fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,945.00-2.34%
  • ethereumEthereum$3,119.58-1.05%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.86-2.68%

Ce sunt DApps

 

DApps sunt aplicații digitale descentralizate și într-un fel, funcționează ca aplicațiile clasice. 

Principala diferență dintre acestea și aplicațiile centralizate este că rulează pe o rețea de computere Blockchain sau peer-to-peer (P2P), în loc să ruleze pe un singur device.

Aceasta înseamnă că nu există nicio entitate sau autoritate centrală care să le controleze.

 

 

Conceptul de DApps a fost implementat pe Blockchains care suportă smart contracts, Ethereum fiind primul dintre ele.

DApps combină un smart contract și o interfață de utilizare frontend, ambele fiind programate în orice limbaj care poate apela backend. 

Ele sunt descentralizate deoarece vor fi controlate exclusiv de un smart contract, și nu de o entitate sau de o persoană.

În ceea ce privește utilizarea, DApp-urile gestionează totul, de la platformele de lending DeFI, la marketplaces, așa cum vom vedea mai târziu tot aici.

 

Caracteristici DApps

În esență, dApps au la comun următoarele caracteristici de bază, care le diferențiază de aplicațiile centralizate:

  • Sunt open-source, ceea ce înseamnă că oricine le poate vedea codul și de asemenea, orice modificări și actualizări vor fi decise printr-un mecanism tip consensus.
  • Toate datele și informațiile generate de un dApp sunt publice și stocate pe un Blockchain public, imuabil.
  • DApps sunt stimulate, când generează și utilizează tokens crypto pentru a ajuta la menținerea siguranței rețelei și pentru a recompensa validatorii.

 

DApps – Avantaje

Având în vedere caracteristicile de bază, iată ce avantaje oferă dApps:

Fără perioade inactive – deoarece Smart Contracts sunt prezente pe fiecare node din Blockchain, o astfel de aplicație va funcționa chiar și atunci când un computer individual sau o parte a rețelei s-ar opri.

Integritatea datelor – deoarece toate datele și înregistrările sunt stocate pe un blockchain public, ele nu vor putea fi falsificate, așadar starea tranzacțiilor deja făcute publice nu ar putea fi în vreun fel afectată.

Rezistență la cenzură – nicio entitate din rețea nu poate bloca userii acesteia să-i citească datele, să implementeze dAps sau să realizeze tranzacții.

Confidențialitate – Smart Contracts pot fi programate și executate privat, prin urmare, nu este necesar să îți furnizezi identitatea reală.

Încredere – Tot codul este open-source și oricine poate vedea ce face mai exact aplicația și cum o face. Smart Contracts pot fi analizate și se garantează faptul că își vor executa programul la modul previzibil. Aceasta înseamnă că nu este nevoie de încredere într-o autoritate centrală, iar părțile anonime au încredere doar în acele Smart Contracts.

 

DApps – Puncte slabe

În ciuda avantajelor menționate, dApps nu sunt lipsite de puncte slabe. De exemplu, o eroare în scrierea unui Smart Contract nu poate fi anulată.

În plus, întrucât rulează cu Smart Contracts open-source, este posibil ca anumite părși rău-intenționate să verifice rețeaua în căutarea punctelor slabe. De aceea, este extrem de important ca Smart Contracts să fie analizate prealabil cu cea mai mare atenție, pentru a primi asigurarea ca acestea își execută programul conform proiectării.

Deoarece dApps sunt încă la început de drum, multe dintre acestea au interfață de utilizare slabă, ceea ce afectează în mod direct numărul de useri. Un număr redus de utilizatori face ca un dApp să fie mai puțin interactiv și chiar mai puțin sigur, deoarece securitatea sa se bazează adesea inclusiv pe cât de mulți utilizatori are.

 

dApps – Top dApps și platforme dApp

dApps pot fi create pentru a îndeplini scopuri și servicii total diferite, de la jocuri, la schimbul de tokens.

Cele mai populare platforme Blockchain pentru construirea dApps astăzi sunt Ethereum, EOS, NEO și Tron.

În prezent, există mii de dApps în respectivele Blockchains, oferind o întreagă varietate de funcții. Unele dintre cele mai populare categorii includ:

  • Jocuri, precum My Crypto Heroes, EOS Knights, Dark Forest și IOI game.
  • Exchange-uri descentralizate (DEX-uri), cum ar fi UniSwap și 1inch;
  • Marketplaces, cum sunt OpenSea, Ocean Market și Decentraland Marketplace
  • Platforme pentru jocuri de noroc, precum Etheroll.

 

Concluzie

Pentru a rezuma, dApps sunt aplicații sau programe care rulează pe o rețea per-to-peer (P2P) sau blockchain. 

Nu sunt deținute sau administrate de vreo autoritate centrală și pot fi implementate mai multor industrii online, inclusiv DEX-uri, platforme de jocuri și rețele de publicitate.

Chiar dacă au câteva dezavantaje, cum ar fi dificultatea procesului Know Your Customer (KYC), asigură integritatea datelor, viteză, confidențialitate și pot fi mai eficiente din punct de vedere financiar.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *