fbpx
  • bitcoinBitcoin$58,228.00-0.06%
  • ethereumEthereum$2,364.760.22%
  • elrond-erd-2MultiversX$26.49-1.32%

Ce sunt Cold Wallets

 

Să ne amintim ce sunt Crypto Wallets

 

Aceste instrumente păstrează în siguranță Private Keys, adică parolele care oferă acces la crypto assets deținute.

Din punct de vedere tehnic, un astfel de wallet nu păstrează efectiv cryptomonede, deoarece acestea sunt stocate în blockchain.

Walletul digital protejează cheile criptografice de care un investitor are nevoie pentru a-și accesa stocul de active crypto și a efectua tranzacții. 

Un astfel de instrument s-ar putea compara cu un cont bancar, digital, doar pentru crypto, însă lipsit de intermediari.

Există 2 tipuri de crypto wallets: hot și cold.  Principala diferență dintre ele este că variantele cold nu sunt conectate la Internet, în timp ce restul sunt.

 

Ce este un Cold Wallet?

Aceasta tipologie stochează adresa crypto a userului, alături de acel private key, esențial pentru a demonstra că investitorul respectiv deține efectiv niște active crypto.

Variantele Cold sunt considerate mai sigure decât cele Hot, deoarece signing keys sunt păstrate în niște dispozitive hardware izolate fizic, deci care nu sunt conectate la Internet.

Acestea funcționează împreună cu un wallet software compatibil și sunt conectate online numai atunci când investitorul dorește să utilizeze în vreun mod asset-urile crypto deținute.

 

Tipuri de Cold Wallets și cum funcționează acestea

Iată care sunt principalele tipologii: 

Hardware Wallet – este de obicei un dispozitiv de tip USB, care permite stocarea unor private keys. Trezor, Ledger Nano S și KeepKey sunt cele mai populare portofele hardware.

Pentru a păstra astfel cryptomonedele, va trebui să le trimiteți, dintr-un hot wallet, direct la adresa publică a acestui hardware wallet.

Dacă cineva dorește să trimită crypto assets, dintr-un hardware wallet către un exchange sau unui prieten, walletul va trebui conectat la Internet, utilizând software-ul dedicat. Ulterior, tranzacția respectivă trebuie doar semnată cu private key-ul personal.

Prin urmare, dacă vorbim despre varianta cold, tranzacțiile trebuie semnate tot offline.

 

Paper Wallet – această tipologie reprezintă efectiv o hârtie care conține adresa wallet-ului și un private key. 

Crypto assets nu pot fi accesate sau furate în lipsa acelui private key. De aceea, un astfel de “wallet” trebuie păstrat în siguranță, într-un loc în care nu poate fi găsit cu ușurință.

Pentru a trimite cryptomonede din paper wallet, acesta se va importa într-unul Hot, scanându-se private keys.

 

Avantaje și Dezavantaje

Aceste instrumente asigură un grad mai mare de siguranță, deoarece păstrează private keys offline și sunt conectate la Internet numai atunci când se dorește tranzacționarea.

Sunt caracterizate ca non-custodial, ceea ce înseamnă că investitorul este singura persoană care are acces la private keys și care deține astfel acele crypto assets.

Un dezavantaj ar fi că devin nefuncționale atunci când se pune problema utilizării cotidiene, pentru trading, și de asemenea pot fi destul de costisitoare.

În plus, pot fi pierdute, distruse sau furate.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *