fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,937.00-2.40%
  • ethereumEthereum$3,115.96-1.06%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.90-2.88%

Aave ($AAVE) – Împrumuturi DeFi și venit pasiv

 

AAVE e un protocol descentralizat și open source construit pe Ethereum care permite utilizatorilor să depoziteze asset-uri pentru a primi o dobândă sau să împrumute asset-uri. Prima varianta a protocolului a apărut în 2017 sub numele de ETHLend.

Modelul de funcționare era simplu, protocolul crea legături între cei care vor să depoziteze asset-uri și cei care vor să împrumute, deci un model de tip peer-to-peer.

Protocolul a pierdut tracțiune în bear market-ul din 2018 din cauza lipsei de lichiditate și a dificultății de a pune în legătură toate părțile implicate. Privind înapoi și având în vedere succesul actual al Aave, asta a fost un lucru bun, pentru că în perioada 2018-2019, a permis echipei să gândească o varianță îmbunătățită adică varianta Aave pe care o știm astăzi.

 

Arhitectura Aave

La nivel conceptual e similar cu ETHLend, în sensul că ambele permit utilizatorilor să depoziteze asset-uri pentru o dobândă și să împrumute anumite monede. La nivel de funcționalitate însă, sunt complet diferite.

Aave are în spate un algoritm care împreună cu pool-urile de lichiditate constituie practic protocolul, la nivel simplificat bineînțeles. Părțile implicate nu mai trebuie să găsească o pereche ci pot depozita și împrumuta folosind aceste pool-uri.

Rata dobânzii e calculată în funcție de rata de utilizare a asset-urilor dintr-un pool, de exemplu, dacă majoritatea asset-urilor dintr-un pool sunt folosite, rata e mai mare ca să stimuleze liquidity providerii să depoziteze mai multe monede.

Dacă asset-urile dintr-un pool nu sunt utilizate însă, rata este mai mică pentru a încuraja împrumuturile. Aave oferă opțiunile de depozit și împrumut pentru 25 de tokeni de tip ERC20, printre care DAI, USDC și LINK. Platforma oferă și varianta de împrumut cu APR fix care e mai mare decât cel variabil.

Dacă la depozit lucrurile sunt destul de simple, la partea de împrumut sunt puțin mai complexe pentru că din moment ce nu există nici un fel de verificare a veniturilor ca finanțele tradiționale, în DeFi, sistemul folosit e bazat pe collateral și lichidare.

Mai exact, ca să poți împrumuta trebuie să depui un număr de asset-uri de tip ERC20, mai mare decât valoarea împrumutată sub forma de colateral.

Ca un exemplu mai simplu de înțeles, dacă prețul unui Ether e de 3000 de dolari și îl depui în cadrul platformei, poți împrumuta 75% din acesta valoare în stablecoin-ul DAI, deci 2250 DAI cu care ulterior poți face ce vrei. Cam așa funcționează lucrurile.

Ce se întâmplă dacă valoarea Ether scade cât timp e depozitat sub forma de colateral? Asta ține de partea de lichidare, dacă valoarea scade sub un anumit preț stabilit automat, protocolul te va lichida parțial sau în totalitate.

Altfel spus, îți va vinde Ether-ul depozitat la prețul pieței, ceea ce este practic același lucrul cu sistemul folosit în margin trading.

Pe lângă aceste opțiuni, Aave a introdus și flash loans. Din moment ce flash loans necesită cunoștințe ceva mai tehnice pentru a fi executate, au fost gândite mai mult pentru developeri. Ideea din spatele conceptul e destul de interesantă.

Mai exact, poți împrumuta orice cantitate disponibilă de asset-uri fără a fi nevoie de collateral doar că lichiditatea + dobânda trebuie returnate protocolului până la finalizarea următorului block din rețeaua Ethereum.

Motivul e simplu: dacă împrumutul nu e returnat, tranzacția poate fi anulată și nu va fi salvată și înregistrată în rețea, deci e ca și cum nu ar fi avut loc. Protocolul folosește practic arhitectura Ethereum într-un mod ingenios pentru a scoate partea de colateral din ecuație.

Însă aceste flash loans au și riscuri, după cum arată atacul recent asupra Pancake Bunny, care a dus la o scădere cu 95% a prețului token-ului BUNNY. Atacatorii pot profita de aceste flash loans și diferențele de preț între DEX-uri pentru a profita imens.

Mecanismele unui flash loan attack sunt destul de complicate însă, puteți citi mai multe aici, dacă sunteți interesați.

Tokenomics

Moneda, odată cu rebrandingul de la ETHLent la Aave s-a modificat din LEND în AAVE, procesul de migrare începând în octombrie 2020. Monedele LEND au fost convertite în AAVE la un raport 100:1, adică 1 AAVE la fiecare 100 de LEND.

Supply-ul maxim de AAVE este de 16 milioane cu aproape 13 în circulație, și odată cu varianta 2.0 lansată tot la finalul anului trecut, mai exact în decembrie, platforma a introdus opțiunea de staking.

Scopul acesteia e de a avea un mecanism de siguranță împotriva unei posibile prăbușiri a pieței crypto. Într-un astfel de scenariu, 30% din monedele puse la staking vor fi atribuite protocolului pentru a acoperi deficitul cauzat de acest market crash.

O altă modificare ar fi introducerea unui element de guvernare a monedei tot în decembrie 2020 odată cu 2.0. Comunitatea poate acum folosi AAVE pentru a propune sau vota inițiative de îmbunătățire a protocolului.

Pe lângă faptul că aproape toți AAVE sunt în circulație și în mâinile comunității, cea mai interesantă parte a modelului economic e că AAVE nu printează monede pentru liquidity providers cum fac majoritatea proiectelor DeFi. Yield-ul vine din cadrul protocolului și nu din mecanisme de inflație.

Road Map-ul Aave

E important de menționat că toată dezvoltarea de până acum a acestui proiect a fost foarte transparentă, iar echipa a urmat și îndeplinit până acum toate obiective propuse în roadmap-ul Aave.

Unele dintre cele mai importante obiective au fost integrarea cu Chainlink Oracle, adăugarea de suport pentru MyEtherWallet și Trust Wallet și integrarea cu Uniswap care permite utilizatorilor folosirea flash loans pe market-ul Uniswap, ceea ce parte să fie destul de rentabil, dacă știi ce faci.

 

Concluzie

În concluzie, Aave e unul dintre cele mai solide proiecte din spațiul DeFi cu aproape 13 miliarde de dolari ca TVL (Total Value Locked) și e unul dintre puținele proiecte care încearcă în mod activ să atragă investitori instituționali în această zonă.

Așa au reușit să ajungă una dintre cele mai sigure platforme, și asta o arată cel mai bine auditurile de securitate, realizate de firme ca CertiK, SigmaPrime și PeckShield. Acest proiect va urca în mod sigur odată ce se va ”dezlănțui” și Ethereum, odată cu ETH 2.0 sau soluțiile de layer-2.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *