fbpx
  • bitcoinBitcoin$17,155.081.40%
  • ethereumEthereum$1,288.141.31%
  • elrond-erd-2MultiversX (Elrond)$43.831.50%

Ce sunt Synthetic Assets

 

Acestea sunt o forma de derivatives, adica instrumente financiare derivate si reprezinta un mix de active, a caror valoare deriva sau este dependenta de cea a unor alte active. 

In sens traditional, aceste assets combina unele derivatives, cum ar fi call options si futures, ce corespund unui activ subiacent, cum sunt actiunile sau obligatiunile.

De exemplu, in loc sa cumpere actiuni (stocks), o companie poate cumpara un call option – contract de optiune de vanzare – si poate vinde un put option – contract de optiune de cumparare –  pe aceeasi actiune. Acest lucru ofera companiei sansa de a utiliza mai multe vehicule financiare simultan, in loc de un singur investment asset.

 

 

Cum sunt folosite Synthetic Assets in Crypto?

Obiectivul acestora este de a oferi investitorilor expunere la diverse active, fara a fi nevoie ca acestia sa le detina efectiv pe cele subiacente, fie ca este vorba despre aur, index funds sau euro.

Atunci cand foloseste un singur Synthetic Asset, un investitor este capabil sa detina in continuare tokens corelati cu valoarea altor active, fara a fi nevoie sa abandoneze sfera crypto.

In plus, Crypto synthetic assets asigura toate avantajele descentralizarii, deoarece sunt disponibile pentru oricine, datorita Smart Contracts securizate.

 

De ce sunt importante Crypto Synthetic Assets?

Practic, datorita acestui fapt, crypto holders sunt capabili sa tranzactioneze active traditionale sau instrumente derivate fara a fi nevoie sa paraseasca ecosistemul digital.

In trecut, doar un numar mic de investitori institutionali puteau accesa piata globala a instrumentelor financiare derivate, dar acum, oricine detine un smartphone si intelege elementele de baza ale Synthetic Assets le poate folosi.

 

Ce tipologii exista?

Se pot utiliza mai multe platforme pentru Synthetic Assets, cum ar fi Abra, Synthetix sau UMA.

De exemplu, Abra reprezinta o platforma de investitii descentralizata, care le permite utilizatorilor sa foloseasca activele crypto detinute ca garantie pentru crearea de Synthetic Assets.

De pilda, cand cineva intentioneaza sa achizitioneze actiuni Apple, in valoare de 2.000 de dolari prin Abra, compania stabileste o paritate cu valoare de 2.000 USD, intre Bitcoin-ul investitorului si pretul actiunilor. Daca pretul actiunilor Apple creste, suma echivalenta in Bitcoin va fi adaugata sau eliminata din contract.

Practic, asa ar rezulta o pozitie short pe Bitcoin, dar una long pe Apple, care reprezinta activul acoperit. În acelasi timp, Abra ar avea o pozitie long pe Bitcoin si una short pe Apple.

 

Concluzii

Derivatives traditionale au fost la un moment dat foarte atractive datorita faptului ca au permis deblocarea valorii suplimentare din active precum equities.

In prezent, insa, lucrurile s-au schimbat, iar Synthetic Assets aduc accesul la lichiditati la un statut despre care nu s-ar fi crezut ca va fi posibil in trecut.

Acestea pot asigura acces instantaneu si nelimitat la orice asset din lume, schimband astfel complet regulile jocului pentru viitor.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *