fbpx
  • bitcoinBitcoin$67,234.00-4.92%
  • ethereumEthereum$3,256.46-7.53%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.78-16.37%

Ce sunt Initial DEX Offerings

 

Ce este un IDO?

Un Initial DEX Offering (IDO) este o metodă de strângere de fonduri prin care un proiect lansează o cryptomonedă sau un token, prin intermediul unui exchange descentralizat.

 

 

Reamintesc aici faptul că, acest tip de exchange se bazează pe liquidity pools, în care investitorii schimba tokens.

Lansarea va primi finanțare de la investitori individuali.

IDO-urile pot fi create pentru o varietate de proiecte, de la cryptomonede, la albume muzicale.

Se pot remarca niște asemanari cu initial exchange offerings (IEO). Ambele își propun să strângă bani pentru a iniția un proiect și să permită tranzacționarea imediată, pe lângă strângerea de fonduri.

Primul IDO a fost introdus de Raven Protocol, în iunie 2019, și listat pe Binance DEX.

 

Cum funcționează un IDO?

Modul în care funcționează un IDO este relativ simplu. 

Un proiect face apel la publicul larg, pentru strângerea de fonduri, printr-o platformă sau un launchpad care oferă servicii IDO, cum ar fi Uniswap, Binance DEX și Polkastarter.

Dacă proiectul îndeplinește cerințele platformei, este selectat pentru a derula un IDO.

Investitorii cumpără apoi IOU-urile tokenului care urmează să fie lansat. Un IOU reprezintă practic recunoașterea datoriei respective, pe care proiectul o are acum față de acei investitori. Altfel spus, se plătesc tokens în avans și cei care fac asta îi vor primi la Evenimentul de lansare.

Odată finalizate etapele, tokenul este listat imediat pentru tranzacționare, pe un exchange descentralizat.

Majoritatea tokenilor au la bază standardul ERC20, deoarece multe proiecte sunt în prezent construite pe Ethereum.

 

Ce avantaje aduce un IDO?

  1. Strângere de fonduri deschisă – Deoarece nu este nevoie de CEX și de permisiunea de a începe strângerea de fonduri, oricine poate organiza și participa la IDOs.
  2. Lichiditate imediată și tranzacționare instantanee – IDOs oferă acces imediat la lichidități și tranzacționare, spre deosebire de IEOs și ICOs, care implică o perioadă inițială de așteptare.
  3. Costuri mai mici – De exemplu, dacă un proiect folosește lichiditățile unui exchange descentralizat pentru oferta sa inițială, fără intermediar, acesta plătește doar gas fees pentru activarea protocolului unui nou Smart Contract.
  4. Tranzacții fiabile – Deoarece DEX-urile funcționează cu Smart Contracts acestea execută tranzacții și le înregistrează în blockchain, ceea ce asigură siguranță. De asemenea, ele nu dețin fondurile investitorilor, deci nu sunt ținte la fel de populare pentru hackeri.

 

Ce dezavantaje au IDOs?

  1. Primul dezavantaj ar fi, lipsa mecanismelor de control – cei ce organizează Fundraisingul nu au control asupra celor care cumpără tokeni și nici asupra numărului de investitori.
  2. Al doilea dezavantaj ar fi că nu există posibilitatea integrării cu capabilități Know Your Customer (KYC) – întrucât nu sunt înregistrate informații de identificare personală pentru investitori.
  3. Volatilitatea prețurilor și Rug Pulls – acestea s-ar defini ca manevre rău-intenționate, în care practic dezvoltatorii unui proiect crypto îl abandonează și fug cu fondurile strânse de la investitori.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *