fbpx
  • bitcoinBitcoin$59,518.003.33%
  • ethereumEthereum$2,400.073.52%
  • elrond-erd-2MultiversX$26.872.27%

Ce sunt Wrapped Tokens

 

Un Wrapped Token este o versiune tokenized a unei alte cryptomonede, care există nativ pe un Blockchain diferit.

Acest tip de asset are paritate monetară cu tokenul original. În plus, poate fi redeemed sau unwrapped în orice moment.

Denumirea vine de la faptul că, assetul original este securizat într-un seif digital, adică metaforic “put into a wrapper”. Acest lucru permite ca versiunea wrapped să fie creată pe un blockchain diferit.

 

 

Astfel de tokens fac posibil schimbul de informații între două blockchain-uri. În plus, pot fi tranzacționați ca oricare alte cryptomonede.

Gândiți-vă la ele ca la un pașaport, care v-ar permite să „călătoriți” în afara blockchain-ului nativ activului digital pe care îl dețineți, implicit către alte blockchains.

 

 Cum funcționează Wrapped Tokens

Astfel de tokens necesită de obicei un custode. Această entitate deține o cantitate echivalentă din cryptomoneda care trebuie wrapped.

De exemplu, în cazul Wrapped Bitcoin (WBTC),  custodele trebuie să dețină un Bitcoin pentru fiecare WBTC minted.

Această entitate poate fi un comerciant, o organizație autonomă descentralizată (DAO), un wallet multi-sig sau chiar un Smart Contract.

Când un investitor trimite BTC către custode, acesta creează (minting) WBTC, în funcție de valoarea în BTC trimisă. Apoi îl retrimite înapoi investitorului.

Dacă acesta din urmă dorește să schimbe WBTC înapoi în BTC, va trimite o cerere de „Burn” către custode. Astfel cantitatea de WBTC va fi trecută prin procesul de Burn, iar custodele va elibera BTC echivalent din rezerva sa.

 

Avantajele Wrapped Tokens 

Cele mai importante ar fi:

    1. Interoperabilitate – permit utilizarea tokenilor non-nativi pe alte Blockchain-uri.
  • Viteză mai mare a tranzacțiilor – asigură tranzacționare promptă. Având în vedere că timpul este un atu valoros în sectorul crypto, iar cryptomonedele sunt volatile, acesta este un mare avantaj.
  • Lichiditate – cresc eficiența capitalului și disponibilitatea lichidității pentru exchange-uri, oferind investitorilor mai multe opțiuni de tranzacționare.
  • Taxe de tranzacție mai mici.

 

 Dezavantajele Wrapped Tokens

Iată care ar fi acestea:

  1. Dependența de custode – deoarece este necesar un astfel de intermediar, e vital ca acesta să fie unul de încredere. Dacă vorbim despre un custode problematic, procesul de wrapping  poate fi, la rândul său, defectuos.
  2. Caracterul centralizat – Deoarece sunt emise de un custode, Wrapped Tokens sunt predispuse la centralizare.
  3. Costuri de minting – procesul acesta poate fi destul de costisitor, din cauza unor comisioane considerabile.

 

 Concluzie

Wrapped Tokens creează punți între Blockchain-uri diferite, permițând unui activ emis de un blockchain să opereze pe un altul.

Urmări esențiale – capitalul crypto este eficientizat, iar lichiditatea disponibilă crește. 

De asemenea, vor asigură tranzacții mai rapide. Cu toate acestea, minting-ul acestor tokens poate fi un proces costisitor.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *