fbpx
  • bitcoinBitcoin$97,799.00-5.30%
  • ethereumEthereum$3,898.790.95%
  • elrond-erd-2MultiversX$55.15-1.83%

VeChain ($VET) – De ce este un proiect cu adevarat special?

 

Compania Vechain a apărut în 2015, în Singapore, cu scopul de a crea un proiect folosind tehnologia blockchain, focalizat pe lanțuri de aprovizionare.

Mainnet-ul a fost lansat în iunie 2018, iar de atunci ecosistemul a crescut constant, prin atragerea de numeroase parteneriate.

 

 

În primul rând, are la bază propriul blockchain, numit VechainThor.

Prin acest blockchain compatibil cu smart contracts, deci în cadrul căruia se pot crea Dapps, Vechain dorește să ofere business-urilor de orice dimensiune tool-urile necesare pentru o colaborare digitală mai bună. Când spun colaborare digitală, mă refer în primul rând la managementul lanțurilor de aprovizionare, dar și la transferul de date.

 

Rețele de aprovizionare – importanța

Din moment ce, în mod tradițional și mai ales când ne gândim la companii mari, toată rețeaua de aprovizionare este extrem de complexă și implică multe părți, întotdeauna va fi loc de optimizare.

Mai mult de atât, managementul acestei rețele de aprovizionare este esențial pentru evoluția unei companii și pentru profitul pe care îl produce, din moment ce o rețea de aprovizionare optimizată se află în strânsă legătură cu costuri reduse și cicluri de producție mai rapide.

În momentul de față, când vorbim despre multe companii, toate datele referitoare la aceste procese extrem de importante sunt segmentate, fie că vorbim despre părțile implicate, fie ca aducem în discuție soluțiile de stocare și accesul la date.

Am făcut aceasta introducere amplă, pentru că este necesar de înțeles exact unde intervine Vechain și ce probleme existente rezolvă.

Prin platforma Vechain, pe lângă că se crește nivelul de transparență a datelor, se creează un acces mult mai facil la informațiile necesare pentru business-uri. 

Informațiile vitale în aceste circumstanțe pot fi legate de un anumit produs și de unele procese, ca stocare, transport, supply și așa mai departe.

De exemplu, Vechain poate fi folosit pentru a urmări într-un mod mai simplu calitatea, autenticitatea, temperatura de stocare, mediul stocării, sau tot traseul de distribuție, de la producerea unui cauciuc de bicicletă, până ce acesta va ajunge la cumpărătorul final. 

Ca să poată realiza aceste lucruri, Vechain folosește, printre altele, taguri RFID (sau radio frequency identification, prin care se utilizează frecvențe radio pentru transfer de date) și senzori prin care se transmit informații către blockchain, care ulterior pot fi accesate în timp real de către utilizator.

Deci toți parametrii legați de un anume produs pot fi monitorizați constant de către părțile implicate.

 

Tehnologie VeChain

Să intrăm puțin și în zona tehnologică a blockchainului VechainThor.

Blockchainul folosește un mecanism de consensus Proof of Authority, care necesită ca nodurile să primească autorizație, înainte de a participa la crearea de blocuri noi în rețea.

Acest sistem de consensus, în cazul Vechain, folosește 101 noduri în rețea, toate acestea fiind nevoite să treacă printr-un proces de KYC și să blocheze la staking un minim de 25 de milioane de VET. 

Aceste noduri sunt alese de către fundația Vechain,  iar în contrast cu majoritatea rețelelor de tip Proof of Stake, cantitatea de VETs puși la staking de un nod nu influențează șansele de a produce blocuri noi în rețea, acestea fiind egale pentru toate nodurile. 

Există anumite minusuri ale utilizării unei rețele de acest tip, în special faptul că un singur nod poate manipula întreaga rețea când îi este permis să creeze un bloc.

Din acest motiv, echipa lucrează la Proof of Authority 2.0, care prin anumite îmbunătățiri va rectifica aceste limitări. O dată clară a noului sistem nu este stabilită, dar foarte probabil este că va fi lansat în decursul acestui an.

Un mare plus la Vechain este însăși ecosistemul pe care l-au construit și parteneriatele pe care le au, printre care sunt Walmart, PwC, BMW, Group Renault, și multe altele care constant duc platforma și întreg spectrul blockchain către o adopție la scară mai largă.

 

Tokenomics

Vechain folosește un model economic care implică două monede diferite, VET și VTHO.

Moneda VET are un supply total de aproximativ 87 de miliarde, cu aproximativ 65 de miliarde în circulație în acest moment.

Moneda este folosită în sistemul de guvernare, la staking, la crearea de monede VTHO și, foarte important, la tranzacțiile de pe Dapps-urile construite pe Vechain.

VTHO, care vine de la VechainThor energy, este folosită pentru tranzacțiile de pe Vechain, unde o tranzacție standard în rețea costa 21 de VTHO.

Scopul unui model dual este de a separa taxele din cadrul rețelei, de volatilitatea unui token principal, cum ar fi VET.

 

Concluzii

Proiectul nu are un roadmap clar pentru viitor, ce e cert e că se ocupă de noi parteneriate, pe lângă lansarea sistemului de consensus PoA 2.0.

Vechain este, fără îndoială, un proiect de succes în crypto, dar și în lumea non crypto, printr-un use case foarte solid, un sistem economic bine gândit și o serie impresionantă de parteneriate.

La nivel de competiție, Vechain se luptă cu companii masive din sectorul non crypto, ca IBM sau SAP, dar mai ales după lansarea PoA 2.0 va putea atrage și mai multe nume mari printre clienti, putând în felul acesta să își asigure o poziție bună în aceasta nișă. 

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *