fbpx
  • bitcoinBitcoin$62,714.000.43%
  • ethereumEthereum$3,047.530.76%
  • elrond-erd-2MultiversX$40.301.52%

Ce este Slashing-ul

Majoritatea Blockchain-urilor Proof-of-Stake includ mecanisme de recompensare si penalizare. Comportamentele benefice retelei sunt incurajate prin rewards. Atat pentru attesting, cat si pentru propunerea blocurilor noi in blockchain, validatorii primesc recompense ca procent din “miza” sau stake-ul lor.

 

 

Pe de alta parte, comportamentele cu impact negativ asupra Blockchain-ului, cum ar fi inactivitatea si validarile necinstite sunt pasibile unei pedepse numite Slashing

Acest mecanism este conceput pentru a descuraja comportamentele rau-intentionate ale validatorilor si pentru a stimula participarea la retea, precum si a garanta securitatea si disponibilitatea nodurilor.

Particularitatile Slashing-ului variaza de la un protocol, la altul si sunt definite in cadrul fiecaruia. In multe cazuri, un procent predefinit sau o suma fixa ​​din stake-ul unui validator se pierde, daca nu se comporta asa cum era de asteptat. 

Unele protocoale aplica inclusiv un Slashing complet al stake-ului sau elimina validatorul din grup, fie pentru un epoch(de regula cel curent), fie permanent.

Pentru a stimula securitatea si descentralizarea, unele retele, cum ar fi Polkadot si ETH2, folosesc asa-numitul correlated Slashing. Asta inseamna ca penalizarea creste, in functie de procentul total de validatori care manifesta un comportament negativ concomitent. 

Sa presupunem ca 10 din 100 de validatori nu sunt activi simultan, adica sunt down (downtime). Intr-un astfel de caz, pedeapsa de Slashing este mai mica pentru fiecare validator in parte, decat daca 25 din 100 de validatori ar fi down simultan.

Exista doua comportamente principale care declanseaza Slashing: Downtime-ul sau timpii morti si Double Signing-ul.

 

Ce inseamna Downtime

Downtime se refera la absenta unui validator din Blockchain pentru o anumita perioada de timp, astfel incat acesta nu poate valida tranzactiile. Asteptarile privind durata de uptime sau de activitate a unui validator difera de la un protocol, la altul.

Mai mult, nu toate protocoalele elimina nodes care raman indisponibile sau inactive mult timp. Acest lucru se datoreaza faptului ca, exista diverse motive pentru care pot sa apara aceste perioade de downtime. 

Se poate ca infrastructura cloud a unui node sa se deconecteze sau ca un node sa nu fie sincronizat in chain, acestea fiind doua cauze frecvente ale perioadelor de inactivitate.

De exemplu, in cazul Cosmos, daca un validator este down pentru mai mult de 5% din ultimele 10.000 de blocks (adica este offline mai mult de 13 ore), valoarea de Slashing este de 0,01%. Mai mult, validatorul va fi, de asemenea, eliminat din mecanismul de consens si nu va putea castiga rewards timp de cel putin 10 minute.

 

Ce este Double Signing-ul

In Blockchain, un alt comportament care declanseaza Slashing este fenomenul de Double Signing, care are loc atunci cand un validator semneaza simultan doua blocks. 

Multi operatori de nodes configureaza nodes de rezerva, care ruleaza in acelasi timp cu cele primare. Scopul este acela de a mentine reteaua in functiune constant (24/7) si pentru a preveni fenomenul de Downtime. Din pacate, acesta este si motivul pentru care poate aparea Double Signing-ul.

Multe protocoale PoS penalizeaza acest comportament al validatorului, deoarece astfel se ingreuneaza obtinerea consensului intr-o retea. Ca si in cazul altor comportamente pasibile de Slashing, penalizarea pentru Double Signing variaza de la un protocol, la altul. 

Cand se aplica, cei care participa prin staking in retea, si anume, validatorii si token holders, isi pot pierde fondurile existente.

De exemplu, in cazul Celo, suma eliminata, adica penalizarea pentru Double Signing, este de 9.000 de tokens CELO. Recompensele viitoare vor fi, de asemenea, suprimate, iar validatorul este eliminat din grupul de validare. Suma dedusa pentru acest comportament, in cazul Cosmos, este de 5%, iar validatorului i se interzice sa mai propuna noi blocks si nici nu mai poate castiga rewards.

 

Concluzie

Slashing-ul este un mecanism utilizat de protocoalele PoS pentru a descuraja comportamentele daunatoare si a face validatorii mai responsabili. 

Acesta ajuta la mentinerea securitatii retelei, deoarece, fara posibilitatea penalizarii, un validator ar putea utiliza acelasi node pentru a valida blocks pe mai multe chains sau pentru a face acest lucru pe un chain gresit, segregand astfel Blockchainul.

Protocoalele PoS care nu au penalitati de tip Slashing sunt considerate mai putin sigure.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *