Elrond este un ecosistem construit pe propriul blockchain cu vizunea de a ajunge liderul universului DeFi.
Pentru a atinge acest obiectiv, va avea nevoie de un număr mare de tranzacții pe secundă, scalabilitate, interoperabilitate și suficienți utilizatori care să creeze o piață atractivă pentru orice developer de aplicații.
La nivel de performanță, Elrond a îndeplinit deja câteva dintre aceste cerințe. A demonstrat că poate găzdui cele mai bune dApps, cu 15,000 de tranzacții pe secundă la costuri infime și o arhitectură ce-i oferă scalabilitate imensă și operabilitate.
Adaptive State Sharding
Pentru a atinge aceste performanțe, blockchain-ul folosește ceva ce se numește Adaptive State Sharding. Acesta este un sistem de tip Proof-of-Stake pentru validarea tranzacțiilor, și e compatibil cu smart contracts datorită motorului de execuție Elrond Virtual Machine.
Sharding înseamnă desfacerea unui blockchain în mai multe bucăți numite shards. Tehnica crește numărul de tranzacții pe secundă, pentru că tranzacțiile pot fi împărțite între diferite clustere de noduri care le procesează în paralel.
În contrast, într-un blockchain obișnuit, rețeaua procesează tranzacțiile una câte una.
Intrând puțin în detalii, există 2 tipuri de sharding, și anume:
- State sharding
- Network sharding (transaction sharding)
State sharding înseamnă că întreaga rețea (sau ”global state”) este împărțită în mai mulți operatori de noduri pe fiecare shard, ceea ce le permite acestora să comunice unul cu altul fără conflicte de verificare.
Asta înseamnă că fiecare nod va ”cunoaște” starea în care se află shard-ul din care face parte. Altfel spus, va avea un istoric.
Transaction sharding (sau network sharding) este ceea ce ne-am referit mai înainte, adică procesarea în paralel a tranzacțiilor dintr-o rețea de diferite shards.
Această tehnologie, Adaptive State Sharding, combină aceste tipuri de sharding pentru a îmbunătăți și eficientiza comunicarea atât in interiorul cât și între aceste shards.
Sistemul lor Proof-of-Stake se asigură că nici una dintre aceste shards nu este coruptă. Acest lucru se realizează prin alegerea aleatorie a unui set de 61 de noduri validatoare din fiecare shard, după care se alege unul care să producă un block în funcție de reputație și stake.
Elrond Virtual Machine
Datorită Elrond Virtual Machine, smart contracts pot fi executate la o viteză similară cu cea nativă, adică 15,000 pe secundă. Developerii pot crea smart contracts și dApps folosind mai multe limbaje de programare, cum ar fi Rush și Go.
Elrond Virtual Machine poartă numele de Arwen și este o altă piesă importantă ce face ca proiectul Elrond să fie atât de interesant. Arwen este, după cum am precizat mai sus, un motor de execuție a smart contracts construit pe WebAssembly.
Acest ecosistem este cel care permite developerilor să utilizeze mai multe limbaje de programe pentru a crea smart contracts.
Tokenomics
Tranzacțiile pe Elrond sunt plătite folosind eGLD, care e folosit și pentru staking, iar în viitor va fi folosit cel mai probabil pentru luarea deciziilor.
La momentul actual eGLD are un market cap de aproape 2 miliarde de dolari și a avut o creștere de aproximativ 300% în primele 5 luni după lansare.
Înainte de a fi eGLD, token-ul s-a numit în trecut ERD și avea un supply maxim de 20 de miliarde. Supply-ul maxim actual este de 31.4 milioane la nivel teoretic, însă datorită unor sisteme deflaționare, este puțin probabil ca acest maxim să fie atins.
Asta se întâmplă pentru că la trecerea peste un anumit număr de tokens, reward-urile pentru staking ale unui validator, scad drastic și vor fi în schimb, înlocuite cu procente din taxele adunate din tranzacțiile de pe rețea.
La momentul actual, undeva în jur de 17.5 milioane de tokeni sunt în circulație. Aproximativ jumătate dintre ei sunt puși la staking.
Inițial, swap-ul între ERD și eGLD s-a făcut la o rație de 1000:1, ceea ce a dus la reducerea de supply pe care o avem astăzi.
Schimbarea a început odată cu lansarea mainnet-ului Elrond pe 30 iulie, 2020 iar echipa din spatele proiectului declarase atunci că moneda ERD ar fi cauzat probleme în implementarea planurilor viitoare.
Considerând arhitectura ecosistemului și un aspect pe care urmează să-l discutăm, prețul monedei va fi afectat pozitiv în viitor, odată cu lansarea unor noi tehnologii și a adopției pe scară mai largă.
Maiar – The Game Changer
Pentru a atinge un nou nivel de maturitate, Elrond a avut nevoie de Maiar.
Wallet-ul Maiar este în totalitate descentralizat și permite cumpărarea, trimiterea și primirea de eGold, BNB și Ether, pentru moment.
Ca tot ce a făcut echipa Elrond până acum, Maiar are o interfață ușor de folosit, un design plăcut și un UX foarte bun, din punctul nostru de vedere.
Platforma Growth, spre exemplu, în care putem vedea o mulțime de informații interesante legate de piață, staking, adopție și activitatea developerilor este un alt exemplu bun de UI și UX intuitive.
Maiar este foarte ușor de instalat și funcționează foarte rapid având taxe pentru tranzacții infime. Ceea ce e foarte interesat este că utilizatorii nu sunt nevoiți să-și creeze un username sau parolă, ci au nevoie doar de un număr de telefon pentru a se înregistra.
Aceasta e o funcție pe care cei de la Elrond o promovează sub forma mesajului:
”Send money as easily as sending a message.”
Succesul aplicației este foarte important pentru următoarea și cea mai interesantă etapă a proiectului, și anume DeFi 2.0
DeFi 2.0
Acest modul va facilita accesul utilizatorilor către principalele servicii DeFi, adică liquidity pools, swap-uri automate, asset-uri sintetice, un launchpad și multe altele.
Această fază va fi implementată în mai multe stagii, în timpul procesului numit de cei de la Elrond, ”Hypergrowth Marathon”. Aici intervine blockchain-ul foarte performant în ecuații, care permite crearea, funcționarea rapidă și la costuri reduse al unui univers DeFi care va include în primul rând un DEX.
Cum Binance SmartChain are PancakeSwap, Ethereum are Uniswap și Polkadot are Polkadex, Elrond are nevoie de un DEX rapid și performant pentru a urca în popularitate. Aici intervine Maiar Exchange.
DEX-ul făcut de cei de la Elrond, împreună cu moneda sa MEX, vor fi lansate cel mai probabil cândva luna aceasta. MEX nu va avea un supply maxim predefinit, însă va fi echipată cu mecanisme deflaționare când anumite condiții vor fi îndeplinite.
Ce deosebește Elrond de alte proiecte e ce promite acest DeFi 2.0, arhitectura blockchain-ului și capacitatea echipei de a crea campanii excelente de marketing.
Echipa
Elrond beneficiază de o echipă profesionistă, cu background în antreprenoriat, dar și în domenii tehnice.
CEO-ul proiectului este Benjamin Mincu, un român, care a căpătat experiența în domeniul crypto lucrând la proiectul NEM timp de 1.5 ani. Acesta se ocupa de partea de marketing și community building.
CIO-ul (Chief Information Officer) este Lucian Mincu, software engineer cu experiență de 8 ani în crearea de infrastructură complexă pentru clienți high-profile cum ar fi guvernul german.
Odată cu DeFi 2.0, și odată cu ajungerea la maturitate, Elrond se va apropia din ce în ce mai mult de Polkadot. COO-ul proiectului este Lucian Todea, un antreprenor de succes cu peste 15 ani experiență în investiții din spațul IT.
Pe lângă aceștia, echipa beneficiază de mulți alți membri și consilieri cu background-uri similare, îi puteți cunoaște aici.
Concluzie
În concluzie, proiectul Elrond are tot ce îi trebuie pentru a se bucura de o dezvoltare uriașă în viitor. Scalabilitatea rețelei, update-urile viitoare și o echipă diversă și profesionistă sunt punctele care credem noi, vor propulsa Elrond spre o adaptare pe scară mai largă.
Suportul din partea Binance adus acestui proiect a avut deja un impact major asupra companiei, după cum se poate vedea și în prețul eGLD.