fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,340.00-5.66%
  • ethereumEthereum$3,342.53-7.78%
  • elrond-erd-2MultiversX$56.12-11.87%

Phala Network ($PHA) – Proiectul care aduce confidențialitate pe Polkadot

 

Phala este o rețea descentralizată de cloud computing bazată pe păstrarea confidențialității. Rețeaua e construită pe Substrate, funcționează pe bază de smart contracts confidențiale și are scopul de a oferi servicii de protecție a datelor și servicii computaționale confidențiale.

 

Arhitectura Phala

Phala folosește TEE (Trusted Environment Execution) pentru a păstra confidențialitatea userilor și a datelor. Un TEE e o zonă securizată a unui procesor care asigură protecția codului sau a datelor.

Un exemplu oferit de cei de la Phala pentru a înțelege cum funcționează acest sistem este următorul. Să zicem că Google ar vrea să știe câți utilizatori zilnici a avut Facebook în ultimele 10 zile.

Cei de la Facebook sunt de acord să trimită datele, doar că sunt îngrijorați că ar putea exista un leak și datele să fie eliberate actorilor rău-intenționați. Aceștia ar beneficia de utilizarea Phala Network prin următorii pași:

  • Cei de la Google scriu acest request în cod pe rețeaua Phala și îl trimit către Facebook
  • Cei de la Facebook primesc request-ul și încep să ruleze codul pe nodurile lor
  • În urma rulării, doar rezultatele sunt vizibile și trimise înapoi către Google.

Ideea principală este deci că sunt făcute publice doar datele finale, adică numărul de utilizatori în cazul ăsta. Ce ar primi înapoi cei de la Google ar fi de exemplu 100,000 de utilizatori zilnici, fără a ști datele despre aceștia.

Există mai multe proiecte de acest tip, dar cei de la Phala se deosebesc prin accentul pus pe interoperabilitatea cross-chain. Aceștia permite smart contracts să comunice între ele înainte de rula un cod ca cel menționat în exemplul de mai sus.

Obiectivul principal este deci ca sistemul lor să fie compatibil cu orice blockchain. Integrarea se poate face prin intermediul unor bridges. Planul pentru implementarea acestui sistem a apărut în urma consultării cu cei de la Parity Technologies.

Mai mult, proiectul a fost recunoscut și promovat de Thi Truong, CEO-ul PolkaFoundry. Phala folosește același mecanism de consens ca cel al Polkadot.

În ceea ce privește guvernanța, Phala introduce noțiunea de anonymous voting folosind contracte anonime. În plus, toate amendamentele/inițiativele propuse trebuie să fie aprobate printr-un referendum.

Aceștia folosesc și sistemul Liquid Democracy. Într-o democrație directă, fiecare participant al rețelei poate vota în mod direct pentru sau împotriva unei inițiative. Dacă există un sistem bazat pe reprezentanți (un consiliu de exemplu), userii aleg pe cineva care să-i reprezeinte la vot.

Liquid Democracy combină cele două sisteme, adică userii au posibilitatea de a vota direct, sau de a delega pe cineva drept reprezentant.

Phala are 3 produse principale la bază.

pDiem – O componentă computațională confidențială construită pentru Libra sau Diem, cum a fost redenumit proiectul celor de la Facebook. Ce face acest protocol e să asigure confidențialitate și interoperabilitate tranzacțiilor de pe Diem.

Web3 Analytics – Un tool descentralizat pentru analiza datelor.

Dark Wallet – Care permite tranzacționare de asset-uri pe Kusama într-un mod confidențial, oferind posibilitatea utilizatorilor de a alege dacă un trasnfer să fie secret, adică să nu fie publicat pe blockchain explorers sau normal.

Echipa

Echipa este una impresionantă, formată din foști angajați ai Google, Tencent și alți giganți tech. Co-fondatorul proiectului, Hang Yin, a fost lead developer-ul algoritmului Equihash al Bitcoin Gold.

Echipa completă poate fi găsită aici. Printe partenerii și susținătorii proiectului se numără Polkadot, Plasm Network, Bifrost, CANDAQ și IOSG Venture.

Echipa plănuiește lansarea mainnet-ului cândva după ce se vor termina licitațile de pe Kusama. Aceasta poartă numele de ”Darth Vader” și ar putea aduce de asemenea un nou token despre care nu avem prea multe detalii momentan.

Tokenii PHA ar putea fi migrați de la ERC20 la noua versiune, iar supply-ul noului token ar crește pe măsură ce userii își vor migra tokenii, deci nu avem un supply maxim cel puțin pentru moment.

 

Tokenomics

Phala are și un token lansat pe piață, PHA, cu un supply maxim de 1 miliard și 177 de milioane în circulație. Proiectul are deja un market cap de 177 de milioane de dolari, deci are destul de multă susținere. Tokenul are un model de distribuție destul de bun:

  • 15% în private sale
  • 9% pentru licitațiile de parachains
  • 5% pentru echipă
  • 1% pentru testnet
  • 70% pentru comunitate prin diverse metode, cum ar fi recompense de staking

După mainnet, echipa a anunțat că va exista o inflație de 5% pe an. E foarte posibil ca Phala să introducă un token complet diferit pe rețeaua Kusama ceea ce ar naște o posibilă investiție foarte bună din moment ce tokenul curent a avut o evoluție așa de bună până acum.

Tokenul PHA poate fi găsit pe Binance, KuCoin, Gate, Uniswap, Gate și Huobi. Acesta joacă un rol în guvernanță, securitate și recompense.

În ceea ce privește securitatea, este nevoie de un anumit număr de PHA puși la staken pentru a deveni un Gatekeeper, un nod ales de nominators, responsabil pentru managementul de keys pe rețea.

Dacă un nod gatekeeper se dovedește a fi rău-intenționat, acesta va pierde toți tokenii puși la staking. Indiferent dacă va fi un token sau nu, Phala poate crește considerabil în market cap dacă își va asigura locurile pe parachains. Menționăm că licitația pentru sloturile de pe Kusama a început deja.

 

Concluzie

Phala Network e un proiect ambițios care își propune să aducă mai multă confidențialitate sectorului crypto, un use case valid și foarte folositor.

Rămâne de văzut care sunt planurile echipei cu posibilul nou token și dacă vor câștiga un slot de parachain. Având în vedere că există un parteneriat cu Polkadot și Polkadot Foundry, proiectul pare să aibă o susținere relativ solidă.

Prețul token-ului va fi cu siguranță afectat pozitiv odată cu o adopție pe scară mai largă, cu securizarea unui slot parachain și cu lansarea mainnet-ului care va aduce proiectul la maturitate.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *