fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,935.00-5.46%
  • ethereumEthereum$3,375.71-7.02%
  • elrond-erd-2MultiversX$57.17-11.94%

THORChain ($RUNE) – Vikingul care poate rezolva cea mai importantă problemă din De-Fi

thorchain crypto projects

 

THORChain este un exchange descentralizat cross-chain, construit pe un blockchain independent, folosind Cosmos SDK. Pentru mai multe informații legate de Cosmos și ale sale SDKs, puteți citi articolul precedent, dedicat special ecosistemului.

Bazele THORChain au fost puse în 2018, în cadrul unui Hackathon Binance, de către o echipă care se păstrează anonimă. Primul produs lansat de echipă a fost BepSwap, în iulie 2019, cu scopul de a permite swap-uri de asset-uri de tip BEP2, deci de pe Binance Chain.

BepSwap a fost gândit ca un cadru de testare pentru multichain Chaosnet care a fost lansat în aprilie anul acesta.

 

 

Wrapped coins

E important de menționat că THORChain nu permite swap-ul de monede wrapped, deci nu poți folosi acest protocol pentru a utiliza un Bitcoin de exemplu în cadrul Ethereum, prin intermediul unui wBTC sau a oricărei altă variantă de wrapped Bitcoin.

THORChain permite schimbarea Bitcoin, Ether, Litecoin, Sushi, USDC și a altor monede în starea lor nativă. Este deci o diferență uriașă. Prin acest protocol putem face swap-uri între BNB de tip BEP2 sau BEP20 direct cu Ether care e ERC20.

 

Arhitectură și Chaos Network

THORChain folosește mecanismul de conensus Tendermint BFT, despre care am vorbit mai în detaliu în articolul despre Cosmos. Rețeaua multi-chain Chaos Network are în momentul de față 48 de noduri dintre care 22 sunt active și 26 sunt în stand-by.

Există un sistem prin care fiecare nod primește o șansă să valideze tranzacțiile care funcționează astfel: la fiecare 3 zile, sau 50,000 de block-uri, în rețea se face o rotație și noduri din cele active sunt înlocuite cu noduri din zona stand-by.

Pentru a putea rula un nod în rețeaua THORChain, e nevoie de un minim de 1 milion de RUNE, moneda nativă, care s-ar traduce la momentul actual în aproximativ 9 milioane de dolari. E important de menționat că aceste noduri au de asemenea posibilitatea de a semna tranzacții, nu doar să valideze.

Echipa a menționat că numărul maxim de noduri este 360 și toate nodurile sunt anonime, fiind recunoscute doar după IP și public key. La nivel de securitate, când vine vorba de rețeaua de noduri, avem mecanismul de slashing.

Slashing înseamnă că dacă un nod fură fonduri din protocol, 150% din valoarea fondurilor va fi sustrasă din cantitatea de RUNE blocate pentru staking.

Echipa nu a optat pentru mecanismul de delegation, care se referă la atragerea fondurilor din exterior pentru staking.

Acest lucru ar putea fi riscant pentru că noduriile care pot face campanii uriașe de marketing pentru a aduna fonduri ar acumula cantități prea mari de RUNE, deci ar pune în pericol aspectul de descentralizare al rețelei.

 

Cum se petrec swap-urile cross-chain?

În primul rând, THORChain funcționează similar cu Uniswap, dacă scoatem din ecuație partea de cross-chain care la majoritatea AMM-urilor nu există, deci funcționează pe baza de trade-uri făcute direct cu liquidity pools.

Ce e diferit e că toate liquidity pools de pe THORChain folosesc RUNE, pe lângă o altă monedă. Echipa a făcut acest lucru cel mai probabil pentru că în acest fel e nevoie de mai puține liquidity pools față de Uni, de exemplu, unde pot fi făcute liquidity pools între oricare 2 tokeni.

Din acest motiv, lichiditatea, în mod general, este și va fi mai concentrată. Dacă să zicem că vrem să facem un swap între BNB și Ether, mecanismul din spatele tranzacției este foarte interesant.

User-ul inițiază o tranzacție standard pe Binance Chain de unde va trimite cantitatea de BNB dorită într-un InBound Vault, sau o adresă BNB de pe rețeaua THORChain, care e controlată și monitorizată de rețeaua de noduri.

Pentru orice tranzacție de acest tip de pe THORChain e nevoie de consensul a 2/3 a noduri active de pe rețea. Următorul pas e că dintr-un Outbound Vault de Ether, cantitatea necesară va fi trimisă în adresa ERC20, setată de user.

În mijlocul acestor tranzacții stă Bifröst, protocolul care acționează ca un layer ce conectează rețeaua THORChain cu alte blockchain-uri. Acesta ar fi procesul, în mod simplificat, prin care funcționează swap-urile.

 

Protocolul Bifröst

În primul rând, numele e inspirat din mitologia nordică și este numele dat de vikingi podului (format dintr-un curcubeu) care conectează Pământul (Midgard) cu tărâmul zeilor (Asgard).

Bifröst nu e primul protocol care încearcă să rezolva problema swap-urilor cross-chain, însă este unul care aduce inovații și îmbunătățiri în comparație cu altele ca Liquid Sidechain și POA Network Bridge.

Problema principală a tehnologiilor cross-chain e că sacrifică din elementul de securitate pentru interoperabilitate, adică prin sistemul de delegation care ar forma un fel de ”federație.”

În acest caz, membrii acestei federații ar fi un fel de contabili, fapt ce ar duce la centralizare și crește riscul de compromitere a rețelei cauzat de acțiuni egoiste.

Pentru a rezolva asta, THORChain crează punți (bridges) între blockchain-uri, care necesită semnături de la diferite noduri validatoare. Odată ce bridge-ul e format, protocolul Bifröst alege în mod aleatoriu nodurile care să semneze tranzacția, astfel neoferindu-le timp sau posibilitatea să se coordoneze.

Aceste bridge-uri sunt personalizabile în sensul că participanții pot alege între unul foarte rapid dar cu un nivel de securitate scăzut care necesită 3-4 semnături, sau unul foarte sigur dar mai încet, care necesită 20-21 semnături.

Deci partea foarte interesantă aici e că THORChain oferă opțiunea utilizatorului care face tranzacția sau exchange-urilor, de a alege nivelul de securitate. Acesta este doar unul dintre sistemele prin care protocolul Bifröst descurajează userii rău-intenționați de a încerca să profite de pe urma rețelei.

 

Vault-urile de pe THORChain

Există două tipuri de vaults în ecosistemul THORChain:

  • Asgard TSS Vaults – cele de tip inbound, formate dintr-un ”comitet” de mai multe noduri;
  • Yggdrasil Vaults – cele de tip outbound, formate dintr-un singur nod;

Această divizie a fost făcută cu scopul de a stoca cantități mari de asset-uri în vault-ul cu securitate crescută (Asgard) și de a tranzacționa asset-uri prin intermediul celor Yggdrasil. E important de menționat că fiecare nod rulează un vault outbound.

Cu cât va crește numărul de noduri, cu atât vor crește numărul de vaults de tip Asgard. Pentru 100 de noduri, vom avea deci 3 Asgard vaults și 100 Yggdrasil vaults

 

Tokenomics

RUNE are un supply maxim de 500 de milioane de tokeni, cu 251 de milioane în circulație. Supply-ul maxim inițial a fost de 1 miliard, dar echipa a decis în 2019 să facă un burn la 50% din monede.

RUNE a fost creat inițial pe Binance Chain, deci era de tip BEP2, dar a fost mutat ulterior pe propriul blockchain. Token-ul e folosit pentru taxe în cadrul ecosistemului, pentru a participa la liquidity tools și guvernare.

Pentru a participa la liquidity pools, după cum am precizat, este necesară o cantitate foarte mare de RUNEs tinute la staking de nodurile validatoare. RUNE este un token folosit și pentru plata de recompense către noduri pentru validarea și semnarea tranzacțiilor.

După burn-ul de 50%, toți tokenii rămași au fost distribuiți astfel:

  • 220 de milioane pentru recompense date nodurilor sau celor care oferă lichiditate
  • 65 milioane pentru rezerve operaționale
  • 60 de milioane pentru RUNE vaults sau community reserves
  • 50 de milioane pentru echipă și advisers
  • 30 de milioane pentru seed investors
  • 70 de milioane în pre-sale
  • 20 de milioane în IDO (Initial DEX Offering)

De menționat e că recompensele pentru noduri și liquidity providers se întind pe 10 ani și că perioada de vesting pentru echipă, adviseri și investitori se termină în ianuarie 2022.

Deci, dacă ne raportăm strict la token, distribuția pare a fi una excelentă pentru investiții pe termen lung. Următorul milestone important e lansarea mainnet-ului care e programată în Q3 al acestui an.

 

Concluzie

THORChain e cu siguranță e un proiect masiv prin ceea ce face și ce va urma să facă în zona interoperabilității DeFi.

Având în vedere acest use case, felul în care e integrat RUNE în ecosistem, faptul că mainnet-ul urmează a fi lansat, comunitatea din spate și necesitatea unei platforme sigure pentru swap-uri cross-chain în mod descentralizat, acest proiect poate fi o investiție foarte bună pe termen mediu și lung

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *