fbpx
  • bitcoinBitcoin$68,260.002.23%
  • ethereumEthereum$3,593.520.94%
  • elrond-erd-2MultiversX$62.830.73%

Avalanche ($AVAX) – Platforma pentru platforme

 

Avalanche este o platformă construită de Ava Labs, care are la bază mai multe blockchain-uri, fiecare dintre acestea având un set dinamic de noduri validatoare care lucrează împreună pentru a ajunge la consens.

Aceste noduri poartă numele de subnets.

 

 

Arhitectura Avalanche

Avalanche are rețeaua primară (numită Primary Network) și alte 3 blockchain-uri separate, legate de această rețea:

  • Exchange Chain (X-Chain) – folosit pentru a crea și tranzacționat asset-uri crypto, incluzând AVAX.
  • Platform Chain (P-Chain) – responsabil pentru coordonarea validatorilor, supravegherea subnet-urilor, dar în principal oferă și posibilitatea creării de noi subnets și de blockchain-uri personalizate.
  • Contract Chain (C-Chain) – facilitează crearea de smart contracts.

 

Fiecare dintre ele sunt validate și securizate de Primary Network.

Mai mult, fiecare blockchain din ecosistemul Avalanche este validat de către un singur subnet, cu precizarea că un subnet poate valida mai multe blockchain-uri.

Un nod validator poate de asemenea să fie membru al mai multor subnets. 

Un aspect foarte important al Avalanche este că oferă posibilitatea de a crea subnets cu proprietăți personalizabile, cum ar fi să ceară nodurilor din cadrul său să îndeplinească anumite condiții pentru a devenii validatori.

O astfel de condiție ar putea fi locația într-o anumită țară sau deținerea unei licențe de management financiar.

Deci, pe lângă faptul că aceste subnets pot controla nodurile validatoare, fiecare validator poate face parte din câte subnets dorește, ceea ce este practic un mecanism de selecție reciprocă.

Arhitectura Avalanche permite crearea de blockchain-uri scalabile și interoperabile atât între ele, cât și cu tot ecosistemul Avalanche, ceea ce duce la o descentralizare completă.

Ecosistemul permite oricui să creeze un blockchain în cadrul său, având propriul subnet. Aceasta e o metodă foarte bună de a atrage developeri în cadrul platformei, ne referim mai exact la ușurința de a crea dApps și blockchain-uri personalizate.

Mai mult, Avalanche depășește 4500 de tranzacții pe secundă, este extrem de scalabil, din moment ce oricine deține peste 2000 de AVAX poate deveni un nod validator, sau poate delega monedele AVAX unui validator.

Avalanche utilizează algoritmul Snowball care este un mecanism de consens de tip Proof of Stake creat de Ava Labs. Acesta face ca nodurile validatoare să se ”întrebe” reciproc, dacă tranzacțiile din block sunt valide sau nu, până ajung la un consens.

Cu cât mai multe monede AVAX are pus la staking un validator, cu atât mai des este ”întrebat”, având practic un rol mai important în validarea tranzacțiilor. 

În cazul în care un nod validator este “rău-intenționat”, acestuia nu i se vor elimina tokenii puși la staking, cum e cazul mai multor sisteme de tip PoS, ci pur și simplu nu va primi recompense, ceea ce explică, în parte, viteza de tranzacție destul de mare.

 

Avalanche-Ethereum Bridge

Un lucru foarte ingenios este un grant oferit echipei de la ChainSafe, care reprezintă o punte între Ethereum și ecosistemul lor, prin care infrastructura DeFi de pe Ethereum poate fi migrată.

Având în vedere că lupta principală între Elrond , Avalanche, Solana, Polkadot și așa mai departe, este atragerea celor mai bune dApps, Avalanche vine cu acest bridge, prin care poate atrage proiecte deja existente pe Ethereum.

Utilizatorii vor putea schimba tokens wETH, ERC-20 sau ERC-721 pentru tokens echivalenți ecosistemului Avalanche, prin intermediul ChainBridge.

Acest ChainBridge oferă posibilitatea de a transfera orice tip de date între blockchain-uri.

 

Pangolin DEX

Avalanche include deja un DEX, numit Pangolin, care a fost lansat în luna februarie. DEX-ul a depășit 1 miliard de dolari ca trading volume la 2 luni de la lansare.

Acesta operează după modelul AMM (Automated Market Maker), la fel ca Uniswap. Diferența dintre cele două este că Pangolin are taxe mult mai mici, iar tranzacțiile sunt executate aproape instantaneu.

Pangolin este compatibil în totalitate cu asset-urile de pe Ethereum. 

Interesant este că nici un token nativ platformei, sub acronimul PNG, nu este rezervat echipei, punând utilizatorii pe primul loc.

Tokenomics

Moneda AVAX are un supply maxim de 720 de milioane, cu aproximativ 130 de milioane în circulație, în momentul de față.

50% din supply va fi distribuit sub formă de recompense pentru staking și taxele din tranzacțiile realizate nu vor fi plătite unui validator anume, ci vor fi scoase din circulație de către echipă (a.k.a. burned).

Design-ul modelului economic e interesat prin faptul că integrează moneda AVAX în ecosistem, ba chiar o pune în mijlocul ecosistemului și face interesul pentru platformă direct proporțional cu valoarea monedei.

Având în vedere supply-ul limitat și use cases AVAX, care are un loc în toate operațiunile de pe platforma Avalanche, moneda are practic un sistem deflaționist built-in.

Mai mult, ținând cont că acest ecosistem se vrea a fi un paradis pentru developerii de dApps, chiar și mai mult AVAX urmează a fi burned pentru toate operațiunile aferente, ducând la o creștere și mai mare a prețului.

 

Echipa

Avalanche are o echipă foarte competentă și experimentată, care include software developers, economiști și chiar avocați, ale căror nume sunt evident și publice.

AvaLabs a fost fondată de Emin Gün Sirer, un profesor la universitatea Cornell, Kevin Sekniqi și Maofan “Ted” Yin, autorul protocolului HotStuff folosit pentru sistemul Libra (cunoscut acum ca Diem) al Facebook.

 

Concluzie

Avalanche poate fi numit o ”platformă de platforme”, în sensul că echipa AvaLabs pune accentul pe interoperabilitate, scalabilitate și blockchain-uri personalizate. 

Interoperabilitatea cu ecosistemul Ethereum îi va aduce cu siguranță mai mult succes în viitor, atrăgând tot mai mulți developeri de dApps. Cum sectorul DeFi este încă în stadii incipiente, Avalanche are cu siguranță potențialul de se bucura de o adopție la scară largă.

Pe lângă asta, dacă ținem cont și că moneda ecosistemului, AVAX, are un supply limitat, și mai mult, este echipată cu sisteme deflaționiste, pe măsură ce proiectul crește și vor apărea tot mai multe dApps, acest lucru se va vedea și în prețul monedei.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *