fbpx
  • bitcoinBitcoin$57,831.00-0.01%
  • ethereumEthereum$2,351.55-0.15%
  • elrond-erd-2MultiversX$26.32-1.61%

Reef Finance ($REEF) – Poate uni acest proiect spațiul DeFi?

reef

 

Reef Finance este un agregator de lichiditate și un yield engine multi-chain construit pe infrastructura Polkadot, deci pe Substrate. Scopul fundamental al proiectului este să facă DeFi, care în momentul de față, este segmentat și comunică prea puțin, mai accesibil pentru investitorul de rând.

 

 

Problemele DeFi

Practic, acest proiect încearcă să rezolve cele două mari probleme ale spațiului DeFi: lipsa de lichiditate și fragmentarea.

Lichiditatea

Lichiditatea se referă la abilitatea de a tranzacționa asset-uri la oricare moment de timp fără a cauza schimbări drastice de preț, fenomen cunoscut ca ”slippage.”

În cazul unui CEX, lichiditatea este asigurată de autoritatea centrală ce guvernează platforma și își asigură traficul prin faptul că acestea sunt reglementate și există o entitate responsabilă pentru tot ce se întâmplă pe platformă.

Acest lucru oferă încredere oamenilor de a utiliza un astfel de exchange, însă face posibilă perceperea unor taxe de către autoritatea centrală, și se bazează pe ideea că fondurile clienților sunt în siguranță în mâinile sale.

DEX-urile însă, din cauza naturii lor descentralizate, se pot baza doar pe anumite mecanisme de atragere a clienților, care se bazează de obicei pe recompense, ceea ce oferă un grad mai mare de libertate.

Lipsa de securitate și taxele de pe CEX pe de-o parte, și lichiditatea scăzută și slippage mare pe DEX-uri pe cealaltă. Soluția propusă de Reef Finance e undeva la mjiloc.

Fragmentarea

Nu este un secret că există o barieră de intrare destul de ridicată în acest sector, din pricina complexității de utilizare a platformelor și a cunoștințelor financiare necesare.

DeFi este în strânsă legătură cu psihologia de grup și trend-uri, deci iată alte două aspecte despre care un utilizator ar trebui să fie conștient.

Adăugăm la acestea și faptul că fiecare protocol are propriile use cases și că există mai multe proiecte care se bat pentru supremația într-un anumit domeniu și am obținut imaginea fragmentării acestui sector.

 

Arhitectură

parteneri reef

Ce înseamnă agregator de lichiditate și yield engine? Agregator de lichiditate înseamnă că în cazul nostru platforma Reef Finance accesează lichiditatea de pe diferite CEX-uri sau DEX-uri și o aduce în fața utilizatorului, făcând în felul acesta tot procesul mai ușor.

Acesta integrează și mai multe protocoale în unul singur și elimină discrepanțele de prețuri. Un yield engine, în cazul de față cel puțin, este un basket sau un coș de asset-uri digitale în care un user poate investi cross-chain în mod simplu, câștigând în același timp yield.

Yield engine-ul găsește cele mai bune oportunități de a genera yield din tot spectrul DeFi, oferă asigurare prin integrarea cu diferite protocoale și funcționează pe bază de inteligență artificială și machine learning.

Reef Finance, printr-un blockchain care are la bază o serie de smart contracts și este compatibil cu Ethereum Virtual Machine, îmbină mai multe produse într-un singur ecosistem.

Acesta se bazează în mare parte pe două mari componente, și anume:

  • Trading-ul de asset-uri prin intermediul acestui agregator despre care am vorbit.
  • Conceptele de ”smart lending,” staking, mining și yield farming personalizat prin intermediul unui AI.
  • Smart Asset Management, unde userii își pot gestiona asset-urile printr-o interfață destul de prietenoasă care vine la pachet și cu aceea parte de AI, ajutând la procesul de decision making.

AI-ul sau inteligența artificială, este introdusă în sistem printr-un oracol off-chain, care adună date de pe rețele de socializare, site-uri de știri, tweet-uri și chiar din date on-chain, pentru a oferi date și analize folosibile de utilizatori.

Fiind construit pe Substrate, Reef are în plan să liciteze pentru un parachain și pe Polkadot și pe Kusama. Pe lângă asta, vedem în roadmap că echipa lucrează la multe elemente noi, majoritatea fiind programate pentru Q3 al acestui an.

Varianta de test a mainnet-ului a fost lansată pe 28 mai anul acesta, în ideea de a avea o rețea care funcționează identic cu rețeaua principală, doar că developerii o pot reseta în orice moment la setting-ul inițial de parametrii.

Motivul e simplu. Dacă în această perioadă apar probleme de natură tehnică, totul poate fi resetat. După această perioadă de 30 de zile, după cum a anunțat echipa, se va face tranziția ușor spre mainnet-ul principal care nu va mai putea fi resetat.

 

Tokenomics

Avem în centru moneda REEF cu o rezervă maxim de 20 de miliarde și un supply în circulație de 12.6 miliarde. Moneda are mai multe funcții în cadrul ecosistemului. Taxele se plătesc folosind REEF, structura de recompense din staking folosește de asemenea REEF, și mai sunt și alte network collators care au un rol important în susținerea platformei.

Acestea procesează tranzacții, implementează smart contracts, propun modificări, funcții pentru care sunt plătiți bineînțeles, în REEF. Pe lângă asta, prin structura de tip DAO, userii pot face parte din procesul de decision making. Puterea votului e direct proporțională cu cantitatea de REEF pusă la staking.

 

Parteneriate și roadmap

reef image2

Reef Finance are multe parteneriate interesante cum ar fi ChainLink, Matic, TRON și Harmony, dar probabil cel mai important e cel cu Binance Acces prin care se permite cumpărarea de cryptomonede folosind fiat.

Prin această integrare e de așteptat să crească și lichiditatea de pe platformă. Dacă ne uităm pe roadmap, vedem că echipa vine cu îmbunătățiri și update-uri constant.

Unele dintre acestea sunt debit card Reef, licitația pentru parachain-ul Kusama, fiat gateways și multe altele. Ideile principale de reținut despre acest proiect sunt că DeFi se lovește de multe obstacole în traseul către adopția în masă.

Printre acestea se numără, după cum am precizat deja, interoperabilitatea și fragmentarea. Pentru a beneficia de tot ce poate oferi DeFi, e nevoie de interacțiuni cu multe platforme diferite, dintre care multe sunt complexe pentru userul de rând.

Asta creează o barieră psihologică și ține mulți potențiali useri DeFi la intrare, așteptând mai multă simplitate și claritate. Faptul că Reef vrea să doboare aceste obstacole îi oferă un use case solid și acum, și în viitor.

 

Concluzie

Dacă Reef reușește să facă acest lucru și platforma continuă să atragă useri și să faciliteze accesul către DeFi, poate să crească foarte mult pe viitor. În același timp, această nișă este una extrem de competitivă, deci cu atât mai mult e nevoie de la Reef de o platformă care să fie îmbunătățită constant.

Reef are potențial și o susținere reală din partea unei comunități, așa că rămâne de văzut cum va evolua produsul și cum se vor desfășura licitațiile pentru parachains de pe Polka și Kusama.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *