fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,967.00-5.03%
  • ethereumEthereum$3,376.26-6.83%
  • elrond-erd-2MultiversX$57.08-11.41%

SushiSwap ($SUSHI) – Competitorul plin de drame al Uniswap

sushiswap

 

SushiSwap e un exchange descentralizat de tip AMM construit pe Ethereum. Acesta funcționează similar cu alte exchange-uri ca Uniswap și PancakeSwap, despre care puteți citii în articolele în care le-am abordat mai în detaliu.

Un Automated Market Maker funcționează în principal pe bază de liquidity pools, care sunt smart contracts în care oricine poate oferi lichiditate pentru o pereche de tokeni, pentru anumite recompense.

SushiSwap ca și PancakeSwap, a început în vara anului trecut ca un fork al Uniswap, dar a încercat pe parcurs să se diferențieze de Uni prin mai multe features și un token diferit.

 

SushiSwap are în spate o poveste foarte interesante, presărată cu destulă dramă. Persoana din spatele SushiSwap e cunoscută sub pseudonimul Chef Nomi.

Planul proiectului a fost să folosească codul Uniswap, dar să fie ceva mai axat pe comunitate. SushiSwap a reușit să crească atât de mult într-un timp atât de scurt prin intermediul a ceva ce se numește Vampire Attack.

Cei de la Sushi au venit cu o strategie ingenioasă prin care să atragă lichiditate de pe Uniswap, pe protocolul lor. Așadar, userii aveau posibilitatea de a muta tokenii Uniswap LP, pe care îi primeau dacă blocau asset-uri în liquidity pools pe Uni, pe SushiSwap.

Cei care făceau asta, primeau moneda SUSHI. Cei care ofereau lichiditate pe Uniswap au mutat după acest anunț tokeni Uniswap LP în valoare de peste 1 miliard de dolari pe SushipSwap, pentru a-i pune la staking.

 

Istoria SushiSwap

chef nomi

Uniswap a trecut printr-o perioadă cu fluctuații majore de lichiditate. După terminarea aceste migrații, Uni nu a avut de suferit, ba chiar a crescut.

E important de menționat în acest punct că 10% din distribuirile de Sushi către comunitate au fost puși într-un fond de development unde singura persoană cu control a fost Chef Nomi.

Acesta a luat din acest fond pe 5 septembrie 2020, 14 milioane de dolari în ETH, i-a vândut și a păstrat toți banii, lucru care a dus la prăbușirea prețului SUSHI cu 70%.

Evident, comunitatea Sushi nu a reacționat bine la această tentativă de rug pull, iar asta a dus la o predare a controlului SushiSwap dinspre Chef Nomi, către Sam Bankman-Fried, pe care îl cunoaștem de la Alameda Research, Serum sau FTX.

Sam a trecut controlul într-un contract multi-sig, unde cei care au acces la contract urmau să fie aleși în urma votului deținătorilor de Sushi. Ca finalul să fie și mai interesant, Chef Nomi a returnat toți cei 14 milioane de dolari în trezorerie într-un efort de a se reîntoarce în comunitate.

 

Arhitectură

Din aceea perioadă, Sushi a evoluat de la un AMM, și vrea să meargă către un întreg ecosistem DeFi. În acest sens, au lansat platforma Miso, care e un IDO platform, sau un token launch pad.

Pe lângă asta, mai avem și un protocol de lending and borrowing care se numește Kashi și o nouă interfață. Conform roadmap-ului, echipa nu se oprește aici și vrea să mai aducă îmbunătățiri interfeței, plus o platformă NFT – Shiu.

Așa că de la drame și tentative de rug pull, SushiSwap, în mâinile comunității, a ajuns să fie un proiect extrem de solid, cu o comunitate masivă și aproximativ 3 miliarde de dolari TVL.

O diferență majoră între cei doi rivali DeFi, Uniswap și Sushi, este că Uni a strâns fonduri din partea unor sponsori instituționali și are o echipă de bază centralizată. Pe cealaltă parte, după cum am spus, controlul SushiSwap a fost predat comunității, asigurând viitorul descentralizat al platformei.

Neimplicarea unor investitori ”oficiali,” face deci ca proiectul să fie atractiv.

Dacă cineva pune SUSHI la staking, o să primească xSUSHI. Aceste monede oferă drepturi de vot și asigură funcția de compound pentru procesul de staking. Compound se referă la acțiunea luată de un algoritm de a reinvesti monedele rezultate în urma staking-ului ca recompense, în pool-ul respectiv.

În urma unui vot, SushiSwap a lansat o versiunea a DEX-ului său pe blockchain-ul Polygon și a creat un bridge între el și Ethereum, permițând userilor să mute fonduri între cele două DEX-uri.

 

Tokenomics

sushi meniu

Moneda nativă și epicentrul ecosistemului e SUSHI, cu o rezervă maximă care era infinită, dar în urma unui vot a fost blocată la 250 de milioane cu aproximativ 190 de milioane în circulație la momentul actual.

Așadar, inflația nu a fost o problemă până acum, cel puțin. Mecanismul prin care Sushi se ocupă de asta este prin distribuirea a 0.05% din volumul de trading al userilor înapoi către holderi. Acest lucru crește presiunea de cumpărare și contracarează inflația. Atât timp cât volumul de trading va fi suficient de mare, sistemul continuă să funcționeze.

Cel mai important use case al monedei e cu siguranță, faptul că îți permite accesul către o zonă de guvernare a platformei. Pe lângă asta, Sushi e folosit ca rewards pentru cei ce oferă lichiditate pentru trading pairs, dar și pentru staking, cu un APR de peste 5%.

Cu toate că dacă adăugăm și toată povestea de anul trecut în ecuație, ajungem probabil la o părere polarizată. Din moment ce sistemul de guvernare s-a schimbat, ar trebuie să ne intereseze doar viitorul.

Astfel, șansa de scam a fost minimizată sau chiar eliminată complet. La momentul actual, Sushi are mai multe de oferit decât partea de AMM, și va avea și mai multe pe viitor.

A ajuns să fie un proiect complex, cu o comunitate loială și numeroasă, cu un token bine gândit, care își va atinge supply-ul maxim, deci încă 60 de milioane de Sushi, în 2023, și cu o interfață foarte atractivă.

Raportul market cap/ TVL este aproximativ de 0.5, ceea ce înseamnă că moneda mai are destul spațiu de creștere, mai ales că în momentul de față este la aproape 35% din ATH-ul de 23 de dolari din martie.

Este important de menționat și faptul că Sushi a integrat și continuă să integreze soluții de tip layer-2 pentru a-și minimiza gas fees. Ca rezultat, taxele de tranzacție au fost reduse până undeva la 0.3%.

Din această sumă, providerii de lichiditate vor lua 0.25%, iar restul de 0.05% vor fi trimiși către holderii de SUSHI.

 

Concluzie

Având în vedere și faptul că sectorul crypto nu este un zero sum game, este destul loc pentru Sushi și pentru Uni, dar și pentru alte AMM-uri pe piață, mai ales într-o sferă DeFi în care în următorii ani are doar de crescut și va atrage din ce în ce mai mulți useri. Trecând peste perioada tumultoasă de anul trecut, SushiSwap este acum un proiect solid care oferă acces userilor la liquidity pools și staking.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *