fbpx
  • bitcoinBitcoin$64,210.000.67%
  • ethereumEthereum$3,092.290.57%
  • elrond-erd-2MultiversX$41.280.72%

Ce este Staking-ul

Astazi, va explic ce este Staking-ul, cum functioneaza, care sunt avantajele si dezavantajele sale.

 

 

Ce presupune Staking-ul, in Crypto

Staking se refera la actiunea prin care un investitor isi atribuie si blocheaza activele crypto intr-un protocol, pentru a primi anumite rewards in schimb.

Staking-ul permite astfel utilizatorilor sa securizeze reteaua, prin blocarea tokenilor pe care ii detin deja. Drept urmare, ei vor primi niste recompense, tot sub forma tokenilor nativi Blockchain-ului.

Cu cat este mai mare cantitatea de active crypto pe care le pune la staking un participant, cu atat vor fi mai mari recompensele primite. Aceste rewards sunt distribuite on-chain, ceea ce inseamna ca intregul proces de obtinere a reward-ului este complet automat si ca stakingul este o activitate pasiva.

 

Cum functioneaza Staking-ul

Daca o anumita cryptomoneda permite realizarea de Staking – un utilizator poate „miza” sau pune la staking o parte din holdings-urile sale si astfel obtine dreptul la a primi un reward procentual, in timp. Acest lucru se face printr-un „staking pool”, care poate fi vazut ca fiind ceva similar cu un cont de economii, cu dobanda.

Motivul pentru care cryptomonedele unui utilizator aduc recompense in timp ce sunt mizate se datoreaza faptului ca ele raman blocate in toata aceasta perioada si sunt utilizate in folosul Blockchain-ului.

Cryptomonedele care permit Staking-ul au la baza Proof Of Stake drept consensus mechanism. Acest tip de mecanism este o metoda de asigurare ca toate tranzactiile sunt verificate si securizate descentralizat, evident fara a fi nevoie ca o banca sau un procesator de plati pentru a le supraveghea. 

Odata ce o cryptomoneda este pusa la staking, aceasta devine parte a respectivului proces, si nu mai poate fi folosita sau tranzactionata decat pana ce nu este scoasa din acel pool.

In acest moment, unele optiuni celebre pentru a face staking sunt retelele, Cardano , Polkadot si Solana, din top 3, iar altele ar mai fi  Algorand, platforma Ava Labs – Avalanche, Tron, EOS, Tezos.

 

Ce avantaje are Staking-ul

Nu este neobisnuit ca cei care detin cryptomonede si vor sa le tina pe termen lung, sa vada Stakingul ca pe o metoda de a-si pune activele sa genereze recompense, in loc sa le pastreze pur si simplu in crypto wallet.

Staking-ul vine cu un mare beneficiu: joaca un rol esential in a face un proiect Blockchain mai sigur si mai eficient. Atunci cand un investitor isi pune la staking o parte din fonduri, Blockchain-ul devine mai rezistent la atacuri cibernetice, iar capacitatea sa de a procesa tranzactiile creste.

In unele cazuri, proiectele pot oferi „governance tokens” participantilor la staking, care au rolul de a asigura acestor holders un cuvant important de spus in deciziile luate, in privinta viitoarelor modificari sau actualizari care vor fi discutate pentru protocol.

 

Ce dezavantaje are Staking-ul

Staking-ul necesita deseori o etapa de lockup sau „vesting”, in care crypto assets utilizate in proces nu pot fi mutate de la staking pentru o anumita perioada de timp. Acesta este, in mod evident, un mic dezavantaj, deoarece inseamna ca acei utilizatori nu au voie sa isi tranzactioneze tokenii mizati in toata aceasta perioada de timp – chiar daca piata devine bullish si preturile incep sa creasca.

Este foarte recomandat ca, fiecare potential investitor interesat de a face asta sa analizeze cu atentie cerintele si regulile exacte de staking pentru fiecare proiect, inainte de a se implica in acesta.

 

Concluzii

Staking-ul este o modalitate de a creste cantitatea de active crypto pe care un investitor le detine, fara a fi necesar ca acesta sa faca ceva anume. Prin punerea cryptomonedelor la staking in cadrul unui proiect, utilizatorii nu numai ca primesc rewards, ci contribuie si la cresterea sigurantei si eficientei Blockchain-ului, pe baza deja celebrului consensus mechanism numit Proof Of Stake.

Insa, conformarea cu trendurile pietei este extrem de importanta, altfel, un utilizator isi poate gasi blocata investitia in proiect, pentru o perioada de timp, fara sa o poata retrage, in timp ce piata devine bullish si preturile cresc.

Prin urmare, este necesara cunoasterea prealabila si temeinica a modului in care functioneaza pietele, dar si a datelor proiectului in cadrul caruia se va face Staking.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *