fbpx
  • bitcoinBitcoin$60,168.00-0.79%
  • ethereumEthereum$2,379.140.44%
  • elrond-erd-2MultiversX$24.790.71%

PancakeSwap (CAKE): Platforma DEX de pe Binance Smartchain

 

Pancake Swap e un DEX (Decentralized Exchange) de tip AMM (Automated Market Maker) construit pe Binance Smartchain.

Un AMM este un algoritm care în funcție de o formulă matematică, stabilește prețul dintre 2 asset-uri digitale, spre deosebire de exchange-urile centralizate, care funcționează pe bază de order book trading.

Algoritmul poate folosi o formulă mai simplă, ca în cazul Uniswap sau PancakeSwap, sau o formulă ceva mai complicată, ca în cazul Curve.

AMMs au avut o creștere a numărului de utilizatori pentru că sunt descentralizate, dar și pentru că sunt ușor de folosit și mai important, pentru că oricine poate furniza lichiditate unui liquidity pool și câștiga un APR mai mare sau mai mic în funcție de pereche și proiect.

În cazul AMM, în loc să interacționezi cu alți utilizatori, cum se întâmplă la order book trading, interacționezi cu un smart contract în care se găsește liquidity pool-ul perechii respective.

PancakeSwap e cel mai mare DEX de pe Binance Smartchain, creat de o echipă de developeri anonimi, în septembrie, anul trecut.

Spunem ”creat”, în sensul că, a copiat o mare parte din codul Uniswap, deci este practic o clonă a sa. Însă, din moment ce multe proiecte din sfera DeFi sunt open-source, asta nu e nimic neobișnuit.

SushiSwap de exemplu, a fost obtinut în exact aceleași condiții.

Cei de la PancakeSwap au adăugat totuși și alte funcționalități, pe care Uniswap nu le are.

 

Syrup Pools –  Unde poți furniza lichiditate sub forma unui singur tip de token și o pereche.

Loterie – unde poți cumpăra bilete folosind CAKE și câștiga ce se adună de la toți utilizatorii.

IFO (Initial Farm Offering) – unde poți schimba tokeni de tip LP (liquidity provider) cu monedele unui proiect nou adăugat pe platformă.

Un lucru care i-a propulsat pe cei de la PancakeSwap este susținerea și legătura strânsă cu Binance. Binance a lansat un fond de 100 de milioane de dolari pentru susținerea sistemului DeFi, PancakeSwap făcând parte din lista proiectelor susținute de ei.

Din cauza perioadei dificile prin care trece Uniswap, cauzată de taxe (fees) foarte mari, mulți utilizatori nu mai vor să plătească 50-100 de dolari pe tranzacție, așa că s-au îndreptat spre variante mai ieftine.

 

Pancake este una dintre aceste variante, deoarece:

  • Are taxe foarte mici;
  • Oferă multe pool-uri de lichiditate cu APR bun;
  • Are Syrup pool-ul de CAKE, în care ești răsplătit tot cu CAKE;
  • Se poate face trade cu tokens BEP20;
  • Se pot pune la stake CAKE pentru alți tokeni;

 

Ethereum vs Binance Smartchain

La capitolul tranzacții zilnice, Binance Smartchain are peste 8 milioane, față de cele 1.5 milioane pe zi ale Ethereum, o diferență uriașă.

Din punctul de vedere al adreselor unice, avem Smartchain cu aproape 70 de milioane și Ethereum cu puțin peste dublu, în condițiile în care Ethereum are un ecosistem DeFi cu mult mai mare decât Binance Smartchain.

E clar că rata de adopție pentru Pancake este în creștere și nu există semne că va încetini în curând.

Uniswap are aproximativ 50,000 utilizatori pe zi, cu un TVL (Total Value Locked) de aproape 10 miliarde de dolari, față de PancakeSwap care are 80-90,000 utilizatori zilnic cu un TVL de peste 9 miliarde de dolari.

Poate fi considerat, de asemenea, foarte intuitiv în ceea ce privește modul de utilizare, însă asta doar din punctul nostru de vedere.

 

Verificat și securizat

Cei de la PancakeSwap au acordat timpul și resursele necesare executării unui audit de către firma de cyber-security CertiK. Aceștia au lucrat împreună pentru a oferi platfformei PancakeSwap următoarele protecții:

  • CertiK Shield;
  • Security Oracle;
  • DeepSEA;
  • Mașina virtuală CertiK;

Puteți citi mai multe despre audit aici.

 

Compatibilități 

PancakeSwap poate fi folosit împreună cu numeroase e-wallets populare, cum ar fi Trust Wallet, TokenPocket, WalletConnect, MathWallet și MetaMask.

Deși MetaMask e un portofel ERC-20, poate stoca asset-uri BEP-20 dacă este setat corespunzător. Binance oferă chiar un ghid despre cum putem face asta, care poate fi găsit aici.

Token Economics

CAKE, moneda PancakeSwap, este un token de tip BEP-20 pe Binance Smartchain. Moneda nu are un supply maxim și în momentul de față sunt 180 de milioane de CAKE în circulație.

Foarte important e că rata de emisie CAKE per block produs de rețea este de 40, ceea ce se traduce prin 1,152,000 tokens pe zi.

Echipa din spatele PancakeSwap este conștientă că, faptul că nu există supply maxim e sinonim cu inflația, așa că au introdus mecanisme deflaționiste:

 

  • 9% din tokeni ‘recoltati’ din ferme sunt trimiși la adresa dev pentru a fi burned;
  • 10% din CAKE folosiți în loterie sunt burned;
  • 100% din CAKE obținuți prin IFOs (Initial Farm Offering) sunt burned;

 

Prin aceste mecanisme în fiecare zi suferă un burn 18 CAKE per block, sau 518,000 CAKE pe zi.

Asta presupune o diferență de 591,000 CAKE, creați zilnic sub forma de recompense.

Echipa susține că, scopul final legat de economia tokenului este să facă rata deflației mai mare ca emisile zilnice, ceea ce s-ar traduce prin mai mult cake ieșit din circulație zilnic, decât produs.

Nu putem ști dacă acest lucru se va întâmpla în viitor, dar un pas în direcția asta a fost făcut deja, în urma unui vot pe baza unei propuneri venite din partea comunității, de a reduce emisiile per block de la 40 la 25 de CAKE.

Acest lucru este un semn foarte bun pentru deținătorii de CAKE.

 

PancakeSwap v2

PancakeSwap a anunțat v2, care va fi lansat în Q2 (al doilea sfert sau quarter) al anului. Odată cu lansarea v2 vom avea:

  • Reducere a emisiilor zilnice de CAKE;
  • Funcții de landing and borrowing;
  • Îmbunătățiri pe partea UX (user experience) și UI (User interface);
  • Margin trading;
  • Programe referral;
  • Mecanici buy-back și burn pentru trading fees;

 

… și altele.

În concluzie, unii analiști sunt foarte optimiști cu privire la viitorul PancakeSwap, și ca AMM, dar și din punctul de vedere al prețului, cele două fiind interconectate.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *