fbpx
  • bitcoinBitcoin$60,134.00-0.99%
  • ethereumEthereum$2,377.800.30%
  • elrond-erd-2MultiversX$24.750.58%

Ce este un Blockchain

Astazi va explic ce este Blockchain-ul, cum functioneaza si care sunt avantajele si dezavantajele sale.

Ce inseamna Blockchain

Blockchain-ul este un tip de sistem folosit pentru inregistrarea informatiilor, conceput astfel incat sa fie cat mai dificil sau chiar imposibil de a li se aduce modificari acestor date, de a fi piratate sau deturnate.

Acesta reprezinta practic un registru digital al tranzactiilor (digital ledger), care este duplicat si distribuit prin reteaua de sisteme informatice de pe Blockchain. Fiecare block din acest lant include o serie de tranzactii. 

Cand are loc o noua tranzactie pe Blockchain, o inregistrare a acesteia este adaugata in ledgerul tuturor participantilor din retea. Aceasta baza de date descentralizata, gestionata de catre mai multi participanti simultan se numeste Distributed Ledger Technology (DLT).

Blockchainul reprezinta totodata un tip de DLT in care inregistrarea tranzactiei se face folosind o semnatura criptografica cunoscuta sub numele de Hash.

De exemplu, ganditi-va el ca la un Google Doc. Un astfel de document poate fi vizualizat si editat de catre toti cei cu care a fost partajat. Toate modificarile facute sunt inregistrate si totodata vizibile pentru toti cei care au acces. Deci, daca o persoana cu acces la fisierul partajat face orice modificare, toata lumea o va vedea.

Principiul este similar cu modul in care functioneaza Blockchain-ul. Este un registru comun, pe care il pot accesa toate partile implicate, iar toata lumea dintr-o astfel de retea poate verifica orice modificare facuta in cadrul acesteia.

 

Cum functioneaza un Blockchain

Cand are loc o tranzactie, aceasta este inregistrata ca un „Block” de date. Tranzactiile arata miscarea unui asset, iar Block-ul de date aferent poate inregistra informatiile esentiale, cum ar fi, cine tranzactioneaza, ce tranzactioneaza mai exact, cand o face si in ce cantitate.

Fiecare Block este conectat la cele anterioare, dar si la urmatoarele. Împreuna, creeaza un lant de date, pe masura ce un activ este mutat din punctul A, in punctul B, atunci cand ownership-ul se schimba. Aceste Blocks inregistreaza exact momentul si secventa in care se produc tranzactiile. Totodata, sunt interconectate in siguranta, astfel incat sa nu se poata face modificari.

Pe scurt, toate tranzactiile sunt blocate impreuna, intr-un lant ireversibil. Fiecare Block are rolul de a consolida verificarea Block-ului anterior, garantand astfel intregului Blockchain conditii de siguranta. Astfel devine foarte greu sau imposibil sa-i manipulezi datele.

 

Avantajele tehnologiei Blockchain

Aceasta asigura diverse avantaje, cum ar fi si o acuratete sporita a tranzactiilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca o tranzactie pe Blockchain este verificata de mai multe Nodes, astfel incat sansele producerii unei erori sunt foarte mici.

Tehnologia Blockchain nu necesita nici intermediari. Ca atare, doua persoane care participa la o tranzactie o pot finaliza, fara a avea nevoie de ajutorul unei terte parti. Aceasta inseamna ca, datele lor raman private si nici ar fi necesar un cost suplimentar consistent pentru intermediar.

Transferurile pot fi, de asemenea, mai rapide, deoarece nu trebuie respectat programul unei banci.

De asemenea, asa cum am mentionat anterior, Blockchain-ul, datorita naturii sale, este foarte dificil de piratat. Proof of Stake sau Proof of Work sunt consensus mechanisms folosite pentru a securiza o astfel de retea.

Dezavantajele Tehnologiei Blockchain

Printre dezavantajele sale trebuie amintita mai ales o limita pentru tranzactii efectuate pe secunda. De exemplu, Bitcoin proceseaza 4,6 tranzactii pe secunda, in timp ce Visa proceseaza 1.700 in aceeasi perioada de timp. Aceasta inseamna ca scalabilitatea in Blockchain poate fi o problema.

Costul energiei consumate este, de asemenea, un dezavantaj. – Tranzactiile pe Blockchain tind sa fie mai costisitoare, daca reteaua este supraaglomerata. Mai mult, amprenta de carbon a acesteia poate afecta mediul.

Exista, de asemenea, riscul pierderii asset-urilor, deoarece activele digitale sunt securizate cu o cheie criptografica – Private Key. Daca respectiva cheie ar fi pierduta, tot capitalul care ii era asociat si pastrat in siguranta de aceasta va fi pierdut, deoarece deocamdata nu exista nicio modalitate de a-l recupera. Din moment ce sistemul este descentralizat, nu exista o autoritate centrala, cum ar fi o banca, care sa va ajute sa va recastigati accesul la activele detinute.

Faptul ca Blockchain-ul este descentralizat constituie un avantaj, fiind privat, comparativ cu optiunile traditionale. Totusi, acest lucru poate atrage si entitati rau-intentionate, mai ales ca este mult mai dificil sa depistezi tranzactiile ilegale pe Blockchain, decat prin intermediul unei banci.

Concluzii

Tehnologia Blockchain este in mod clar una viabila pe termen lung si in viitor, deoarece din ce in ce mai multe industrii o adopta. 

Este sigura si rapid de utilizat si este preferata de catre cei care isi pretuiesc intimitatea.

Cu toate acestea, are si cateva probleme, care ar putea fi rezolvate pentru a o face cu adevarat perfecta.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *