Chainlink e o rețea de tip Oracle, sau o rețea descentralizată de noduri care asigură un flux constant de date sau informații din off-chain către on-chain.
Din moment ce smart contracts sunt acorduri întipărite pe blockchain, prin linii de cod care evaluează informația și le execută în mod automat când anumite condiții predefinite sunt îndeplinite, este nevoie de un flux constant de date off-chain, în format on-chain, pentru ca smart contracts să poată fi executate.
Acest lucru are loc, bineînțeles, doar dacă este nevoie de date off-chain. Tipul acesta de proiecte pot părea simple, dar din moment ce e esențial ca informațiile să fie exacte, sigure și traduse într-un format înțeles de smart contracts, acest proiect (și altele similare) de tip intermediar sunt foarte importante în funcționarea de dApps sau blockchains, având o responsabilitate destul de mare.
Ar fi împotriva a tot ce înseamnă o aplicație descentralizată sau un blockchain compatibil cu smart contracts ca un proiect ca Chainlink să fie centralizat, pentru că ar crea problema pe care dApps-urile încearcă să o rezolve, doar că într-un alt punct. Mai exact, dacă informațiile din moment ce vin dintr-o zonă centralizată, sunt compromise, toată rețeaua este compromisă.
Arhitectura
Chainlink funcționează printr-o rețea de noduri și smart contracts. Când un smart contract de pe un blockchain face un request pentru informații, protocolul Chainlink înregistrează request-ul și creează un alt smart contract care se numește Chainlink Service-Level Agreement Contract (SLA) pentru a lua datele din zona off-chain.
După, acest Chainlink SLA contract generează 3 sub-contracte:
- Chainlink Reputation Contract – verifică autenticitatea și performanțele unui Oracle Provider ce mai apoi să evalueze nodurile care nu sunt de încredere.
- Chainlink Order Matching Contract– asociază contractele unde se face request pentru informații cu anumite noduri din rețea.
- Chainlink Aggregating Contract – validează informațiile primite de la noduri pentru a se asigura că sunt corecte.
De exemplu, dacă 10 noduri trimit un răspuns referitor la rezultatul unui meci de fotbal și un nod trimite un alt răspuns, Aggregating Contract va ști că nodul respectiv nu e onest, și nu îl va lua în considerare. Request-ul este mai apoi tradus prin intermediul unui software numit ”Chainlink Core”, dintr-un limbaj de programare on-chain într-unul off-chain, pe care o sursă de date din afara ecosistemului o poate înțelege.
După ce datele au fost colectate, Chainlink Core trece datele din limbajul de programare off-chain către cel on-chain și le trimite înapoi la Chainlink Aggregating Contract. Foarte interesant este că acest Aggregating Contract poate valida date dintr-o singură sursă sau mai multe surse, după cum am descris în metafora cu meciul de fotbal.
Echipă și parteneriate
Chainlink nu a ajuns în top 20 doar prin partea tehnologică. În vara anului trecut, echipa a a lansat un program de granturi pentru comunitate, cu scopul de a crește ecosistemul și a integra relays cu mai multe blockchain-uri.
Prin aceste granturi, Chainlink e acum integrat cu Avalanche, Solana, Tezos și Tera. Aceștia mai au și un parteneriat cu UNICEF și multe alte organizații. Printre alte parteneriate care au propulsat Chainlink spre succes, mai menționăm Google Cloud, Matic, IOST, Binance și Ethereum Classic.
Proof of Reserves vs Flash Loans
Unul dintre aceste parteneriate ceva mai special, este BitGo, compania care a lansat wrapped Bitcoin pe Ethereum, pentru ceva ce se numește Proof of Reserves (PoR), adică Chainlink verifică ca toți wBTC care sunt în circulație pe Ethereum sunt susținuți 1:1 de rezervele Bitcoin a celor de la BitGo. Asta înseamnă că utilizatorii wBTC pot sta ceva mai liniștiți.
Chainlink oferă serviciul Proof of Reserves și celor de la Trust Token, proiect care printre altele generează stablecoin-ul TUSD.
Mai mult și cel puțin la fel de important, Chainlink a apărut ca un salvator pentru zona de DeFi la sfârșitul anului trecut, când multe proiecte printre care Compound, Harvest Finance sau Curve au suferit atacuri de tip flash loan.
Ce s-a întâmplat acum câteva zile și cu 2 proiecte de pe Binance Smart Chain prin care se exploatează diferențele de prețuri dintre anumite protocoale DeFi. Prin aceste exploatări flash loan, a avut și are de suferit la nivel de adopție, pentru că investitorii sunt ceva mai reticenți, ceea ce e un fenomen complet normal.
Acest lucru se întâmplă, nu din cauza protocoalelor DeFi în sine, că ar avea o problemă de securitate sau ceva de genul acesta, ci pentru că se bazează pe price feeds de obicei de la un singur DEX cum ar fi Uniswap sau PancakeSwap, ceea ce le face vulnerabile la exploatări de diferențe de prețuri.
Soluția nu e complicată dacă folosești un protocol ca Chainlink pentru price feeds, care ia informațiile din mai multe surse și deci elimină aceste vulnerabilități.
Practic, Proof of Reserve permite dApps să execute un audit pe cont propriu pentru a menține rata de 1:1 între 2 tokeni. Acest mecanism este susținut de un set de oracles Chainlink care verifică numărul de BTC (de exemplu) de pe adresa părților angajate într-o tranzacție la fiecare 10 minute.
Dacă o deviație este detectată, și are o valoare peste o limită arbitrar aleasă în comparație cu ultima verificare făcută, sistemul PoR updatează price fees cu noua valoare, eliminând deci vulnerabilitatea cauzată de flash loans.
Tokenomics
Moneda nativă, LINK, are un supply maxim de 1 miliard, cu 428 de milioane în circulație. Toți cei 1 miliard au fost distribuiți astfel:
- 35% către investitorii inițiali
- 35% pentru operatorii de noduri și recompense în cadrul ecosistemului
- 30% pentru compania mamă
Moneda e integrată bine în ecosistem, operatorii de noduri folosesc LINK pentru staking și sunt plătiți în LINK de cei care fac request-uri de date off-chain. Mai mult, anul trecut LINK a fost adăugată ca opțiune de colateral în cadrul Maker Dao pentru generarea monedei DAI, care e un stablecoin descentralizat.
Chainlink 2.0
Echipa din spatele Chainlink a publicat pe 15 aprilie un whitepaper pentru varianta Chainlink 2.0 care arată cum va evolua proiectul în următorii ani. Prin 2.0, Chainlink va oferi mai multe servicii și posibilitatea developerilor de a crea smart contracts ceva mai avansate, lucruri care vor face ca DeFi să fie o zonă mai sigură și complexă.
Pe scurt, Chainlink va introduce smart contracts hibride, care vor forma DONs (Descentralized Oracles Networks) ce vor funcționa ca un layer computațional off-chain legat de blockchain-uri pentru extra securitate.
Fondatorul Chainlink susține că acest update poate aduce sectorul DeFi la 500 de miliarde de dolari TVL (Total Value Locked), și să-l îndepărteze de Bitcoin, devenind o piață independentă care nu e doar despre tokeni.
Concluzie
În final, știm că Chainlink e regele rețelelor de tip Oracles, dar vedem că echipa nu vrea să se oprească aici și sunt focusați în a rămâne liderii acestui sector prin inovații continue care vor îmbunătăți spațiul DeFi în ceea ce privește securitatea, propulsându-l poate spre succes similar cu cel al Bitcoin.
Pe măsură ce acest lucru se va întâmpla, iar Chainlink capătă din ce în ce mai multe funcționalități și este adoptat de tot mai multe proiecte, prețul LINK va crește pe măsură. Dacă mai considerăm și numele mari din spatele Chainlink, acest lucru nu este deloc greu de crezut.