fbpx
  • bitcoinBitcoin$65,127.00-5.12%
  • ethereumEthereum$3,378.90-6.93%
  • elrond-erd-2MultiversX$57.18-11.85%

ENJIN ($ENJ) – Blockchain Gaming la un alt nivel prin NFT-uri

 

În spatele ecosistemului Enjin este o companie de tech din Singapore, care a creat Enjin în 2009, sub forma unei platforme de gaming.

Compania a pivotat spre sfera blockchain în 2017 și a lansat official platforma Enjin pe mainnet-ul Ethereum în 2018.

 

 

Ce este mai exact Enjin?

Enjin este un întreg ecosistem de produse care facilitează crearea, tranzacționarea, integrarea și stocarea de asseturi tokenizate.

Mai simplu spus, vorbim despre o platformă de gaming, în cadrul căreia poți crea NFT-uri, fără să fie necesare cunoștințe de programare, întrucât echipa pune la dispoziție SDK-uri. 

Pe lângă NFT-uri, se pot crea și asseturi digitale fungibile, iar ecosistemul mai conține: un marketplace unde se pot tranzacționa asseturi, un smart wallet pentru stocare, tranzacționare și integrare directă cu jocuri și aplicații și Enjin Beam, un tool care permite distribuirea de asseturi digitale prin scanarea unui cod QR.

 

NFTs

În primul rând, o sa ne uităm la ce pare a fi cea mai importantă funcționalitate a platformei: digital asset minting.

Printr-un set de tool-uri integrate în platformă, Enjin permite crearea de NFT-uri, dar și de FT-uri (fungible tokens), cu accent pe trei elemente de baza. Este vorba despre identitate, utilitate și atractivitate ca investiție.

Orice NFT creat are propria identitate, de la nume, personalitate, o poveste în spate și detalii sau caracteristici special alese pentru a avea o identitate cât mai bine definită.

Orice token, fie fungibil sau non fungibil, poate avea o valoare inițială mai mare dacă are utilitate. Vom vorbi mai în detaliu despre utilitate când ajungem la moneda nativă, ENJ.

Prin ecosistemul său, care permite crearea de economii virtuale, folosind blockchainul Ethereum și cele două elemente despre care am vorbit înainte, Enjin îl punctează și pe al treilea, atractivitatea ca investiție.

 

Marketplace

Al doilea produs important oferit de Enjin e marketplace-ul, pe care pot fi tranzacționate asseturi digitale.

În acest moment, sunt listate aproape 18.000 de asseturi din diverse jocuri sau de la diverse proiecte ca Binance, Coingecko și asa mai departe.

Moneda folosită pentru tranzacționarea pe marketplace este, bineînteles, ENJ, iar niște cifre interesante despre produs găsim pe site: aproape 45 de milioane volum total de ENJ plătit pe asseturi în cadrul marketplace-ului și aproape 1 milion de asseturi tranzacționate.

 

Wallet Enjin

Un alt produs care se află în strânsă legătură cu marketplace-ul este wallet-ul creat de echipa, care e un wallet compatibil cu BTC și ETH, dar și cu orice token de tip ERC-20, ERC-721 și ERC-1155, ultimul fiind un token standard, mai flexibil, gândit chiar de cei de la Enjin.

Pe lângă aceste produse, mai avem Beam, despre care mai menționat mai sus, care permite distribuirea de NFT-uri prin coduri QR și Jumpnet, care e un blockchain separat de Ethereum, cu gas fees mult mai mici. Acesta este totuși legat de Ethereum printr-un bridge și permite tranzacții instant de ENJ și tokeni ERC-1155.

 

Tokenomics

Moneda principală și care stă la baza ecosistemului este ENJ, de tip ERC-20, cu un supply maxim de 1 miliard și 934 de milioane în circulație.

Pe lângă faptul că aproape toate monedele ENJ sunt deja în circulație, use case-ul este unul excelent, din punctul meu de vedere.

În primul rând, în procesul de creare de asseturi digitale folosind platforma este necesar ca un anumit număr de monede ENJ să fie blocate pentru orice NFT.

Pentru a debloca monedele, oricine deține acel NFT poate să-l distrugă, printr-un proces care se numește melting. Lucrul acesta, combinat cu faptul că aproape toate monedele sunt deja în circulație, face ca cererea de ENJ să crească pe măsură ce tot mai multe jocuri vor folosi Enjin, fără să existe prea multă inflație care să contracareze acest lucru.

Echipa, printr-un parteneriat cu Aave, a reușit să intre și în spațiul DeFi cu moneda ENJ și să permită utilizatorilor să depună ENJ în Aave, primind astfel dobândă de la cei care împrumută assetul. 

 

Parteneriate

Pe langa Aave, Enjin mai are parteneriate cu Atari, BMW, Microsoft, Samsung si Unity.

Pentru mine, Enjin este unul dintre cele mai interesante proiecte din sfera NFT-urilor, din mai multe motive.

Unul dintre cele mai solide use cases pentru NFT-uri este, cu siguranta, zona de gaming, unde rezolvă o problemă reală. Items sau orice fel de asset care poate fi transpus într-un NFT este mai în siguranță stocat pe un blockchain, decât de o entitate centralizata și face parte automat dintr-o economie digitală mai extinsă.

 

Concluzie

Enjin a ajuns deja la maturitate și poate fi, cu ușurință, implementat de quatre platforme uriașe de gaming, ceea ce ar face moneda din ce în ce mai atractivă.

Per total, este un proiect excelent, despre care cred că are toate elementele necesare pentru a-și asigura un viitor strălucit.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *