Guvernul Republicii Moldova a decis să suspende activitățile de crypto-mining din țară, deoarece se confruntă cu o criză energetică majoră. Mișcarea face parte din măsurile de urgență de reducere a consumului de energie, rezervele fiind în scădere din cauza escaladării conflictului din Ucraina.
Exploatarea criptomonedelor din Moldova a fost vizată pe fondul unei crize energetice care se adâncește, pe măsură ce se apropie iarna. Guvernul țării a luat măsuri săptămâna aceasta pentru a limita consumul de energie electrică, inclusiv impunerea unei interdicții complete privind extragerea monedelor digitale.
Interdicția vine după ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut miniștrilor să introducă restricții pentru economisirea energiei în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al națiunii est-europene. Minerii sunt printre primele victime ale reducerilor, în ciuda faptului că industria lor nu reprezintă un tipar de consumator semnificativ.
newsletter crypto bully
CryptoBully este un Newsletter marca Cryptonita unde incercam sa abordam subiectul crypto cu o tenta mai pozitiva – Subscribe si hai cu noi.
Vice prim-ministrul Andrei Spînu a anunțat pe Telegram cu privire la penuria de energie electrică așteptată, dând vina pe atacurile aeriene rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și a reducerii aprovizionării cu gaze naturale de către gigantul energetic rus Gazprom.
Spînu le-a cerut moldovenilor să acționeze solidar și cu responsabilitate pentru a evita întreruperile de curent și deconectările. El a cerut companiilor să închidă reclamele sau iluminatul decorativ, să ajusteze orele de producție și să folosească generatoare, dacă este posibil, între orele 7:00 și 23:00.
Comisia pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova a aprobat, marți, o serie de măsuri pentru abordarea crizei energetice. Pe lângă minerit în sine, a interzis și orice import de echipamente de crypto mining. Citat de agenția de presă RIA Novosti, acesta afirma:
„Sunt interzise activitățile de extragere a criptoactivelor, precum și importul de echipamente specializate…, indiferent de locația companiei importatoare.”
De asemenea, autoritățile de la Chișinău au recomandat moldovenilor să reducă consumul de energie electrică prin utilizarea mai rar a lifturilor, mai ales în orele de vârf, și prin limitarea iluminatului fațadelor clădirilor comerciale și a panourilor publicitare. Autoritățile locale au fost instruite să reducă și iluminatul stradal.