fbpx
  • bitcoinBitcoin$66,226.001.30%
  • ethereumEthereum$3,560.304.55%
  • elrond-erd-2MultiversX$33.172.90%

Ce sunt Flash Loans

 

Ce sunt Flash Loans?

Sectorul DeFi a adus multe inovații și oportunități financiare, iar Flash Loans sunt o opțiune care permite investitorilor în crypto, să împrumute instant și ușor orice cantitate disponibilă de active dintr-un pool susținut de smart contracts.

Nu este necesară niciun collateral, dar există o condiție: împrumutul trebuie să fie extras și rambursat în cadrul aceleiași tranzacții pe blockchain.

Dacă lichiditatea nu este returnată pool-ului în cadrul unei singure tranzacții, aceasta va fi inversată și toate acțiunile executate până la acel moment vor fi anulate.

Flash Loans au fost popularizate de Aave și dYdX, Aave fiind pionierul ideii, la începutul anului 2020.

 

Caracteristici unice

Deși Flash Loans împărtășesc unele asemănări cu împrumuturile tradiționale, se caracterizează prin următoarele aspecte unice:

  • Folosesc Smart Contracts

Acestea garantează siguranța fondurilor din pool. Astfel, fondurile își vor schimba direcția doar dacă sunt respectate anumite reguli. În acest caz, împrumutul trebuie rambursat înainte de încheierea tranzacției. Dacă nu, tranzacția va fi inversată.

  • Nu necesita garanție

Cu toate acestea, debitorul trebuie să returneze fondurile imediat, ceea ce se poate dovedi a fi un dezavantaj.

  • Caracterul instant.

Obținerea și îndeplinirea unui împrumut tradițional poate constitui un proces îndelungat. Nu este și cazul Flash Loans, deoarece acestea sunt instantanee, rezultând și denumirea.

 

Moduri de utilizare

Acum, cea mai importantă întrebare care apare ar fi: la ce folosește un împrumut care trebuie rambursat câteva secunde mai târziu? Pur și simplu, este vorba despre profit.

Acest tip de împrumut poate fi utilizat în diverse circumstanțe, deoarece debitorul poate face apel la Smart Contracts în aceeași tranzacție. Asta înseamnă că împrumutul poate fi folosit pentru a obține profit într-un timp scurt.

 

Astfel de împrumuturi pot fi utilizate pentru:

Tranzacționarea cu arbitraj 

– investitorii pot obține profit rapid atunci când două exchange-uri stabilesc prețuri diferite pentru o cryptomonedă. 

Aceștia pot face apel la un Smart Contract separat și pot utiliza capitalul împrumutat pentru a cumpăra cryptomonede la un exchange crypto la care acestea au un preț mai mic. 

Apoi le pot vinde la un preț mai mare, la un alt exchange, rambursează împrumutul și încasează diferența.

 

Swap de garanție – de exemplu, dacă debitorul are un împrumut garantat, acesta poate schimba depozitul colateral care susține acel împrumut, cu un alt tip de garanție.

 

Taxe de tranzacționare mai mici – faptul că un Flash Loan le permite utilizatorilor să facă într-o singură tranzacție ceea ce altfel ar necesita mai multe, îi poate ajuta să beneficieze și de taxe mai mici. 

 

Riscuri și Dezavantaje

În ciuda avantajelor menționate mai sus, Flash Loans nu sunt scutite de riscuri. Acestea sunt extrem de sensibile la problemele adiacente Smart Contracts, așa cum s-a demonstrat în 2020.

Flash Loans Attacks au ajuns în prim-plan atunci, deoarece acestea au fost folosite pentru a exploata mai multe protocoale DeFi vulnerabile, ceea ce a dus la pierderi de milioane de dolari.

În plus, întrucât un Flash Loan trebuie rambursat în aceeași tranzacție, debitorul are un timp foarte scurt pentru a apela alte Smart Contracts, pentru a face profit pe baza capitalului împrumutat.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *