fbpx
  • bitcoinBitcoin$97,906.00-5.11%
  • ethereumEthereum$3,892.480.97%
  • elrond-erd-2MultiversX$55.32-0.54%

Polkadot ($DOT) – Democrația viitorului

 

Polkadot e un ecosistem de blockchain-uri care are ca obiectiv aducerea interoperabilității și scalabilității la un alt nivel prin intermediul procesării informațiilor în paralel. Nu este o exagerare să spunem că Polkadot e un titan în rândul ecosistemelor de infrastructură.

 

Whitepaper-ul proiectului a fost publicat în 2016 de Gavin Wood, un om foarte cunoscut în lumea crypto. Acesta a pus bazele limbajului de programare pentru smart contracts de pe Ethereum, Solidity și alături de Charles Hoskinson, e unul dintre oamenii care dacă pun bazele unei afaceri, merită urmăriți îndeaproape.

Arhitectura Polkadot

Polkadot abordează problema procesării în paralel, utilizând o serie de blockchain-uri numite parachains, care sunt conectate la o rețea principală ce poartă numele de Relay Chain, un concept similar cu Cosmos și hub-urile sale.

Relay Chain-ul este practic hub-ul central al sistemului, însă este programat într-un mod mai simplist față de parachains, și anume fără smart contracts.

Acest lucru se întâmplă deoarece scopul principal al relay chain-ului nu este să construiască developerii aplicații pe el, ci să fie inima ecosistemului, având ca obiective scalabilitate, interoperabilitate și guvernare.

Relay chain-ul asigură securitatea parachains printr-un sistem de tip Proof-of-Stake, unde nodurile validatoare procesează tranzacțiile și securizează parachains, lucru pentru care trebuie să plătească taxe. Tot în urma unor taxe plătite de parachains, relay chain-ul e și punctul central printre care acestea pot comunica între ele.

La nivel de guvernare există practic un fel de federație unde statele membre (parachains) au sisteme independente dar deciziile la nivelul federației (relay chain) pot avea un impact asupra tututor.

Parachains pot fi împărțite în două categorii:

Layer-1 parachains – care implică proiectele care vor să facă profit și sunt câștigate în urma unei licitații. Aici menționăm DEX-urile, Oracles și practic orice tip de dApps sau proiecte care necesită o infrastructură, inclusiv proiecte DeFi cum e si Acala Network.

”Common good” parachains – acelea care ajută ecosistemul Polkadot într-un fel sau altul și primesc un slot gratis fără licitație. Cel mai bun exemplu de acest gen este bridge-ul dintre Polka și Ethereum construit de Chainsafe.

Aici menționăm și conceptul foarte interesat de parathreads. Aceste parathreads sunt practic parachain-uri care pot participa temporar (block cu block) la securitatea ecosistemului Polkadot fără a avea un slot dedicat pentru această acțiune.

Altfel spus, un slot de parachain este împărțit mai multor parachain-uri, ale căror resurse sunt puse laolaltă pentru a îndeplini un anumit scop.

 

Kusama

Kusama e o rețea de blockchain-uri construită folosind același Substrate, deci funcționează aproape identic cu ecosistemul Polkadot, incluzând parachains, licitații și așa mai departe.

Cele două ecosisteme vor fi conectate printr-un bridge, vor funcționa în paralel și vor fi conectate între ele astfel: Kusama fiind rețeaua mai puțin valoroasă, se va comporta ca un intermediar între testnet-ul de pe Polka (Rococo) și mainnet-ul polka.

Motivul principal al existenței Kusama este că nu toate features ale unui proiect care urmează să ajungă pe un parachain Polkadot pot fi testate într-o rețea testnet, pentru că acolo nu există consecințe monetare reale, dar acestea există pe Kusama din moment ce este o rețea aproape clonă a Polkadot.

Tokenomics

DOT, moneda nativă Poladot, nu are un supply maxim și în momentul de față sunt în circulație aproximativ 1 miliard de tokens. Moneda e centrul ecosistemului Polkadot și e folosită astfel:

  • Pentru staking, de nodurile validatoare care susțin rețeaua;
  • De echipele care vor să-și construiască proiectul în cadrul unui parachain;
  • La licitația pentru sloturi;
  • Pentru plata taxelor în cadrul ecosistemului;

DOT e folosit și pentru guvernare on-chain unde oricine poate propune inițiative, ca ulterior să fie susținute financiar de trezorerie, cu condiția că cel care propune trebuie să pună la staking 5% din cât crede că va costa inițiativa.

DOT are destulă utilitate și e conectată în multe moduri de tot ecosistemul încât să crească direct proporțional cu numărul de utilizatori din cadrul Polkadot.

 

Trezoreria și Guvernanța pe Polkadot

Acesta este alt concept foarte interesant al Polkadot. Trezoreria este un pool de fonduri adunate din comisioane de tranzacții, slashing, ineficiențe în staking, și așa mai departe. Cum am spus mai înainte, oricine poate propune o inițiativă, însă aceasta trebuie aprobată de un consiliu.

Consiliul este ales printr-un vot de membrii comunității Polka (cei care dețin DOT) și e format din 13 membrii, însă există planuri de a mări acest număr la 24. Aceștia au rolul de a iniția referendumuri, anula inițiative rău-intenționate și de a alege comitetul tehnic.

Rolul comitetului tehnic este de a introduce inițiative de urgență pe rețea, cum ar fi un bug grav, sau o implementare rapidă a unor features testate pe testnet.

Pentru ca o un referendum să fie deschis comunității, 60% dintre membrii consiliului trebuie să fie de acord cu inițiativa respectivă, rație ce reprezintă o super majoritate.

Foarte interesant este că fiecare membru își poate exercita un drept de veto o singură dată, putând să anuleze inițiativa de formare a unui referendum. Inițiativa poate fi repropusă, caz în care membrul respectiv nu își va mai putea exercita dreptul de veto.

Revenind la trezorerie, propunerile pentru care se pot cheltui fonduri includ:

  • Deployment ale unor noi features ce țin de intrastructură;
  • Operațiuni ce țin de securitatea rețelei, de exemplu servicii de monitorizare;
  • Decizii ce țin de ecosistem, cum ar fi colaborarea cu alte blockchain-uri;
  • Activități de marketing (reclame, premium features, colaborări, etc.);
  • Evenimente ce țin de comunitate care cuprind întâlniri, petreceri, și așa mai departe;
  • Software development; aici ar intra decizii ce țin de wallets sau integrarea unor noi wallet-uri, upgrade-uri, etc.

După cum putem observa, sistemul de guvernanță este destul de sofisticat. Dacă sunteți interesați de mai multe detalii, intrați aici.

Ce urmează pentru Polkadot?

Cel mai important milestone e clar momentul în care proiectele vor începe să-și pună bazele pe sloturile de parachains și să devină funcționale. Nu există o dată clară pentru licitația de parachains de pe Polka, pentru că tot procesul este extrem de complex.

Ceea ce știm sigur e că vor urma anumiți pași, mai exact, testnet, licitațiile pe Kusama, licitațiile pe Polka și în final deployment pe rețeaua mamă. Din moment ce licitațiile pentru parachains pe Kusama încep să prindă contur, după ce se termină, vor urma în curând cele de pe Polkadot.

 

Concluzie

Polkadot e unul dintre proiectele la care ne vom uita în spate peste 5 ani și ne vom gândi că am avut oportunitatea să investim atât de devreme. Ecosistemul Polka se conturează bine, cu echipe excelente de developeri care vor să facă parte din rețea.

Când se va termina procesul cu parachains și totul va fi 100% funcțional e cât se poate de clar că asta o să se vadă bine și în prețul DOT așa că este un proiect care merită cu siguranță urmărit.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *