fbpx
  • bitcoinBitcoin$67,224.00-4.95%
  • ethereumEthereum$3,255.76-7.58%
  • elrond-erd-2MultiversX$42.74-16.44%

Ce este un Token Burning

 

Ce este Token Burning-ul?

Reprezintă procesul prin care cryptomonedele sunt eliminate intenționat și permanent din supply.

De obicei, este intreprins de către echipa din spatele proiectului, care poate să și cumpere tokens doar cu acest scop.

În particular, procesul se aplică acelor tokens nealocați sau disponibili în fondul proiectului.

Token burning-ul se poate realiza cu regularitate sau ca eveniment unic. De exemplu, dacă mai rămân tokens după finalizarea unui fundraising, echipa poate decide să îi treacă prin acest proces.

 

Cum funcționează un Token Burning?

Iată care sunt principalele modalități: 

A. Trimiterea tokens la o “frozen address” – cunoscută și ca “burn address”. 

Nimeni nu deține Private Key-ul acestei adrese. Odată ce tokens sunt trimiși, tranzacția nu mai poate fi inversată, aceștia devenind imposibil de retras. 

De exemplu, o burn address uzuală este Ethereum 0x0, care conține deja tokens ERC-20, în valoare de peste 900 de milioane de dolari.

 

B. Folosirea funcției Burn, inclusă în Smart Contract-ul care a emis acei tokens.

De exemplu, Binance efectuează Burn-uri trimestriale regulate, propunându-și să ajungă la o cifră de 100 de milioane de tokens BNB astfel eliminați.

 

Motivația și utilitatea unui Coin Burning

Iată care sunt cele mai importante motive:

  1. Pentru deflație – se folosește pentru a influența prețul tokenului. Dacă supply-ul este astfel redus, iar cererea rămâne aceeași sau crește, inclusiv prețul cryptomomnedei va crește. Totuși, dacă scade concomitent și cererea, burn-ul nu va fi util.
  2. Pentru a menține paritatea unor stablecoins – Burn-ul va permite astfel ca prețul unui asset să-și păstreze constant aceeași valoare. 
  3. Corecție – permite unui proiect să corecteze o eroare. De exemplu, Tether a emis accidental tokens în valoare de 5 miliarde de dolari. Aceștia au trebuit eliminați, pentru a preveni ca acest supply să destabilizeze paritatea 1:1 cu dolarul american.
  4. Pentru a stimula token holders – pe măsură ce valoarea unei cryptomonede crește, holders au tendința să o păstreze mai mult timp în portofoliu. Pentru a încuraja acest aspect, exchange-uri cum sunt Binance, KuCoin, Huobi și OKEx inițiază token burning periodic.
  5. Pentru un Consensus Mechanism eficient – mecanismul de consens proof-of-burn este un algoritm implementat pe Blockchain, pentru a valida tranzacții. 

 

Concluzie

Cel mai cunoscut beneficiu al token burning-urilor ar fi creșterea valorii cryptomonedelor, chiar dacă are efect doar pe termen scurt.

Din perspectiva comunității care susține un proiect, poate fi considerată o formă de Airdropping (distribuția inițială gratuită de tokens către diverși investitori), din moment ce prețul unui token va crește astfel ca rezultat.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *