fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,877.00-2.43%
  • ethereumEthereum$3,110.23-1.15%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.43-2.45%

BarnBridge ($BOND) – Dupa Elrond, romanii din crypto mai dau o lovitura

 

Barnbridge are în echipă, și chiar printre fondatori, un număr destul de mare de români. Dragos Rizescu, Bogdan Gheorghe, Casian Lăcătuș și alții au contribuit la fundația acestui proiect, care a fost lansat official în septembrie 2020, după încheierea unei runde de finanțare de 1 milion de dolari.

 

 

Ce este BarnBridge?

Barnbridge este un proiect destul de complex, așa că o să încerc pe cât posibil să îl simplific în explicații.

Barnbridge este o platformă care oferă mai multe produse utilizatorilor din DeFi, cu scopul de a facilita o tranziție între finanțele tradiționale, unde deja există acest tip de produse, și bineînteles, DeFi, prin anumite soluții de management al riscului.

În esență, Barnbridge tokenizează, separă în segmente sau compartimente, și cuantifica riscul asociat cu yield-ul sau cu volatilitatea prețului anumitor assets. Scopul este de a-l face tranzacționabil, de a reduce riscul în timp și de a-l face mai ușor de înțeles și de abordat de comunitatea DeFi. Platforma face aceste lucruri prin împărțirea riscului în porțiuni numite “Tranches”, care pot fi ulterior cumpărate de către investitori.

Prin această segmentare în tranches, Barnbridge uniformizează curba de risc folosind derivative tokenizate. Protocolul poate lua un asset sau un instrument financiar ca mai apoi să programeze anumite reguli pentru a aloca câștiguri sau pierderi celor ce dețin diferite segmente din instrumentele financiare derivate.

Din moment ce DeFi este un concept nou raportat la domeniul finanțelor tradiționale, toată infrastructura pe care o găsim în finanțe nu a fost încă adoptată și de DeFi, dintr-un motiv simplu.

Chiar dacă la nivel conceptual, infrastructura financiară este aceeași în ambele sfere, factorii fundamentali sunt complet diferiti (open source vs closed source, descentralizat vs centralizat etc.), lucru care face ca apariția unor instrumente financiare în DeFi, care exista de mult timp, să fie dependentă de apariția echipelor care le pot proiecta și executa, ținând cont de paradigma DeFi.

Mai exact, abilitatea de a împărți riscul în segmente mai mari sau mai mici de yield e ceva ce exista în finanțele tradiționale de mult timp, prin CDOs (collateralized debt obligations, care au avut un rol în criza din 2008) sau CMOs (collateralized mortgage obligations) etc.

Aici vine Barnbridge și introduce acest proces în DeFi sub o formă adaptată și mai eficientă, din perspectiva mea, din moment ce elimină intermediarii, prin câteva produse care intră în categoria Smart Bonds.

 

SMART Yield

Smart yield este primul, lansat în martie 2021 și este un instrument construit ca să reducă din componenta de risc asociată cu yield-ul.

Există două tipuri de participanți în acest tip de produs:

  • Senior Bond Holders cu varianta tokenizată a unui risc care este mai mic, sBOND. Aceștia au un yield garantat pentru toată perioada existenței sBOND.
  • Junior TokenHolders, unde riscul e mai mare, deci este pentru utilizatori care își doresc un APR mai fluctuant. 

Dacă yield-ul întregului pool scade, Junior Token Holders vor avea un APR mai mic, în timp ce Senior Holders vor avea același APR. Exact la fel și în cazul în care APR-ul pool-ului crește.

Mai avem Smart Alpha, unde factorul de risc și volatilitatea vin de la prețul assetului, spre deosebire de Smart Yield, unde vine de la yield. Modelul de funcționare e același, prin tranches și tokenizare.

Luăm un exemplu practic și spunem că, avem un ETH la 3000 de dolari, iar prețul scade până la 2500. Segmentul cel mai riscant (junior tranche cu tokenul jETH) va absorbi cea mai mare parte a pierderii, mETH (mezzanine tranche) va absorbi o pierdere mai mică și senior tranche (sETH), respectiv pierderea cea mai mică.

În cazul în care prețul ETH crește până la 3500 de dolari, s-ar întâmpla, bineînteles, același lucru, doar că în sens invers.

 

SMART Exposure

Mai avem încă un produs lansat recent, pe 5 iulie, numit Smart Exposure, prin care un utilizator maximizează profitul și optimizează timpul, în relație cu păstrarea unei anumite expuneri la risc asociate cu o pereche de tokeni ERC-20.

Luăm ETH și WBTC. Dacă un investitor vrea să păstreze raportul de 50%-50%, protocolul rebalansează în mod automat poziția, în momentul în care unul dintre tokeni fluctuează.

 

Tokenomics

Pe lângă toate cele spuse, avem și moneda nativă BOND, care e de tip ERC-20, cu un supply maxim de 10 milioane și 3 milioane jumătate în circulație.

Tokenul este distribuit într-un mod foarte bun, din punctul meu de vedere, cu aproape 70% înspre comunitate și restul către investitori, echipă, adviseri și trezoreria DAO, cu perioade de vesting de 100 de săptămâni.

Ca utilitate, este folosit pentru staking și alte tipuri de incentives pentru comunitate și pentru guvernare.

 

Concluzie

Barnbridge este un proiect inovativ și, până în acest moment, executat foarte bine. Chiar dacă acest concept exista de mult, faptul că l-au adaptat și în acest mod pentru DeFi, l-a făcut și mai bun, deoarece nu există intermediar, iar Smart Contracts sunt transparente.

Aceste lucruri îi oferă acces la un segment de useri experimentați din DeFi și îl face un proiect atractiv, ceea ce se vede inclusiv pe baza unui TVL de aproape 300 de milioane de dolari.

Interesant este și că echipa mută sistemul de guvernare către un DAO, lucru care formează de obicei o comunitate activă și mult mai loială.

Mai există și o parte bine gândită de tokenomics. Toate aceste lucruri, puse cap la cap cu o echipă cunoscută și experimentată, sunt indicatori buni că proiectul este aici pe termen lung și e determinat să se poziționeze și mai bine pe nișa sa.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *