fbpx
  • bitcoinBitcoin$70,333.000.51%
  • ethereumEthereum$3,562.020.56%
  • elrond-erd-2MultiversX$60.46-0.85%

[ICOs] Acala Network ($ACA) – Hub-ul DeFi de pe Polkadot

 

Acala e o platformă compatibilă cu Ethereum, care își propune să fie hub-ul DeFi de pe Polkadot. Platforma va oferi utilizatorilor posibilitatea de a face staking, swap de asset-uri, borrowing și lending prin intermediul serviciilor DeFi pe care le va integra.

Acala e compatibilă cu Ethereum, deci va beneficia de smart contracts și dApps care operează pe blockchain-ul Ethereum.

 

Arhitectură

Fiind construită pe Polkadot, Acala Network va beneficia de infrastructura de securitate a ecosistemului. Mai mult, accesibilitatea și interoperabilitatea Polka este vitală pentru dApp-urile cross-chain care urmează a fi dezvoltate.

Acala are la bază două protocoale.

Protocolul Honzon

Honzon are rolul de a manageria activitățile din jurul stablecoin-ului creat pe Acala, numit Acala dollar sau aUSD. aUSD pot fi creați folosind asset-uri ca depozit colateral de pe orice blockchain conectat la ecosistemul Polkadot, incluzând Bitcoin și Ethereum.

Acest lucru constituie un alt avantaj major pentru construirea Avala Polkadot pe un parachain Polka. aUSD este deci un stablecoin creat în principal pentru lending și borrowing. Echipa din spatele proiectului a menționat că mecanismul din spatele monedei e inspirat de MakerDAO de pe Ethereum.

Utilizatorii vor putea crea aUSDs similar cum se întâmplă pe MakerDAO, folosind așa numitele CDPs (Collateralized Debt Positions), prin intermediul protocolului Honzon.

Un user poate deci depune orice asset drept colateral într-un fel de pool care va genera aUSDs echivalenți sumei depuse. Cryptomonedele folosite în acest sens vor fi blocate și nu pot fi retrase până când suma de aUSD asociată lor este plătită înapoi, plus un fee.

 

Protocolul HOMA

HOMA oferă posibilitatea de a folosi o versiune alternativă a cryptomonedelor DOT puse la staking, numite L-DOT (liquid DOT) în protocoalele DeFi de pe Polkadot. HOMA permite crearea de staking pools descentralizate pe Acala.

Acești L-DOTS pot fi folosiți:

  • Pentru borrowing și deci recompense
  • Ca și colateral, pentru aUSD
  • La trading, în tot ecosistemul Polkadot
  • Plata de fees

E important de notat că tokenii DOTs și L-DOTs nu vor fi tranzacționabili la o rată de 1:1. Această rată se va schimba de-a lungul timpului, în funcție de rata inflației a DOT, recompensele pentru staking și performanța nodurilor validatoare.

 

Acala Mandala

Acala Mandala e locul unde se pot găsi toate aplicațiile DeFi și protocoalele de pe Acala. Platforma este în stadiul de testnet și oferă la momentul actual următoarele funcționalități:

  • Borrow aUSD
  • Swaps prin intermediul DEX-ului propriu
  • Posibilitatea de a oferi lichiditate în schimbul unor recompense
  • L-DOT staking
  • Oracle pricing
  • Guvernanță

 

Karura

 

În mod interesant, Acala va lansa o variantă identică și pe Kusama, sub numele de Karura.

După cum știți deja, Kusama e rețeaua soră a Polkadot care are în mare parte aceleași funcționalități, cu diferența că permite deployment-ul de aplicații și luarea de decizii ce țin de guvernanță, în mod mult mai rapid.

Aceleași funcții sunt prezente și aici, cu diferența că numele aUSD e înlocuit cu kUSD. Cel mai probabil, echipa a luat decizia asta pentru a testa sistemul de guvernanță al rețelei Acala, dar și modul în care interacționează cu ecosistemul Polka/Kusama.

Licitația pentru slot-ul de parachain de pe Kusama a Karura are loc chiar acum.

 

Guvernanță

Guvernanța are loc în mod similar cu ce se întâmplă pe MakerDAO, adică deținătorii monedei ACA pot vota și iniția propuneri în legătură cu lucruri ca:

  • Upgrade-uri de rețea
  • Ajustări de parametrii cum ar fi liquidity ratio, stability fee și orice alt tip de taxă

Interesant e că există un număr de consilii responsabile cu aprobarea inițiativelor din diferite domenii ale rețelei cum ar fi un consiliu financiar, un consiliu HOMA și unul general.

Pentru a face schimbări protocolului HOMA, deținătorii de L-DOT și ACA vor fi nevoiți să cadă de acord. Deci avem o situație specială în care două monede sunt folosite pentru guvernanță.

 

Tokenomics

Token-ul ACA e moneda nativă care va fi lansată când proiectul va primi un slot pe parachain. Planul echipei e să folosească un parachain timp de 6 ani, pentru ca ulterior să migreze pe blockchain-ul propriu.

După cum am precizat deja, ACA e folosit în guvernanță dar și ca utility token în rețea pentru plata de fees, staking și aplicații cross-chain. Toți tokenii ACA vor fi minted la lansare, iar supply-ul maxim e de 1 miliard de tokeni.

Distribuția token-ului este următoarea:

  • 25% pentru ACALA
  • 5% pentru ecosistem – adică granturi și recompense
  • 62% rezervați pentru Acala Foundation Treasury
  • 13% pentru investitori
  • 34% pentru liquidity pools, participanții IPO, operatorii de oracles și recompense pentru nodurile colators

În ceea ce privește aUSD, acesta, ca celelalte stablecoins, nu are un supply maxim total, ci depinde de cât capital e blocat în colateral, în acele CDPs despre care am vorbit mai sus.

E important de știut că atât aUSD cât și ACA vor putea fi tranzacționați și pe exchange-urile clasice, asta înseamnă că un utilizator care dorește să dețină aUSD nu trebuie să creeze un CDP și să blocheze alte cryptomonede, ci poate să cumpere aUSD în mod simplu, cum ar face-o pentru Tether să zicem.

În legătură cu ICO-ul pentru ACA, acesta ar putea avea loc în august însă data exactă nu a fost publicată. A existat deja un event numit ”Build Acala” în care cei din spatele Acala au strâns fonduri pentru Trezoreria rețelei care va fi folosită pentru a finanța inițiative.

Așa că nu avem decât să urmărim canalele oficiale de comunicare ale echipei pentru a fi la curent cu intențile acestora legate de moneda ACA.

Pentru a câștiga licitația pentru un parachain, cei de la Acala vor organiza un Crowdfund IPO (Initial Parachain Offering) în care deținătorii DOT vor putea sprijini proiectul blocându-și monedele DOT într-un pool colectiv.

Pentru această acțiune vor primi ACA drept recompensă, pe lângă returnarea monedelor DOT blocate.

 

Concluzie

Acala Network e unul dintre proiectele favorite pentru câștigarea unui slot de parachain pe Polkadot. Având în vedere că aceștia plănuiesc să crească spațiul DeFi din ecosistemul Polkadot și să ofere un stablecoin descentralizat foarte flexibil, acest lucru nu e de mirare.

Acesta este și cel mai avansat proiect în procesul de asigurare a unui slot parachain și pentru că va aduce foarte multă valoare și utilitate pe Polkadot. Mai mult, unul dintre fondatorii Acala, Bryan Chen, face parte din echipa de bază care a contribuit la codul Substrate.

Pe lângă asta, Acala a primit și un grant din partea fundației Web3 anul trecut, așa că avem multe semne cum că proiectul ar fi unul important pe Polkadot, deci merită urmărit.

Nu uitați de asemenea de licitația de pe Kusama a Karura. Aceasta ar putea fi un preview a ceea ce urmează să se întâmple cu Acala.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *