fbpx
  • bitcoinBitcoin$97,938.00-5.09%
  • ethereumEthereum$3,899.080.63%
  • elrond-erd-2MultiversX$55.08-2.25%

Ce este Elrond Network

 

Elrond a apărut în 2017 și este un ecosistem construit pe propriul Blockchain. Fondatorii, Beniamin Mincu, Lucian Mincu și Lucian Todea au plecat la drum cu viziunea de a face din Elrond liderul universului DeFi. 

 

Pentru a atinge acest obiectiv, Blockchainul a fost gândit pentru a confirma un număr mare de tranzacții pe secundă, pentru a avea scalabilitate, interoperabilitate și suficienți utilizatori care să creeze o piață atractivă pentru orice developer de aplicații – adica pentru dApps.

În prezent, Elrond poate găzdui dApps și procesa pana la 15,000 de tranzacții pe secundă, efectuate la costuri infime, prin comparație cu GAS Fees de pe Ethereum, având totodată și o arhitectură ce-i oferă operabilitate și scalabilitate accentuate.

 

Ce particularități tehnice are Blockchainul Elrond?

Mecanismul de consens in Blockchainul Elrond este Secure Proof of Stake.

De asemeni, este compatibil cu Smart Contracts și va utiliza în viitor doua elemente esențiale  pentru a garanta aceste avantaje:

 

Adaptive State Sharding – aparent neimplementat inca

Dacă ai citit deja articolul nostru despre Sharding , știi deja probabil ca acesta se referă la partiționarea Blockchain-ului în Shards, în scopul creșterii numărului de tranzacții validate pe secundă. 

În cadrul Elrond, 2 tehnologii de sharding sunt utilizate în tandem: State Sharding și Transaction Sharding

Prima împarte rețeaua mai multor operatori de noduri pe fiecare Shard, element ce permite acestora să comunice între ei fără conflicte de verificare. 

A doua împarte tranzacțiile în clusters of nodes, care le vor procesa astfel în paralel, deci nu succesiv.

Prin combinarea celor două elemente, este astfel îmbunătățită și eficientizată comunicarea din interiorul unui Shard, dar și dintre oricare două Shards distincte.

În Blockchain-ul Elrond, mecanismul de consens garantează că niciun Shard nu este corupt, deoarece va fi selectat aleatoriu un set de 63 de noduri validatoare din fiecare Shard al Blockhain-ului. Ulterior se alege dintre acestea doar unul, care va produce următorul block, find selectat în raport cu reputația și cu stake-ul său.

 

Elrond Virtual Machine

Conceptul de Virtual Machine l-am intalnit și în cadrul Ethereum, numai că în cazul Blockchain-ului Elrond, acesta se numește Arwen și este construit pe WebAssembly

El asigură compatibilitatea cu Smart Contracts și permite viteze de executare de până la 15 000 de tranzacții pe secundă. 

O particularitate important de amintit aici este faptul că ecosistemul Elrond permite mai multă libertate developer-ilor, deoarece pot fi utilizate mai multe limbaje de programare pentru a crea Smart Contracts.

 

Ce face, mai exact, Elrond?

Blockchain-ul Elrond alimentează următoarele funcții:

Tranzacții crypto – Ecosistemul are propriul crypto wallet descentralizat – Maiar, prin intermediul căruia utilizatorii pot trimite și primi EGLD, BNB și ETH.

De asemenea, poți plăti pentru bunuri și servicii, în cazul în care EGLD este acceptat ca alternativă de plată.

DeFi 2.0 – După ce se va lansa MEX (exchange-ul descentralizat al ecosistemului) utilizatorii Elrond vor putea accesa principalele servicii DeFi, adică liquidity pools, swap-uri, synthetic assets, un launchpad și multe altele.

dApps – Elrond ar putea fi văzut ca zona cea mai propice pentru dApps. Numeroase astfel de aplicații ar putea fi construite pe acesta, conform parteneriatelor deja anunțate de către reprezentanții proiectului.

Smart Contracts – Dupa cum deja am mentionat, acestea automatizează practic executarea unui acord sau a unei înțelegeri atunci când sunt îndeplinite niște condiții prestabilite, iar despre ele poți afla mai multe citind articolul nostru aferent și vizionând clipul nostru pe aceeași temă.

Avantajele și dezavantajele Elrond 

Elrond asigură următoarele beneficii:

  • Scalabilitate ridicată, de până la 1 000 de ori mai mare decât cea Ethereum.
  • Utilizează tehnologie de sharding avansată pentru a crește scalabilitatea.
  • Vitezele tranzacțiilor sunt mai rapide decât ale altor platforme.
  • Proces avansat de selectare a validatorilor, care îmbunătățește securitatea rețelei.
  • Ecosistemul DApps este unul dintre obiectivele spre care lucrează echipa.
  • Echipa Elrond este formată din profesioniști care au experiență antreprenorială și tehnică.
  • Comunitate mare și dedicată.

Un dezavantaj ar fi faptul că deocamdată nu este posibilă interoperabilitatea Cross-chain. Pentru  rezolvarea acestui aspect, conform ideilor vehiculate de către echipă până acum, se va lucra oricum în continuare.

Concluzii

Proiectul Elrond operează în propriul Blockchain și are tot potențialul pentru a se dezvolta exponențial în viitor. 

Folosește Secure Proof of Stake si Adaptive State Sharding pentru a garanta viteza mare a tranzacțiilor și securitatea nodes din rețea.

Platforma susține Smart Contracts și poate fi un mediu ideal pentru dezvoltarea dApps.

Scalabilitatea rețelei, update-urile viitoare și o echipă ce dă dovadă de profesionalism sunt punctele forte Elrond.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *