Alte exemple de ecosisteme care folosesc aceste bridge-uri sunt Cosmos, ICON, Aion și Wanchain.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *