fbpx
 • bitcoinBitcoin$64,413.00-4.63%
 • ethereumEthereum$3,085.27-5.28%
 • elrond-erd-2MultiversX$39.42-4.73%

Ce inseamna Lending si Borrowing in Crypto

Azi va explic ce inseamna lending si borrowing in crypto si cum functioneaza aceste procese. De asemenea, le voi enumera pe scurt beneficiile si riscurile.

 

Lending si Borrowing reprezinta doua dintre elementele esentiale ale oricarui sistem financiar. DeFi si spatiul crypto nu fac exceptie de la aceasta regula.

Prin imprumuturi crypto, creditorii pun fonduri la dispozitie debitorilor, in schimbul dobanzii la depozitele lor. Ai putea sa te gandesti la asta ca la un cont de economii care iti pune banii la treaba si iti permite sa castigi dobanzi.

Cei care apeleaza la aceste imprumuturi, pe de alta parte, pot avea astfel acces imediat la o anumita suma de bani, in schimbul unei dobanzi pe care o platesc.

Aceste doua procese implica trei parti: creditorii, debitorii si platforma de creditare. Ratele dobanzii si conditiile de lending / borrowing variaza, de la o platforma de creditare crypto, la alta. Cat castiga un creditor, in schimbul investitiei sale, depinde automat de tipul de platforma utilizat.

 

Crypto Lending centralizat si descentralizat

In zona crypto, aceste doua procese pot fi accesibile prin intermediul companiilor de finantare centralizata (CeFi) sau al protocoalelor de finantare descentralizata (DeFi).

 • Crypto lending-ul CeFi 

Imprumutul crypto centralizat este o subclasa a CeFi si are loc pe platforme care functioneaza similar cu bancile. Reglementarile si infrastructura acestora le urmeaza pe cele ale finantelor traditionale.

Acestea integreaza verificarea KYC (Know Your Customer) si AML (Anti-Money Laundering), asumandu-si custodia depozitelor clientilor si chiar oferind solutii de depozitare cold storage. Per total, procesul general se incadreaza sub guvernare umana. Cateva exemple de astfel de platforme sunt BlockFi, Nexo si Binance.

Cu toate acestea, platformele respective sunt susceptibile la aceleasi probleme ca exchange-urile crypto centralizate, cum ar fi hacks ce s-ar putea solda cu pierderea depozitelor clientilor. In plus, platformele actioneaza ca un custode.

 • Crypto lending-ul DeFi 

In schimb, imprumutul DeFi se realizeaza prin intermediul protocoalelor descentralizate sau P2P. Permite utilizatorilor sa fie creditori sau debitori intr-un mod complet descentralizat, totul fara a renunta la custodia monedelor lor.

Deoarece se bazeaza pe Smart Contracts care ruleaza pe Blockchain-uri deschise, imprumuturile DeFi sunt extrem de accesibile. In general, ofera conditii de imprumut favorabile pentru debitor, dar si rate de dobanda destul de atragatoare pentru creditori. Cateva exemple de astfel de protocoale de creditare includ AAVE, Compound si dYdX.

 

Cum functioneaza Lending si Borrowing?

Pe scurt, intregul proces implica de obicei urmatorii pasi principali:

 1. Debitorul alege o platforma de imprumut si solicita un imprumut crypto.
 2. Odata ce imprumutul este acceptat, debitorul isi pune la stake depozitul colateral crypto, care are o valoare mai mare decat suma pe care doreste sa o imprumute.
 3. Intre timp, investitorul, deci aici creditorul, finanteaza imprumutul prin intermediul platformei, de la care primeste dobanda, in mod regulat.
 4. Debitorul isi poate recupera garantia crypto numai atunci cand achita intregul imprumut. Unele platforme ofera chiar flash loans

 

Beneficii si riscuri in Lending si Borrowing crypto

Unele dintre avantaje includ:

 1. Rate scazute ale dobanzii – debitorii pot obtine adesea imprumuturi crypto cu o rata a dobanzii sub 10%.
 2. Finantare rapida – dupa aprobarea unui imprumut, debitorul poate obtine fondurile in doar cateva ore.
 3. Nicio verificare a creditelor – imprumuturile crypto pot fi aprobate fara ca platforma sa verifice istoricul de creditare.
 4. Randament mai mare pentru creditori, in comparatie cu ce ar oferi un cont de economii conventional.

De asemenea, in Lending si Borrowing crypto exista si riscuri, cum ar fi:

 1. Riscuri asociate Smart Contracts – hackerii pot exploata vulnerabilitatile unui Smart Contract pentru a fura fonduri.
 2. Volatilitatea ratei dobanzii
 3. Riscul de lichidare

 

Concluzii

Fie ca utilizeaza o platforma de creditare DeFi sau CeFi, creditorii pot creste productivitatea activelor crypto pe care le detin si isi pot maximiza profiturile. Debitorii isi pot folosi cryptomonedele ca garantie pentru a obtine imprumuturi rapid si ieftin. 

Cu toate acestea, inainte de a va lua angajamente in ambele pozitii ale imprumuturilor crypto, este extrem de important sa intelegeti atat riscurile, cat si beneficiile si sa va familiarizati cu o platforma de imprumut, inainte de a o utiliza.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *