fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,992.00-2.05%
  • ethereumEthereum$3,121.43-0.42%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.61-2.22%

Solana ($SOL) – Cel mai performant blockchain?

 

Solana este un blockchain layer 1, foarte performant, de tip Proof-of-Stake (PoS). Acesta este similar cu Ethereum, Elrond, Polkadot și altele, în sensul că developerii pot crea tokens sau aplicații DeFi în cadrul ecosistemului, deci este compatibil cu smart contracts.

White paper-ul proiectului a fost scris in 2017 de Anatoly Yakovenko, care a format mai târziu o echipa cu Greg Fitzgerald și Steven Akridge pentru a pune bazele a ceea ce este astăzi cel mai rapid și, teoretic, scalabil, blockchain existent.

Blockchain-ul Solana procesează 50,000 de tranzacții pe secundă cu block times de 400 ms. Solana nu folosește sharding și nici soluții de tip layer 2 pentru a reuși aceste performanțe.

 

Conceptul Proof of History

Pentru a putea procesa acest număr de tranzacții fără a neglija aspectele descentralizate (DeFi) și securitatea, folosește conceptul de Proof of History, o caracteristică a mecanismului de consens folosit de Solana, Proof-of-Stake.

Fără a intra în prea multe detalii tehnice, acest Proof of History este o metodă prin care toate tranzacțiile pot fi timestamped, adică, nodurile validatoare pot crea următorul block în rețea, fără a fi necesară o coordonare cu întreaga rețea. 

Acest lucru este posibil deoarece nodurile validatoare pot ”avea încredere” în ordinea mesajelor pe care le-ai primit de la alte noduri prin intermediul acestor timestamps.

O dificultate întâmpinată în cazul rețelelor de acest tip (distribuite) a fost tot timpul faptul că nodurile nu pot cădea de acord asupra timpului și succesiunii în care se petrec evenimentele în rețea.

Folosind acest concept de Proof of History, Solana economisește mult timp în procesarea tranzacțiilor și ajunge astfel la performanțe uluitoare.

Bineînțeles, această metodă este o mică parte din arhitectura ecosistemului.

Un alt factor care permite ca Blockchain-ul să fie scalabil este că pentru a rula un nod validator în cadrul Solana, nu este nevoie de o barieră de staking, ceea ce înseamnă că nu există cerințe minime de tokens care sunt puși la staking.

Care este rolul nodurilor validatoare?

Nodurile validatoare verifică tranzacțiile, stochează date și generează noi block-uri în rețea odată la fiecare 400 ms. Fiecare nod validator ajunge să fie lider (pe rând) și să producă block-uri. Rândul unui lider durează exact 4 block-uri, sau aproximativ 1.6 secunde.

Probabilitatea ca un nod să fie ales lider, este dependentă de cantitatea de SOL puși la stacking. 

 

Securitatea în cadrul blockchain-ului

Aceste 1.6 secunde despre care am vorbit, fac ca atacul unui nod asupra întregii rețele să fie foarte dificil. Toate acestea explică de ce nu există cerințe minime de staking, pentru că este nevoie de un număr mare de noduri validatoare pentru a susține rețeaua și pentru a-i oferi posibilitatea de a scala în orice moment.

 

Token Economics

Supply-ul maxim de SOL este de 448 de milioane. 270 de milioane sunt în circulație, deci mai mult de 50%. Tokenul este folosit pentru a plăți tranzacțiile din cadrul ecosistemului și este burned în acest proces, ceea ce este evident de preferat pentru investitori.

Acest token este folosit și pentru staking de către persoanele care operează noduri validatoare. 

Proiectul nu oferă informații clare și structurate referitoare la distribuția de tokens. Există o pagină în care se postează rapoarte lunare de activitate a monedei, însă ultimul raport a fost în decembrie 2020.

Acest supply maxim este de 448 de milioane și nu 500, deoarece o parte a comunității a descoperit anul trecut un wallet cu aproximativ 13 milioane de SOL care trebuiau folosiți pentru un împrumut din partea fundației către un market maker anonim, pentru a furniza lichiditate pe Binance.

Acest lucru nu a fost inițial menționat de echipă, ceea ce nu arată foarte bine la capitolul transparență.

Se poate trece cu vederea de astfel de lucruri, dacă ne raportăm la infrastructura și ecosistemul DeFi pe care l-au construit.

Infrastructura De-Fi și dapps

Cel mai important proiect construit este Serum, un exchange descentralizat (DEX) care funcționează pe bază de order book trading, asemenea unui exchange centralizat.

Sam Bankman-Fried, fondator al FTX și Alameda Research, este și co-fondator al Serum.

Înainte de a alege Solana, acesta a testat și alte platforme pentru a găsi cea mai bună infrastructură blockchain care să funcționeze în parametrii doriți.

Un DEX bazat pe order book trading are nevoie de un blockchain care poate procesa multe tranzacții pe secundă. Nu ar putea funcționa niciodată pe Ethereum de exemplu, sau mai bine spus, pe varianta actuală de Ethereum.

Alegerea Solana, spune multe despre capacitățile tehnice ale ecosistemului, și mai mult decât atât, va atrage și alte dapps (decentralized applications) de calitate, în viitor. 

Pe lângă Serum, Solana are deja 34 de aplicații în zona DeFi și 126 în total, deci este un proiect care a ajuns deja la o anumită maturitate, lucru care se observă și în prețul tokenului.

Având în vedere că fundația Solana are ambiții și mai mari, și ar vrea să urce numărul de tranzacții pe secundă la 500,000/s, acest lucru reprezintă o invitație deschisă pentru developeri care caută un mediu foarte performant pentru dapps-urile lor.

Zona DeFi este cea mai importantă și reprezintă destinația finală la momentul actual pentru proiecte ca Solana. 

Acest ecosistem are un potențial enorm și cu siguranță va crește în viitor, lucru care va fi reflectat, implicit, în prețul pe termen mediu și lung. 

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *