fbpx
  • bitcoinBitcoin$67,607.00-1.33%
  • ethereumEthereum$3,776.68-2.18%
  • elrond-erd-2MultiversX$39.83-0.16%

Moldova interzice crypto mining-ul pe fondul crizei energetice

Guvernul Republicii Moldova a decis să suspende activitățile de crypto-mining din țară, deoarece se confruntă cu o criză energetică majoră. Mișcarea face parte din măsurile de urgență de reducere a consumului de energie, rezervele fiind în scădere din cauza escaladării conflictului din Ucraina.

Exploatarea criptomonedelor din Moldova a fost vizată pe fondul unei crize energetice care se adâncește, pe măsură ce se apropie iarna. Guvernul țării a luat măsuri săptămâna aceasta pentru a limita consumul de energie electrică, inclusiv impunerea unei interdicții complete privind extragerea monedelor digitale.

Interdicția vine după ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut miniștrilor să introducă restricții pentru economisirea energiei în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al națiunii est-europene. Minerii sunt printre primele victime ale reducerilor, în ciuda faptului că industria lor nu reprezintă un tipar de consumator semnificativ.

 

Vice prim-ministrul Andrei Spînu a anunțat pe Telegram  cu privire la penuria de energie electrică așteptată, dând vina pe atacurile aeriene rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și a reducerii aprovizionării cu gaze naturale de către gigantul energetic rus Gazprom.

Spînu le-a cerut moldovenilor să acționeze solidar și cu responsabilitate pentru a evita întreruperile de curent și deconectările. El a cerut companiilor să închidă reclamele sau iluminatul decorativ, să ajusteze orele de producție și să folosească generatoare, dacă este posibil, între orele 7:00 și 23:00.

Comisia pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova a aprobat, marți, o serie de măsuri pentru abordarea crizei energetice. Pe lângă minerit în sine, a interzis și orice import de echipamente de crypto mining. Citat de agenția de presă RIA Novosti, acesta afirma:

„Sunt interzise activitățile de extragere a criptoactivelor, precum și importul de echipamente specializate…, indiferent de locația companiei importatoare.”

De asemenea, autoritățile de la Chișinău au recomandat moldovenilor să reducă consumul de energie electrică prin utilizarea mai rar a lifturilor, mai ales în orele de vârf, și prin limitarea iluminatului fațadelor clădirilor comerciale și a panourilor publicitare. Autoritățile locale au fost instruite să reducă și iluminatul stradal.

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *