COSMOS e un ecosistem ce conține mai multe blockchain-uri care pot comunica între ele similar cu Polkadot și ale sale parachains. Această rețea descentralizată de blockchain-uri independente a fost creată de Jae Kwon în 2014, când a fondat Tendermint Inc. În 2016 a fost co-autor la whitepaper-ul proiectului.
În 2017 a fost ICO-ul Atom și în martie 2019, Cosmos și-a lansat mainnet-ul. Jae Kwon a părăsit compania în 2020 pentru a se concentra pe alt proiect.
Arhitectura ecosistemului
În primul rând, spre deosebire de Polkadot , Cosmos pune accentul pe suveranitatea blockchain-urilor care fac parte din rețea, în sensul că se ocupă singure de partea de securitate și au propriile noduri validatoare.
Tehnologia Cosmos include 3 mari elemente:
1. Protocolul de consensus Tendermint
Mecanismul de consensus Tendermint este de tip Proof-of-Stake și are un număr fix de noduri validatoare, fiecare dintre noduri fiind identificat după un public key.
Procesul de votare asupra unui consensus se petrece în runde. Fiecare rundă are un lider care propune un block. Ulterior, validatorii votează în stagii, dacă să accepte block-ul sau să treacă la runda următoare. Fiecare lider este ales dintr-o listă de validatori, în funcție de puterea de vot a acestuia, care e dependentă de numărul de tokens puși la staking.
Cosmos este doar una dintre multele platforme construite în jurul protocolului Tendermint. Alte exemple ar fi Ethermint, Terra și Regen Network.
Blockchain-urile care au la bază Tendermint sunt considerate printre cele mai sigure și scalabile. Acestea ajung într-o formă neregulată la 10,000 de tranzacții pe secundă și continuă să fie operaționale chiar dacă o treime dintre nodurile validatoare sunt offline sau încearcă să corupă rețeaua.
Cel mai important aspect este că Tendermint oferă posibilitatea de a crea blockchain-uri personalizate, sigure și scalabile în doar câteva săptămâni.
O problemă însă, ar fi limita de noduri validatoare, care la blockchain-ul Cosmos e de 125, deci se apropie în realitate de modelul centralizat.
2. Cosmos SDK
SDK este un framework open-source folosit pentru a crea blockchain-uri peste fundația Tendermint. Cosmos SDK are la bază module care dacă sunt puse cap la cap de un developer, pot crea un blockchain sau o aplicație.
Scopul acesteia este de a crea un întreg ecosistem de module care să permită developerilor să construiască, fără a fi nevoie să codeze fiecare bucățică în parte.
SDK a fost folosit deja pentru construirea unor blockchain-uri precum Cosmos Hub, Binance SmartChain, Terra și Kava.
3. Cosmos IBC
Acest IBC (Inter-Blockchain Communication) este un protocol care permite blockchain-urilor de tip Tendermint să comunice între ele. În teorie, orice blockchain de tip PoS se poate conecta la IBC.
Protocolul face ca acest lucru să fie posibil prin specificarea unor seturi de date care pot fi implementate de orice distributed ledger, dacă acesta îndeplinește anumite condiții.
Prin intermediului acestei comunicări cross-chain , se pot desfășura un număr de aplicații cum ar fi transferuri de tokeni, atomic swaps, smart contracts multi-chain, diferite tipuri de data sharding și chiar oracles descentralizate.
IBC are ca obiectiv standardizarea interoperabilității între blockchain-uri, adică o soluție generală care poate fi aplicată mai multor blockchain-uri, și nu doar în anumite use cases. Acesta are la bază conceptul bine-cunoscutului protocol TCP/IP.
Protocolul este deja compatibil cu blockchain-urile făcute pe substrate, adică Polkadot sau Kusama.
Hub-uri Cosmos
Ca o imagine de ansamblu asupra arhitecturii, Cosmos este împărțit în hub-uri și zone. Zonele reprezintă fiecare blockchain independent care se leagă la un hub pentru a comunica cu hub-ul respectiv sau cu celelalte zone, folosind IBC.
Deoarece acest hub este elementul principal al rețelei, trebuie securizat printr-o rețea descentralizată de noduri ca să poată face față celor mai severe atacuri.
După lansarea protocolului IBC, un alt milestone foarte important ce ține de ecosistemul DeFi urmează să fie lansat, sub numele Gravity DEX.
Acesta este construit folosind IBC, și e un DEX de tip AMM (Automated Market Maker) care va permite swap-ul oricărui token din rețeaua Cosmos, sau mai bine spus, care conectează orice blockchain la hub-ul Cosmos pentru un swap descentralizat de tokeni.
Echipa speră ca Gravity DEX să stimuleze alte blockchain-uri să se conecteze la hub-ul Cosmos, spunând că există numeroase avantaje în folosirea acestui DEX.
Să aruncăm o scurtă privire peste câteva dintre acestea:
- Noi proiecte și-ar putea lista tokenii într-un mod permissionless, accelerând deci procesul și nefiind nevoiți să plătească taxe asociate acestui proces.
- Ar permite listarea unor tokeni mai puțin cunoscuți ca $REGEN, $AKT ȘI $XPORT.
- Taxe mai mici per tranzacție (0.01-0.1 dolari), pentru a asigura că toți investitorii pot participa la acest proiect.
- Posibilitatea de a crea UI-uri pentru order book trading.
- Folosind un mecanism de ”batch execution”, Gravity DEX ar asigura că orice tranzacție este tratată la fel cu oricare alta, negând posibilitatea traderilor mai experimentați de a manipula prețuri.
Tokenomics
Moneda nativă este ATOM, cu un supply maxim infinit, la fel ca Ether. Rezerva în circulație este de aproximativ 238 de milioane, iar market cap-ul este relativ mic pentru un proiect de tipul ăsta, adică în jur de 6.4 miliarde de dolari.
Atom a avut o creștere 5x anul acesta, în anticipare a lansării protocolului IBC, dar bineînțeles și în urma bull market-ului. De remarcat este că distribuția de ATOM e una foarte bună pentru investitori.
Adică perioada de vesting pentru echipă și investitorii privați s-a terminat în martie, așa că presiunile de vânzare nu vor mai veni din aceste surse.
ATOM are o rată de inflație între 7 și 20% pe an, în funcție de numărul de monede puse la staking.
Vă gândiți poate: ”De ce un market cap așa de mic?”
Unul dintre factorii care au influențat acest lucru este că echipa s-a concentrat foarte mult pe Tendermint și Cosmos SDK, care sunt unelte gratuit de folosit și, mai mult, echipa oferă suport gratuit oricui vrea să le folosească.
Acest lucru a ajutat blockchain-uri ca Binance sau Crypto.com să crească foarte mult, dar nu au integrat însă și moneda ATOM în aceste procese, așa că succesul lor nu a avut nici un impact direct asupra market cap-ului sau prețului ATOM.
Cum singura utilitate (momentan) a ATOM este de staking în cadrul rețelei, acest lucru se vede în prețul monedei care ar fi putut să aibă creșteri mai mari, dacă moneda ar fi fost integrată în succesul altor blockchain-uri construite folosind Tendermint sau SDK.
Partea bună este că totuși echipa e conștientă de aceste lucruri și va crea o utilitate mai mare pentru ATOM în viitor, prin Gravity DEX și Gravity Bridge, care vor conecta Ethereum la blockchain-ul Cosmos și vor avea alte funcționalități care urmează a fi implementate.
Concluzie
În concluzie, Cosmos este un proiect foarte interesat, iar când echipa va crește utilitatea ATOM în cadrul ecosistemului, acest lucru va fi reflecat mult mai bine în market cap și deci în prețul tokenului.
Unii analisti afirmă că moneda are potențialul de a fi o investiție solidă pe termen lung.