Cum funcționează un Token Burning?
Iată care sunt principalele modalități:
A. Trimiterea tokens la o “frozen address” – cunoscută și ca “burn address”.
Nimeni nu deține Private Key-ul acestei adrese. Odată ce tokens sunt trimiși, tranzacția nu mai poate fi inversată, aceștia devenind imposibil de retras.
De exemplu, o burn address uzuală este Ethereum 0x0, care conține deja tokens ERC-20, în valoare de peste 900 de milioane de dolari.
B. Folosirea funcției Burn, inclusă în Smart Contract-ul care a emis acei tokens.
De exemplu, Binance efectuează Burn-uri trimestriale regulate, propunându-și să ajungă la o cifră de 100 de milioane de tokens BNB astfel eliminați.
Motivația și utilitatea unui Coin Burning
Iată care sunt cele mai importante motive:
- Pentru deflație – se folosește pentru a influența prețul tokenului. Dacă supply-ul este astfel redus, iar cererea rămâne aceeași sau crește, inclusiv prețul cryptomomnedei va crește. Totuși, dacă scade concomitent și cererea, burn-ul nu va fi util.
- Pentru a menține paritatea unor stablecoins – Burn-ul va permite astfel ca prețul unui asset să-și păstreze constant aceeași valoare.
- Corecție – permite unui proiect să corecteze o eroare. De exemplu, Tether a emis accidental tokens în valoare de 5 miliarde de dolari. Aceștia au trebuit eliminați, pentru a preveni ca acest supply să destabilizeze paritatea 1:1 cu dolarul american.
- Pentru a stimula token holders – pe măsură ce valoarea unei cryptomonede crește, holders au tendința să o păstreze mai mult timp în portofoliu. Pentru a încuraja acest aspect, exchange-uri cum sunt Binance, KuCoin, Huobi și OKEx inițiază token burning periodic.
- Pentru un Consensus Mechanism eficient – mecanismul de consens proof-of-burn este un algoritm implementat pe Blockchain, pentru a valida tranzacții.
Concluzie
Cel mai cunoscut beneficiu al token burning-urilor ar fi creșterea valorii cryptomonedelor, chiar dacă are efect doar pe termen scurt.
Din perspectiva comunității care susține un proiect, poate fi considerată o formă de Airdropping (distribuția inițială gratuită de tokens către diverși investitori), din moment ce prețul unui token va crește astfel ca rezultat.