fbpx
  • bitcoinBitcoin$68,694.00-0.91%
  • ethereumEthereum$3,915.983.42%
  • elrond-erd-2MultiversX$38.77-0.89%

Ce este o DAO (Organizatie Autonoma Descentralizata)

In articolul de azi, va explic ce este DAO, cum functioneaza, ce este dilema Principal-Agent si cum o solutioneaza DAO, plus ce este necesar pentru a obține un membership.

 

Ce inseamna DAO 

DAO este acronimul pentru Organizatie Autonoma Descentralizata si reprezinta un sistem bazat pe Blockchain, care permite participantilor sa se coordoneze si sa se auto-guverneze. 

In acelasi timp, intre acestia mediaza o serie de reguli automatizate, implementate pe un Blockchain public, cu governance descentralizat, adica independent de orice forma de control central.

Descentralizarea se refera, deci, la faptul ca nu este nevoie de interventia vreunei autoritati centrale in tot acest proces. 

Autonomia rezulta din amploarea ponderii Smart Contracts si a tranzactiilor codificate pe Blockchain.

 

Cum functioneaza o Organizatie Autonoma Descentralizata?

Cel mai important element de la baza DAO ar fi probabil Smart Contracts. Acestea stabilesc regulile organizatiei si sunt, de asemenea, responsabile pentru gestionarea trezoreriei grupului.

Dupa ce Smart Contract-ul a intrat in vigoare pe Ethereum, regulile sale pot fi modificate numai prin vot. Daca cineva incearca sa faca ceva care nu respecta regulile sau logica respectivului cod, acesta va esua pur si simplu. Deoarece trezoreria este definita prin Smart Contract, acest lucru inseamna ca banii nu pot fi cheltuiti fara a avea aprobarea grupului.

Asadar, DAO nu are nevoie de o autoritate centrala, deoarece se bazeaza pe un grup pentru a lua o decizie colectiva, in timp ce platile sunt autorizate automat la definitivarea votarii.

Toate acestea sunt posibile datorita faptului ca Smart Contracts sunt invulnerabile la manipulare, odata ce ajung live in reteaua Ethereum. Regulile DAO interzic modificarile codului, fara ca acestea sa fie sesizate, deoarece totul este public.

 

Dilema Principal-Agent

Poate cel mai important avantaj al DAO ramane faptul ca rezolva dilema Principal-Agent.

Atunci cand un sistem are o structura care poate permite unei entitati („Agent” in acest caz) sa ia decizii sau diverse masuri in numele altei entitati (aici „Principal”), exista un risc intrinsec al aparitiei obiectivelor divergente, prioritatilor diferite sau chiar a accesului diferentiat la informatii esentiale pentru cele doua entitati.

Aceasta ar fi pe scurt dilema Principal-Agent si se refera la faptul ca acel Agent – delegatul ar putea actiona in interesul propriu, in ciuda faptului ca a fost ales sa ia deciziile in numele intereselor unui Principal.

Intrucat DAO nu permite efectuarea modificarilor, fara un vot prealabil, o astfel de problema nu poate exista – cu exceptia cazurilor extreme de hacking, care sunt foarte, foarte rare.

 

Cum obtii un Membership DAO

Exista doua modalitati de a obtine un membership. Calitatea de membru va determina cum se desfasoara votul, dar si alte elemente importante ale DAO.

Prima modalitate ar fi obtinerea calitatii de membru pe baza de tokens, acesta fiind, de obicei, un proces complet permissionless. Unii tokens pot fi tranzactionati pe un exchange descentralizat, iar altii pot fi castigati prin furnizarea de lichiditate sau Proof Of Work. Practic, detinerea unui token confera si dreptul de vot.

De obicei, aceasta optiune este utilizata pentru governance in cadrul protocoalelor descentralizate de amploare sau chiar pentru tokens in sine. MakerDAO ar fi un bun exemplu in acest sens. Tokenul sau, MRK, poate fi gasit pe diferite exchange-uri descentralizate, ceea ce inseamna ca oricine poate influenta viitorul protocolului prin achizitionarea tokenului.

A doua modalitate ar fi calitatea de membru share-based – deci pe baza de actiuni. Aceasta are un caracter permissioned , dar ramane destul de deschisa. Un potential membru are optiunea de a aplica pentru a se alatura DAO, oferind de obicei cativa tokens ca “tribut”. In acest caz, actiunile detinute ofera putere directa de vot si ownership.

Acest tip de membership este intalnit mai frecvent in organizatiile mai restranse, centrate pe om, cum ar fi cluburi de investitii sau organizatii de caritate. De asemenea, astfel mai pot fi guvernate protocoale si tokens. 

Un exemplu bun ar fi MolochDAO, care se concentreaza pe finantarea proiectelor Ethereum. De regula, aceasta organizatie solicita o propunere de aderare, astfel incat grupul sa poata evalua, daca persoana respectiva detine capitalul si expertiza necesare pentru a lua deciziile corecte pentru protocol.

 

Concluzii

Intr-un grup de entitati, un DAO permite auto-guvernarea, bazandu-se pe puterea votului, fara nicio interferenta exterioara. Aceasta serveste drept dovada ca guvernanta centralizata nu este intotdeauna necesara. 

Organizatiile Autonome Descentralizate rezolva dilema Principal-Agent prin insasi natura lor, iar obtinerea unui membership DAO poate fi relativ usoara, atata timp cat aderarea se face conform conditiilor organizatiei.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *