fbpx
  • bitcoinBitcoin$66,672.00-4.97%
  • ethereumEthereum$3,220.38-8.11%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.36-17.52%

Ce este Bitcoin Halving

 

Bitcoin Halving este un proces prin care reward-urile primite pentru Bitcoin mining sunt injumatatite, dupa mining-ul unui set de 210.000 de blocks.

 

 

Pe masura ce se adauga noi blocks in blockchain, reducerea recompenselor pentru procesul de mining are rolul de a se asigura ca Bitcoinul total din circulatie nu creste drastic.

Acest lucru se intampla, in general, la fiecare patru ani, pana cand va fi exploatat intregul supply de 21 de milioane de Bitcoin.

 

Halving-ul poate afecta pretul Bitcoin sau sistemul de rewards?  

De fiecare data cand are loc un Bitcoin Halving, volumele de tranzactionare si pretul Bitcoin sunt direct influentate, adica ambele cresc.

Explicatia e simpla: pe masura ce supply-ul de Bitcoin non-mined scade, creste valoarea generala a urmatoarelor blocks, ce urmeaza sa fie mined in continuare.

Au existat pana acum trei astfel de Halvings, cel mai recent avand loc in 2020. Urmatorul este prevazut pentru 2024. Reward-urile actuale sunt de 6.26 BTC, insa dupa acest eveniment, ar trebui sa scada la 3.125 BTC.

Ca urmare, unii spun ca numarul de miners Bitcoin va scadea, deoarece stimulentul va fi mai putin atractiv sau non profitabil.

 

Ce se intampla cand se finalizeaza miningul tuturor blocks din Blockchain

Pana in prezent au fost mined aproximativ 19 milioane de Bitcoin, ceea ce inseamna ca doar 3 milioane mai pot fi astfel adaugate retelei in viitor.

Dar procesul de mining a devenit din ce in ce mai dificil. Incepand cu mai 2021, Bitcoin mining-ul a atins o dificultate de aproximativ 22 de trilioane, cea mai mare de pana acum.

Asta inseamna ca, este prevazut ca ultimul dintre cele 21 de milioane de Bitcoin va fi exploatat abia in 2140. Evident, Halving-ul se va opri atunci, iar miners se vor concentra doar pe validarea si confirmarea tranzactiilor.

 

Cum ajuta Halving-ul pe termen lung

Ar putea fi considerat o forma de justitie poetica, faptul ca cel mai recent Bitcoin Halving a avut loc in 2020, anul in care SUA si-a majorat supply-ul de bancnote, efectiv tiparind  trilioane de dolari, pentru a combate criza economica.

Imprimarea mai multor bani duce automat la o crestere a inflatiei, care nu este ceva benefic, dar Bitcoin este in mod implicit deflationist.

Astfel, la jumatatea lui 2020, Bitcoin Halving a demonstrat  ca aceasta cryptomoneda poate fi cel mai bun instrument impotriva inflatiei.

 

Concluzii

Bitcoin Halving este un proces menit sa se asigure ca piata nu ajunge la un fenomen de overflow, care la randul sau, ar avea un efect direct asupra pretului cryptomonedei.

De asemenea, acest lucru inseamna ca miners trebuie sa lucreze si mai mult pentru a primi aceleasi rewards, iar procesul de Bitcoin mining devine tot mai dificil.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *