fbpx
  • bitcoinBitcoin$68,726.001.59%
  • ethereumEthereum$3,769.36-0.87%
  • elrond-erd-2MultiversX$39.321.76%

Axie Infinity ($AXS) – Mixul perfect dintre Gaming si Crypto, care iti poate aduce bani

 

Ne uitam azi la unul dintre proiectele mele preferate din sfera NFT-urilor, pe langa Decentraland si Enjin, si anume Axie Infinity. 

 

 

Axie Infinity este o platforma construita pe Ethereum, care are la baza un joc foarte interesant si in jurul careia s-a construit o intreaga economie digitala impresionata, dar o sa ajungem si acolo cu explicatiile de rigoare. 

Jocul a fost creat in 2018, de catre un start up din Vietnam. Dupa au realizat ca multe jocuri blockchain nu erau, in aceea perioada, gandite ca sa reziste pe termen lung. 

Se vede destul de usor ca jocul este inspirat din CryptoKitties, doar ca echipa a gandit un joc mai complex, mai interactiv, care vine la pachet cu o solutie pentru tranzactiile de pe Ethereum. 

Sky Mavis, compania din Vietnam din spatele Axie Infinity a creat propriul sidechain pentru Ethereum, in Aprilie 2021, cu scopul de a-l folosi pentru a sustine platforma. Ronin este un sidechain controlat de catre aceeasi companie.

In ecosistemul Axie Infinity, userii pot juca in doua moduri, Adventure, in care te lupti cu mediul inconjurator, sau Arena, unde te lupti cu alti jucatori. Bun, pana ajungi in acel punct, ai nevoie de un grup de trei Axies, creaturile care reprezinta fundatia jocului si care au caracteristicile genetice unice stocate pe blockchain sub forma NFT-urilor

Pentru a ajunge la cei trei Axies, este nevoie sa ii cumperi de pe marketplace-ul creat de echipa, de la alti jucatori care doresc sa ii vinda, binenteles. 

Dupa ce ti-ai creat echipa initiala, care poate costa de la cateva sute de dolari, la cateva zeci de mii, poti incepe luptele si astfel sa iti cresti caracterele si, astfel, inclusiv valoarea lor. 

Un Axie poate face parte din fiecare una dintre noua categorii diferite, unde fiecare categorie are un avantaj asupra alteia si, foarte important de mentionat, Axies pot fi inmultite de pana la 7 ori. Aceasta limita exista pentru ca populatia totala de Axies sa fie stabila si pentru ca aceste NFT-uri sa ramana relevante pe piata.

Bun, trecem la ce mi se pare cea mai interesanta si atractiva parte a acestui joc, adica economia digitala pe care au construit-o creatorii, in jurul platformei si a comunitatii. 

Avem doua monede fungibile, pe langa NFT-uri, binenteles. Cele doua monede sunt AXS, de la Axie infinity shard, si SLP, de la smooth love potion. Moneda principala e AXS, cu un supply maxim de 270 de milioane si 55 de milioane in circulatie. 

AXS pot fi folosite ca putere de vot, cand fac schimbari in cadrul platformei, deci in sistemul de guvernare, ca staking, pentru anumite plati, si in procesul de inmultire a Axies. 

In acelasi timp, AXS pot fi castigate jucand. Monedele sunt impartite in proportie de 42% catre echipa, advisors si investitori, si 58% catre staking, comunitate si recompense pentru jucatori. 

SLP, in schimb, are un supply maxim infinit si, in momentul de fata, sunt aproape 550 de milioane in circulatie.  Aceste monede sunt castigate de jucatori in urma bataliilor dintre Axies. Dar ca sa contracareze inflatia mare, SLP sunt folosite si pentru inmultirea dintre Axies, devenind din ce in ce mai scump dupa fiecare proces, iar aceste monede sunt burned. 

Monedele, NFT-urile si felul in care au fost gandite si integrate in joc, se imbina intr-un intreg univers economic care a atras un numar urias de utilizatori. 

Succesul se observa mai ales in tari mai putin dezvoltate ca Filipine si Venezuela, care au fost afectate mai puternic de pandemie si inflatie si unde prin Axie poti face de la cateva sute, la cateva mii de dolari pe luna sau chiar si mai mult.

Jocul a avut o creste incredibila, incepand cu vara anului trecut, cand a aparut intr-un articol pe Coindesk. De atunci, a ajuns la aproximativ 350 de mii de utilizatori zilnic, dintre care aproximativ 40% sunt din Filipine. Mai mult, volumul lunar de trading pe marketplace este intre 150 si 200 de milioane de dolari. Deja vorbim despre o comunitate masiva, care s-a adunat in spatele acestui proiect.

Dar asta nu e tot, caci daca ne uitam pe roadmap, echipa de la Axie are planuri mari pe urmatoarea perioada. AXS staking, sistemul de guvernare, lansarea jocului pe IOS si Android si multe alte functionalitati sunt obiective care pot doar sa creasca interesul pentru acest joc.

Pe langa faptul ca eu sunt oricum un fan al jocurilor de acest tip, care imbina elementele de gaming cu o economie digitala, Axie Infinity ma face sa fiu foarte bullish. Toate aspectele, de la economie, la gameplay si la atragerea constanta de noi useri, sunt gandite excelent de catre echipa. 

Cel mai important este faptul ca au gandit jocul de asa natura incat sa atraga si pasionatii de jocuri, dar si sa ii tina conectati intr-un mod intelligent pe cei care vor sa faca profit si atat. Asta imi intareste convingerea ca proiectul va continua sa evolueze si in materie de functionalitati si de comunitate.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *