Theta e un proiect creat de Theta Labs, care este o companie software din San Francisco, specializată în soluții descentralizate de video delivery. Compania a fost fondată în 2017 de Mitch Liu și Jieyi Long, cu scopul de a crea o rețea descentralizată de streaming video.
Așadar, Theta Network e o rețea de video delivery construită pe un blockchain propriu, care a avut mainnet-ul în martie 2019.
Spre deosebire de variantele tradiționale de video delivery, care transmit conținut video de pe unul sau mai mult servere centralizate, Theta folosește o rețea de noduri pentru a distribui conținut video userilor.
Deci, Theta permite utilizatorilor să urmărească conținutul video, dar pe lângă asta, să contribuie la rețea cu bandwidth și resurse computaționale de pe orice PC, device mobil sau chiar Smart TV, primind în schimb recompense.
Arhitectura Theta
Rețeaua folosește un mecanism de consensus numit multi-level BFT (Byzantine Fault-Tolerant) care utilizează pe un prim layer, 14 noduri validatoare Enterprise, cu un număr maxim de 30.
Deci vorbim despre 30 de sloturi care sunt deținute de Google, Sony, Samsung, Binance și alte companii de acest nivel. Cu cele spuse până acum, pare că analizăm un sistem mai mult centralizat, decât descentralizat.
Pe un al doilea layer avem 3557 de noduri operate de comunitate, care se numesc Guardian Nodes. Ca model de funcționare, nodurile validatoare Enterprise propun și produc noi block-uri în rețea, iar nodurile Guardian verifică și sigilează block-urile create de nodurile validatoare.
Prin acest layer, blockchain-ul face un pas către un sistem ceva mai descentralizat. Pe lângă nodurile de tip Enterprise și Guardian, mai avem un alt tip de noduri, care la fel ca Guardian, se află în mâinile comunității, și anume Theta Edge Nodes, care compun Theta Edge Network.
Theta Edge Network e o rețea descentralizată de data delivery sau Edge computing. Edge computing e un model de analiză și procesare a datelor mai aproape de punctul în care au fost create, fără a fi nevoie ca datele să fie trimise la un data center.
Rețeaua Edge are la bază aproape 40,000 de noduri, prin intermediul cărora comunitatea poate oferi rețelei putere computațională în exces.
Prin această rețea de noduri, sau mai bine zis folosind rețeaua de noduri Edge ca fundație, Theta a lansat platforma Theta Edgecast care e prima aplicație descentralizată de video streaming construită pe blockchain-ul lor nativ.
BFT și generalii
Ca o scurtă paranteză, acest mecanism numit BFT este derivat de la problema generalilor bizantini, care este explicată în mod simplu astfel:
Un oraș este asediat de mai multe armate (să zicem 4). Apărătorii orașului sunt suficient de puternici să se apere împotriva unui atac, dar nu împotriva a toate 4 simultan.
Așa că, generalii fiecărei armate trebuie să atace exact în același timp, ca să poată câștiga, altfel vor pierde. Adăugăm aici că fiecare general și armata sa se află într-un alt colț al orașului.
Deci, înainte de asta, aceștia sunt nevoiți să cadă de acord asupra momentului de atac, sau poate de retragere (or fi intimidați). Important este acest consensus, fie toți atacă, fie toți se retrag.
Deci, generalii noștri trebuie să:
- Decidă individual dacă atacă sau nu.
- Rămână la decizia făcută, aceasta nu poate fi schimbată.
- Fie de acord în grup, dacă atacă sau nu.
Acum, considerând că în Evul Mediu nu aveau Internet, generalii noștri trebuie să comunice unii cu alții ca să se informeze asupra deciziei pe care au luat-o. Vor face asta folosind un curier, sau mesager.
Aici apare însă altă problemă, mesagerul poate fi încet, sau poate pierde mesajul pe drum, din diferite motive. Ba mai mult, chiar dacă mesajul e transmis, unul dintre generali poate să decidă, din orice alt motiv, că nu vrea să respecte planul, exact în ultima clipă, făcându-i pe toți să piardă.
Aplicând această poveste unui blockchain, generalii sunt nodurile și aceste noduri trebuie să ajungă la un consensus.
Acum intervine BFT, care are obiectivul de a face sistemul să opereze în continuare chiar dacă unele dintre noduri nu sunt în consensus.
Acest mecanism BFT include sistemele de tip Proof-of-Work și Proof-of-Stake, care în general continuă să funcționeze dacă cel puțin 50% dintre noduri sunt în consensus.
Tokenomics
Modelul economic al proiectului are un design ce cuprinde 2 tokens, cel principal, Theta, este un token de guvernare a rețelei și e folosit la staking de nodurile Enterprise sau Guardian. Supply-ul maxim Theta e la fel ca supply-ul în circulație, 1 miliard.
Din moment ce nu mai sunt monede noi care să intre pe piață, prețul e direct proporțional cu market cap-ul, fără să mai fie influențat de inflație. Market cap-ul e momentan de aproape 10 miliarde de dolari.
Utilizatorii care operează noduri, deci pun Theta la staking, primesc recompense în al doilea token, care se numește TFUEL sau Theta Fuel. TFUEL e tokenul operațional al rețelei Theta.
Acesta e folosit pentru operațiuni on-chain, cum ar fi plăți către Edge Nodes, interacțiuni cu smart contracts, taxe asociate cu dApps-urile de pe blockchain și așa mai departe.
Supply-ul inițial de TFUEL a fost de 5 miliarde, cu o inflație anuală de 5%, acum ajungând la aproape 5.3 miliarde.
La momentul actual, nu există un motiv pentru a păstra TFUEL, și lucrul acesta, dacă ar fi să îl combinăm cu inflația, probabil că nu ar duce prețul (care e acum în jur de 33 de cenți) într-o direcție pozitivă, în viitor.
Theta 3.0
Acest lucru se va întâmplă însă cu Theta 3.0, update-ul care își va avea mainnet-ul pe 30 iunie. Theta 3.0 vine la pachet cu mai multe funcționalități, cel mai important, poate, fiind Elite Edge Nodes.
Persoanele care operează noduri de tip Edge, vor putea să blocheze TFUEL, sub forma de staking nodului respectiv, și astfel să-l upgradeze la nivelul de Elite Edge node.
În felul acesta va câștiga TFUEL, pentru monedele puse la staking, și va câștiga inclusiv extra TFUEL de la platformele video, pentru livrarea unor performanțe mai mari.
Pentru a fi capabil de a scala la nivelul următor, de exemplu, dacă YouTube ar folosit Theta pentru infrastructura de video streaming și ar putea oferi servicii premium în același timp, ar fi nevoie de o rețea de noduri Edge capabile să facă față acestei presiuni extra pe rețea.
O altă modificare e implementarea unui mecanism deflaționist pentru TFUEL, mai exact minim 25% din orice plată în TFUEL către rețeaua Edge, va fi burned .
Prin acest upgrade, moneda TFUEL primește și o utilitate pentru că va fi nevoie de tokeni pentru upgrade-ul la Elite Edge Nodes, și scade și rata inflației prin mecanismul de burn, așa că e foarte posibil să vedem prețul TFUEL într-o creștere, pe măsură ce ne apropiem de mainnet-ul de pe 30 iunie.
Concluzie
În concluzie, o infrastructură descentralizată de video delivery e un use case foarte solid și cu siguranță are potențial, în special în condițiile în care Theta nu pare să aibă competiție. Poate LivePeer s-ar compara, dar deocamdată este destul de departe.
Theta are parteneriate cu giganți ca Google, Samsung, Sony și Binance, lucru care spune multe despre platformă și unde poate ajunge după mainnet-ul 3.0.
Ca în majoritatea domeniilor, fie că vorbim despre finanțe, date, video streaming și așa mai departe, mai devreme sau mai târziu, ne vom îndrepta către soluții descentralizate.
Deci Theta, fiind liderul incontestabil al structurilor descentralizate de video streaming, se află într-o poziție foarte bună pe termen lung, chiar dacă 10 miliarde de dolari pare un market cap relativ mare, dacă ne gândim la produs, use case, tokenomics, parteneriate și adviseri, nu parte totuși atât de mare.
Odată cu varianta 3.0, prețul va crește destul de mult (18-20 de dolari), după părerea unor analiști.