fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,597.00-5.32%
  • ethereumEthereum$3,356.42-7.43%
  • elrond-erd-2MultiversX$56.77-10.95%

Ce sunt Automated Market Makers

 

În acest articol voi explica pe scurt ce sunt Automated Market Makers și care este importanța acestora în spațiul DeFi.

De asemenea, îți voi povesti despre ce este DeFi, ce presupun tranzacțiile în acest sector, care sunt cele mai populare AMMs și cum se utilizează un astfel de protocol.

 

 

Ce e DeFi, pe scurt? Ce scop are?

Decentralized Finance, adică DeFi pe scurt, este un ecosistem financiar bazat pe tehnologie Blockchain.

Scopul său este de a oferi oricui servicii financiare open-source, transparente, și mai ales, care funcționează și operează fără a fi gestionate de o autoritate centrală, spre deosebire de sistemul financiar clasic, în care băncile reprezintă acea autoritate.

 

Cum se desfășoară tranzacțiile sigur în spațiul DeFi?

Orice transfer de date sau de valori în zona DeFi se bazează pe Smart Contracts.

Dacă în sistemul clasic, înțelegerile dintre diverse entități sunt materializate prin contracte, asupra cărora se cade de comun acord, în cazul DeFi, consensul dintre părțile contractante este instituit și respectat pe baza unor protocoale prestabilite prin cod computerizat.

Avantajul este că, fiind procesate în întregime de computer, Smart Contracts asigura o viteză mai mare de execuție, iar riscurile erorilor umane sunt eliminate. 

În același timp, dezavantajul ar fi ca o linie de cod poate include bug-uri sau că informația integrată aici ar putea fi accesată și/sau deturnată.

 

Ce sunt Automated Market Makers? Ce rol au în spațiul DeFi?

Automated Market Makers constituie de fapt o clasă de exchange-uri descentralizate, care se bazează pe un algoritm pentru a stabili prețul unui asset digital și funcționează cu perechi de asset-uri ce pot fi schimbate.

Aceste protocoale au la bază de fapt niște Smart Contracts care stabilesc și oferă automat un preț de schimb între două asset-uri digitale.

Aceste asset-uri vor fi astfel automat schimbate între ele, pe baza unui algoritm, și nu a unui registru de ordine, cum se întâmplă în cazul finanțelor tradiționale.

Prin urmare, entitățile care participa la respectivul schimb interacționează doar cu acel Smart Contract, si nu una cu cealaltă.

Ce particularitati au AMMs?

Prima caracteristică importantă a unui AMM ar fi faptul că, de regulă, stabilește un singur pret în cazul schimbului între 2 asset-uri digitale.

În al doilea rând, prețul stabilit astfel, este cunoscut și deci vizibil constant pentru toți participantii la schimb.

A treia caracteristică ar fi faptul ca AMMs nu dețin un capital propriu pentru a facilita schimburile, ci trebuie să-l procure și să îl stocheze de la terțe părți, considerate participante în acest consens.

Capitalul primit astfel este stocat în ceea ce numim liquidity pools, iar cei care contribuie la menținerea acestor liquidity pools primesc un procent din taxele de tranzacționare percepute de un AMM.

 

Care sunt cele mai populare AMMs?

Uniswap

Este cel mai popular AMM în prezent, fiind construit în 2018, pe blockchainul Ethereum. Astfel, acest exchange descentralizat suportă orice token ERC-20 și infrastructura specifică, inclusiv fiind integrat cu digital wallets, ca MetaMask sau MyEtherWallet. Motivul pentru care este atât de popular e simplu – este complet open source și oricine îi poate prelua codul, punând astfel bazele unui exchange descentralizat propriu. Mai mult, utilizatorii își pot lista proprii tokens și dețin control deplin și permanent asupra asset-urilor.

 

Balancer

Cand vine vorba despre acest AMM, majoritatea utilizatorilor și analiștilor îl definesc ca fiind complementar Uniswap. Este construit pe Ethereum și are statutul de index fund, întrucât utilizatorii pot crea astfel de fonduri în portofoliile lor. Balancer pools sunt liquidity pools publice sau private, în care smart contracts asigură constant o proporție echilibrată de assets, chiar dacă prețurile unor tokens puși la comun pot varia. Particularitatea Balancer ar fi faptul că un pool poate integra până la 8 tokens diferiți.

 

Kyber Network

Ca orice AMM, acesta este un protocol descentralizat, care permite schimbul de tokens fără intermediari, pe baza KyberSwap – exchange-ul său. Are la baza o Decentralized Autonomous Organization (KyberDAO) formată din holderi ai tokenului său nativ, KNC (Kyber Network Crystal). Poate fi integrat cu dApps, platforme DeFi și crypto wallets și deși poate fi implementat pe orice blockchain, funcționează pe Ethereum, începând din decembrie 2020.

 

Curve

Acest AMM se caracterizează prin taxe mici de exchange și low slippage. Această particularitate este posibilă prin faptul că toate liquidity pools pe care le include sunt formate din tokens care se comportă foarte similar. Totuși, asta înseamnă ca liquidity providers primesc și taxe mai mici pentru că își stochează tokens în aceste pools. Totuși, pentru a-i încuraja, Curve poate fi integrat cu alte protocoale DeFi externe și oferă rewards în tokens CRV.

Cum se utilizează un AMM?

Dacă vrei să folosești cu succes un protocol AMM, trebuie să îi accesezi platforma online. Totodată, la crearea contului va trebui să îi asociezi un digital wallet.

Ulterior, poți alege ce asset dorești sa schimbi si să urmezi pașii pentru a confirma tranzacțiile din și spre wallet-ul tău digital.

Ca și în cazul unui schimb, dacă vrei să participi la un liquidity pool, trebuie de asemenea să conectezi walletul digital și să stabilești, în secțiunea liquidity provider, câte și ce fel de assets vrei să incluzi în acel pool.

De regulă, pentru a contribui cu succes la aceste liquidity pools, va trebui să oferi ambele tipuri de asseturi ce participă la schimb – adică dacă un ETH ar fi echivalentul a 400 Dai, atunci se vor include 1 ETH și 400 Dai simultan.

După ce tranzacționezi cu succes asset-urile în acel pool, vei primi un token care atestă faptul că participi la acel liquidity pool.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *