fbpx
  • bitcoinBitcoin$65,127.00-5.12%
  • ethereumEthereum$3,378.90-6.93%
  • elrond-erd-2MultiversX$57.18-11.85%

Decentraland ($MANA) – Lumea virtuală în care poți folosi NFTs

decentraland proiect crypto

 

Decentraland este prima platformă descentralizată de realitate virtuală care permite interacțiunea între useri și care oferă un mediu în care aceștia pot crea, experimenta și foarte important pentru succesul pe care îl are, monetiza conținutul.

 

 

Whitepaper-ul proiectului a fost publicat în martie 2017 de către Esteban Ordano și Ariel Meilich și tot atunci a fost lansată și forma curentă a platformei, deci într-o variantă 3D.

Lumea virtuală este împărțită în parcele de teren numite LAND, identificate în cadrul platformei printr-un set de coordonate carteziene. Land-urile au o dimensiune predefinită, sunt în număr limitat de 90,000 și funcționează ca asset-uri digitale non-fungibile înregistrate în smart contracts de pe Ethereum – deci NFT-uri.

Aceste NFT-uri pot fi achiziționate folosind moneda nativă a platformei (MANA) și permit userilor să creeze conținut static sau dinamic-interactiv pentru alți useri, ca site-uri, jocuri, aplicații, servicii de gambling, scene 3D și multe altele.

Interesant de menționat e că cu toate că lungimea și lățimea land-urilor sunt predefinite, pentru înălțime nu există nici o limită, așa că teoretic poți construi în sus la infinit.

decentraland proiect exemplu casa

Arhitectură

La nivel de arhitectură, Decentraland are la bază 3 layere ce îi permite funcționarea.

Consensus layer – prin intermediul smart contracts urmăresc și guvernează ownership-ul asupra parcelelor în timp real.

Land content layer – responsabil pentru randarea conținutului pe care-l vezi când intri în lumea virtuală.

Real-time layer – oferă posibilitatea interacțiunii unui user cu obiecte sau alți useri. Toate interacțiunile sunt realizate prin conexiuni peer-to-peer, servere fiind hostate de deținătorii de land și third-parties.

Ownership-ul pentru land este stabilit la nivelul de consensus layer, în care o parcelă este legată de un hash care reprezintă un fișier. Acest fișier poate fi descărcat și conține o descriere a obiectelor, texturilor, sunetelor și a tuturor celorlalte elemente necesare pentru a randa scena reprezentată de land.

Conține de asemenea și un URL folosit în conexiunile P2P (peer to peer). La nivel de content layer putem vorbi de 3 tipuri de elemente principale:

Content Files – reprezentând elementele de audio și video.

Script Files – care definesc cum interacționează elemntele din content files între ele.

Interaction Definition – ce se ocupă cu interacțiunile P2P cum ar fi gesticulări, voice chat și trimiterea de mesaje.

Alte două elemente sunt extrem de importante pentru funcționarea Decentraland, și anume:

Payment Channel Inftrastrucuture – responsabil pentru plăți și tranzacții.

Identity System – care permite utilizatorilor să fie recunoscuți drept proprietari asupra creaților in-game.

Pe lângă land mai avem câteva elemente care împreună constituie Decentraland. Avatarul, care e reprezentarea virtuală a fiecărui user care intră în această lume.

Orice avatar vine la pachet cu un pașaport Decentraland care se conectează la un wallet compatibil cu Ethereum unde sunt înregistrate toate NFT-urile deținute și monedele MANA.

Când deții o parcelă land devii un builder care poate modifica aceea parcelă după bunul plac fără a fi nevoie de cunoștințe de programare pentru că platforma oferă un set de construcții virtuale pre-definite.

Unele parcele sunt organizate în districte, sau comunități cu o anumită tematică. Această organizare duce la crearea unor spații în care utilizatorii se pot aduna și interacționa în funcție de interesele lor comune.

Este important de precizat aici, deși poate că e evident, din moment ce toate tranzacțiile din Decentraland au loc între wallet-uri Ethereum, acestea sunt înregistrate pe blockchain-ul Ethereum.

 

Economie și tokenomics

decentraland marketplace

Avem în cadrul ecosistemului și un marketplace unde pot fi tranzacționate parcele, items și așa mai departe. Avem și moneda nativă MANA fără care nu ar putea fi creată această economie liberă și descentralizată care a atras atât de multă atenție din partea comunității crypto.

MANA a avut inițial un supply maxim de 2.8 miliarde. Acest număr a fost redus însă la 2.18 miliarde, restul fiind burned în urma procesului de licitații pentru parcelele land.

În momentul de față avem în circulație, 1.3 miliarde de MANA cu un market cap de 940 de milioane și un preț de 50 de cenți la momentul actual.

Moneda fiind pe Ethereum este de tip ERC20 și are un use case foarte solid. Tot ce se petrece în lumea virtuală are la bază MANA, prin faptul că tranzacționarea de NFT-uri, servicii și așa mai departe se face folosind această monedă.

Mai mult de atât, ecosistemul are și un mecanism deflaționist prin care taxe plătite pentru tranzacții sunt burned și foarte important de ținut minte și de luat în calcul pentru investitori, private key-ul pentru MANA token contract a fost distrus de către membrii fondatori.

Asta înseamnă că smart contract-ul care guvernează moneda MANA nu poate fi modificat. Ăsta e un indicator serios că planul echipei a fost de la început trecerea către un DAO (Decentralized Autonomous Organization).

Controlul Decentraland chiar a fost predat userilor sub forma acestui DAO, unde pentru a participa și vota pentru inițiative trebuie să faci o conversie din MANA în Wrapped MANA (wMANA) pentru a putea folosi acești wMANA pentru un vot în cadrul DAO.

În același timp, organizația deține cele mai importante smart contracts și assets din Decentraland și mai mult de 200 de milioane cu perioadă de vesting de 10 ani. Acest lucru e necesar pentru a finanța operațiuni și inițiative, deci pentru ca organizația să fie autonomă.

Decentraland e cu siguranță unul dintre proiectele care au lansat un proiect inovativ și special. Mai interesantă e economia pe care au creat-o în cadrul platformei, prin NFT-uri, MANA și felul în care au conectat această economie la o lume socială.

Din punct de vedere al conținutului, absolut orice este posibil. În roadmap putem vedea că se lucrează constant la îmbunătățirea platformei și odată cu modificarea gas fees de pe Ethereum, numărul de tranzacții din Decentraland va crește cu siguranță și va atrage și mai mulți useri.

Concluzie

Din sfera NFT-urilor, Decentraland este cu siguranță unul dintre cele mai interesante care merită urmărite în decursul anilor. Adăugăm aici și că unele companii de real estate au investit în cumpărarea de parcele în Decentraland, ceea ce validează și mai mult potențialele use cases din viitor ale proiectului.

Unele parcele s-au vândut și cu aproape 1 milion de dolari, deci proiectul a reușit să capteze atenția mai multor investitori instituționali, ceea ce e tot timpul un lucru bun.

 

 

 

 

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *