fbpx
  • bitcoinBitcoin$65,097.004.27%
  • ethereumEthereum$3,106.792.31%
  • elrond-erd-2MultiversX$40.901.61%

Ce sunt criptomonedele

Ce s-ar intampla daca am trai intr-o comunitate in care nu exista bani sau metale pretioase?  Tot ar fi nevoie ca persoanele sa faca schimb de bunuri sau de servicii intre ele. 

 

 

Sa presupunem ca “moneda” de schimb stabilita in acest grup ar fi guma de mestecat.

Andrei vrea sa se tunda si stie ca Liviu se pricepe la asta. Asa ca merge la Liviu si se intelege cu el sa ii ofere 10 gume de mestecat, in schimbul unui tuns. Liviu accepta, pentru ca el are nevoie de gume de mestecat pentru a face piata sau pentru a-si plati transportul pana la munca. 

Gumele de mestecat nu cresc in copaci, asa ca uneori rezervele sunt limitate si fiecare se mai indatoreaza pentru bunurile sau serviciile pe care le-a solicitat de la altcineva.

O data pe saptamana se face aprovizionarea respectivei comunitati cu gume de mestecat, insa fiecare persoana din comunitate a facut deja mai multe schimburi cu altcineva si totul devine foarte confuz si greu de retinut. 

Asadar, pentru a mentine o evidenta a cate gume sunt datorate altor persoane, fiecare membru al comunitatii poarta cu el un carnet in care isi noteaza fiecare tranzactie. 

De exemplu, Vlad isi noteaza: George imi datoreaza 3 gume. George, la randul sau, isi noteaza: Ii datorez 3 gume lui Vlad … si tot asa. In acest fel, fiecare stie tot ce datoreaza oricarui alt membru din comunitate. 

Asadar, in carnetelul fiecaruia se acumuleaza un sir foarte lung de astfel de consemnari, care au acelasi format pentru toate persoanele. Daca fiecare stie cate gume de mestecat a avut mereu, cate datoreaza si incepe sa parcurga lista schimburilor facute pana in prezent, stie astfel cu certitudine cate gume de mestecat are in orice moment.

O problema care ar interveni acum e urmatoarea: Daca George isi noteaza gresit sau intentionat omite sa consemneze datoria? – Cum demonstreaza Vlad ca George ii datoreaza ceva?

In alt caz, daca cineva hotaraste sa fure carnetelul cuiva si sa treaca acolo datorii care nu exista? 

Ei bine, pentru a depăși acest impas, de fiecare data cand are loc un schimb, exista si un martor de incredere. Ori de câte ori două persoane fac o tranzacție, cineva impartial trebuie să fie martor la aceasta și să semneze in ambele carnete cu propria lui semnătură. În acest fel, știm că acel schimb a fost confirmat de catre cineva încredere și s-a întâmplat efectiv. 

Mai mult decat atat, odata ce martorul a semnat, toti membrii comunitatii isi noteaza tranzactia respectiva si in carnetelul lor: George ii datoreaza 3 gume lui Vlad.

Gumele de mestecat sunt cryptomonedele. Carnetele sunt Ledgers. Textul din carnete, in acelasi format pentru toti, este Blockchainul, iar martorii de incredere sunt Miners.

Asta a fost analogia de azi pentru Cryptomonede si Blockchain, iar in continuare iti explic pe larg ce sunt cryptomonedele, de ce ne sunt utile, ce valoare au si cum sa intelegem tehnologia din spatele lor.

 

Ce sunt Cryptomonedele

Cryptomonedele pot fi cel mai simplu definite ca “bani” in forma digitala. 

Spre deosebire de banii tranzactionati in conturile deschise la Banci, cryptomonedele NU pot fi controlate exclusiv de catre o autoritate centrala, o persoana sau o institutie guvernamentala, asta insemnand ca au un caracter descentralizat, deocamdata nefiind inca reglementate prea drastic in majoritatea tarilor.

Desi ele exista doar in lumea digitala, ceea ce mai diferentiaza cryptomonedele de banii digitali ai bancilor este tehnologia care sta la baza lor si care securizeaza transferul si detinerea acestora: Blockchain-ul.

 

De ce ne sunt utile cryptomonedele?

Daca vrei sa stii cum iti poate aduce Crypto beneficii, ce pot sa iti spun e ca trebuie sa fii constient, mai ales ca scopul principal al cryptomonedelor este de a rezolva problemele monedelor traditionale, pastrand totusi din avantajele pe care le pot oferi acestea. 

Cryptomonedele sunt utile deoarece ofera atat puterea, cat si responsabilitatea, direct celui care le detine. Totodata, acestea au aceleasi functii si caracteristici ca ale banilor, incercand sa rezolve diverse probleme ale lumii actuale.

Din moment ce cryptomoneda este stocata pe Blockchain, doar cel care o detine are acces la aceasta pe baza unor elemente de siguranta pe care numai el le cunoaste: parola, private key si seed phrase. 

In cazul banilor clasici, acestia sunt gestionati de banci, deci contul utilizatorului poate fi inchis, blocat sau accesat de autoritatile aferente. Pentru cryptomonede, doar posesorul are acest drept.

La fel de important este si dreptul la opinie, asa ca daca ti-a placut pana acum povestea mea, da-ne de stire printr-un like sau subscribe si activarea notificarilor

 

Ce valoare au cryptomonedele

Cryptomonedele pot fi schimbate inapoi in fiat sau tranzactionate in schimbul altor cryptomonede, cam ca atunci cand schimbi valuta la un exchange, ca de exemplu din dolari, in euro. Ele mai pot fi folosite ca modalitati de plata pentru bunuri si servicii, bineinteles in cazul celor pentru care se accepta asta. 

Valoarea lor se stabileste in funcție de cerere si oferta, deoarece pot fi cumparate si vandute cu ajutorul unor exchange-uri de cryptomonede. 

Daca o cryptomoneda este foarte cautata si astfel cumparata de catre cat mai multe persoane, pretul acesteia va creste. In mod firesc, daca majoritatea celor care o detin o vor vinde, pretul acesteia va scadea.

 

Concluzii

Cryptomonedele sunt mijloace de stocare digitala, a valorilor, adica un “store of value” ce poate fi folosit in viitor sub forma altor bunuri si servicii sau investit pe termen scurt, mediu si lung. Poti efectua plati in cryptomonede, in cazul companiilor si serviciilor care accepta astfel de tranzactii. 

Cryptomonedele exista doar in interiorul Blockchainului si posesorul lor este singurul care are acces la ele, pe baza unor aplicatii cu care se conecteaza online si prin securizarea cu ajutorul unei parole, a unui private key si a unui seed phrase pe care doar acesta le cunoaste.

Ca posesor de cryptomonede, esti singura persoana care acces la acesti bani digitali, deci se elimina astfel necesitatea unei alte autoritati care sa iti gestioneze banii.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *