fbpx
  • bitcoinBitcoin$66,608.004.25%
  • ethereumEthereum$3,488.612.66%
  • elrond-erd-2MultiversX$35.891.86%

Cine sunt Crypto Miners

 

In acest articol, va voi explica cine sunt crypto miners, ce fac, cat castiga si daca exista dezavantaje in a fi unul.

 

Ce inseamna miners?

Miners sunt cei care inregistreaza si verifica tranzactiile pe un Blockchain. Acest lucru se face rezolvand ecuatii matematice complexe, cu ajutorul unui hardware cu putere mare de procesare.

Rezultatul acestei rezolvari este The Nonce – un numar care atunci cand este obtinut, reflecta restrictiile nivelului de dificultate impus de functia Hash.

Primul miner care identifica The Nonce primeste un reward in cryptomoneda nativa Blockchain-ului.

Ca urmare, miners nu sunt responsabili doar pentru verificarea tranzactiilor si pastrarea sigurantei retelei, ci introduc si noi cryptomonede in circulatie.

Acest lucru se face cu ajutorul unui software specializat care ruleaza pe un Application-Specific Integrated Circuit (ASIC) sau prin intermediul unui Graphic Processing Unit (GPU). Cu cat hardware-ul utilizat in proces este mai performant si mai puternic, cu atat operatiunea va fi mai profitabila.

 

Ce fac, de fapt, miners

Pentru ca miners sa primeasca efectiv recompensa data pentru verificarea tranzactiilor, trebuie sa se intample doua lucruri.

In primul rand, trebuie sa verifice tranzactii in valoare de un megabyte – in functie de cat de multe date stocheaza o tranzactie, un megabyte poate reprezenta oricat intre o tranzactie si cateva mii.

In al doilea rand, pentru a putea adauga un Block nou cu tranzactii la Blockchain, miners trebuie sa rezolve o problema complexa de calcul – procedura cunoscuta sub numele de mecanism de consens Proof of Work

Ei trebuie sa descopere un numar hexazecimal de 64 de cifre, cunoscut sub numele de Hash, care este mai mic sau egal cu Hash-ul tinta.

Aceasta inseamna ca, hardware-ul unui miner creeaza Hashes la rata diferita, toate variantele incercand sa identifice sau mai degraba sa ghiceasca numarul din 64 de cifre. Primul care il identifica, primeste reward-ul, deci cryptomoneda care este exploatata. 

Practic, unii il compara cu un pariu care functioneaza daca esti norocos. Asta e valabil deoarece cu cat mai multi incearca sa descopere solutia, cu atat devine mai dificila problema pe care trebuie sa o rezolve. 

Nivelul de dificultate Bitcoin, din august 2021, este de peste 14 trilioane, ceea ce inseamna ca, sansele ca hardware-ul folosit de un miner pentru a crea un Hash sub cel tinta sunt de 1 la 14 trilioane. Pentru a pune acest lucru in perspectiva, aveti 1 sansa la 14 milioane sa castigati la loterie.

Prin urmare, pentru cei implicati in procesul de mining, exista sansa sa nu primeasca nicio recompensa.

 

Cat castiga un miner

Deci, probabil va ganditi ca toate eforturile crypto miners ar fi degeaba. Evident, nu este asa, deoarece in cele din urma, cineva va fi primul care va identifica raspunsul corect si va primi reward-ul.

Cu toate acestea, recompensele pentru Bitcoin mining se reduc la jumatate, la fiecare patru ani, fenomen numit Bitcoin Halving. Prin urmare, in 2009, cand a fost extras primul Bitcoin, obtinerea unui bloc asigura reward de 50 BTC. Suma a fost redusa la jumatate in 2012, la 25 BTC, in 2016 la 12,5 BTC si la 6,25 BTC in 2020.

Luand in considerare pretul pe care il valoreaza un Bitcoin in prezent, nu este de mirare ca si numarul miners este acum mai mare decat era inainte.

 

Exista dezavantaje

Crypto mining are propriile riscuri, de obicei acestea fiind financiare. O persoana ar putea cheltui mii de dolari pe hardware si nu e cert ca se va bucura de rentabilitatea investitiei. 

Totusi, acest lucru poate fi evitat prin aderarea la un mining pool (un grup de crypto miners care isi combina resursele de calcul intr-o retea).

O alta problema cu care se pot confrunta acestia este cea referitoare la reglementari. In timp ce majoritatea tarilor nu au facut pasi catre interzicerea activitatilor de mining, China a facut acest lucru in vara anului 2021. Drept urmare, multi miners din China au trebuit sa-si mute echipamentul in alte tari din Asia sau din SUA .

 

Concluzii

Miners sunt cei responsabili de crearea de noi cryptomonede si totodata inregistreaza si verifica tranzactiile pe un Blockchain.

Ei fac acest lucru rezolvand ecuatii matematice complexe care, la randul lor, le-ar putea oferi rewards – daca au noroc.

In ciuda piedicilor care pot sa apara impotriva acestui proces, majoritatea tarilor accepta activitatile de crypto mining.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *