fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,776.00-2.25%
  • ethereumEthereum$3,113.69-0.56%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.09-2.94%

POLYGON ($Matic) – Salvatorul Ethereum

 

Matic a fost fondat în 2017, de către 3 developeri de software din India, cu scopul principal de a rezolva problemele de scalabilitate a rețelei Ethereum. Este deci o soluție de tip layer 2 pentru blockchain-ul Ethereum.

 

 

Arhitectură

Echipa a lucrat la 2 soluții pentru această problemă:

  • Plasma Chain – o soluție de scalabilitate de tip layer 2;
  • PoS Chain – un sidechain Proof-of-Stake pentru Ethereum;

 

Mainnet-ul Matic a fost lansat la mijlocul anului trecut, iar către mijlocul lui 2021, echipa din spatele proiectului a decis să lărgească spectrul de soluții oferite și să meargă pe un rebranding din Matic, în Polygon, denumirea actuală.

Pe lângă cele două soluții de scalabilitate gândite inițial, Polygon, chiar dacă are la bază tot rezolvarea scalabilității de pe Ethereum, vine cu o abordare ceva mai generică în sensul că vrea să construiască un întreg ecosistem care poate intregra o multitudine de soluții de scalabilitate.

De la sidechains cu mecanisme diferite de consens, la soluții de tip layer 2 ca Plasma, Otimistic Rollups și ZK Rollups. Pe lângă asta, Polygon oferă și un framework pentru a construi blockchain-uri compatibile cu Ethereum, deci un SDK.

Layer-2

Ca totul să fie clar, o soluție de tip layer 2 e un alt layer, care e construit peste layer 1 (Ethereum în cazul nostru) și poate să îi folosească anumite funcționalități ca securitatea, smart contracts și așa mai departe.

Scopul principal al soluțiilor de acest tip este să preia din povara unui blockchain, ca de pildă tranzacțiile pe secundă (pe Ethereum avem undeva la 15 tranz/sec), mutându-le de pe on-chain, în off-chain, crescându-i în acest fel capabilitățile de scalabilitate.

Sunt mai multe tipuri de soluții layer 2 pe care Polygon dorește să le implementeze, în funcție de nevoie, una dintre acestea fiind Plasma.

Plasma folosește smart contracts de pe Ethereum și astfel permite crearea de un număr nelimitat de blockchains, care se numesc childchains. În acest mod, tranzacțiile pot fi mutate pe aceste childchains.

 

Rollups

Un alt concept interesant este cel de rollups care au scopul de a aduna mai multe tranzacții într-una singură și să genereaze o dovadă criptografică, trimisă mai apoi pe layer-ul de bază.

ZK Rollups – așa numitele ”zero-knowledge” rollups, permit executarea de tranzacții off-chain, oferind o dovadă a validității acestor tranzacții rețelei Ethereum, pentru a fi acceptate.

Deci practic blockchain-ul Ethereum nu trebuie să verifice tranzacțiile, ci această dovadă că ele au avut loc, ceea ce duce la posibilitatea de a mări numărul de tranzacții procesate pe secundă în mod indirect, și la gas fees mai mici.

Optimistic Rollups – au loc de asemenea off-chain, după modelul ”proof of fraud.” Protocolul trimite un ”claim” pe rețeaua Ethereum, care spune că o tranzacție a avut loc și pentru o anumită perioadă de timp, operatorii de noduri pot contesta acest claim.

Un alt protocol on-chain decide apoi, dacă tranzacția respectivă a fost fraudată sau nu, în funcție de numărul de contestații. Fiecare claim sau contestație sunt backed de un număr de coins puși la staking.

Asta descurajează claim-urile aberante sau contestațiile fără rost, din moment ce monedele vor fi pierdute, dacă claim-ul sau contestația se dovedește a fi falsă.

 

Compatibilitatea Polygon

 

Polygon poate funcționa cu două tipuri de blockchain-uri care sunt compatibile cu Ethereum:

Secure Chain – blockchain-uri care în loc să-și formeze propria rețea de noduri validatoare, închiriază partea de securitate – ceva similar cu Polkadot și Relay Chain-ul său.

Standalone Chains – care au proprile rețele de noduri validatoare, ceea ce duce la control deplin pe propria securitate, și deci le face mai independente și flexibile.

Putem vorbi în cazul Polygon de 4 layer-uri diferite:

  • Ethereum layer – blockchain-urile Polygon pot folosi acest layer ca unul de bază, deci se pot folosi de securitatea excelentă a blockchain-ului Ethereum printr-un set de smart contracts
  • Security layer – permite blockchain-urile Polygon să folosească un set de noduri validatoare, plătind o taxă pentru a verifica periodic validitatea chain-ului respectiv.
  • Polygon Network layer – guvernează interoperabilitatea dintre blockchain-urile generate, folosind framework-ul Polygon
  • Execution layer– interpretează și execută tranzacțiile din ecosistemul Polygon

Foarte important de menționat e că nu există vreo obligație de a folosi primele două layere, spre deosebire de ultimele două. Scopul tranziției spre acest tip de arhitectură e un use case cu o aplicabilitate mai largă.

Adică, prin această arhitectură, Polygon permite aplicațiilor care vor să scaleze să-și aleagă cea mai potrivită soluție și, în același timp, face tranziția între aceste soluții să fie foarte simplă.

Polygon are deja multe proiecte în portofoliul de dApps care îi utilizează produsele, cum ar fi Aave, Curve, Sushiswap, Quickswap – cel mai mare dex layer 2 – și multe altele.

 

Tokenomics

Moneda nativă MATIC are un supply maxim de 10 miliarde, cu aproximativ 6.3 miliarde deja în circulație. Interesant e că la mijlocul anului viitor se termină perioadele de vesting pentru echipă și adviseri.

Asta înseamnă că nu vom mai avea inflație, deci presiune de vânzare din această direcție. Cel mai important use case este că MATIC e folosită pentru network fees.

Acest lucru se traduce prin faptul că pe măsură ce Polygon atrage mai multe proiecte și colaboratori, prețul MATIC va crește direct proporțional. Pe lângă asta, MATIC e folosit bineînțeles pentru staking de către nodurile validatoare.

Distribuția de tokeni a fost realizată în felul următor:

  • 8% în private sale
  • 19% în launchpad sale
  • 16% pentru echipă
  • 4% pentru advisori
  • 86% pentru fundație
  • 33% pentru ecosistem
  • 12% recompense pentru staking

Elefantul din încăpere este următoarea întrebare: ”Ce se va întâmpla cu Polygon odată ce apare Ethereum 2.0?

În mod normal, chiar dacă Ethereum își va implementa propria soluție de scalabilitate, tot nu va rezolva numărul uriaș de tranzacții pe secundă, de care are nevoie rețeaua, așa că Polygon va avea un use case în continuare și în jurul Ethereum, dar și în legătură cu alte blockchain-uri.

Totuși, problema ar putea fi una de percepție colectivă. Dacă comunitatea crede că Ethereum nu va mai avea nevoie de Polygon, atunci interesul poate scădea drastic.

Deci pentru a răspunde la întrebare: nu se știe exact. Situația se poate îndrepta spre oricare dintre cele două direcții menționate mai sus.

 

Concluzie

În orice caz, Polygon este un proiect excepțional cu o arhitectură complexă, dar foarte bine gândită. Are multe parteneriate și ținând cont de produsele pe care le vor lansa, vor avea mult mai multe în viitor.

Strategia de rebranding și de mărire a ecosistemului s-a dovedit a fi foarte bună. În ultimele luni Polygon s-a bucurat de un interes crescut din partea comunității.

Singurul lucru de urmărit, și care îi va afecta drastic viitorul, este relația cu Ethereum, din moment ce proiectul se concentrează foarte mult pe acest blockchain.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *